Ulusal kongre sürecinde axina pışt

  • 5.08.2013 00:00

 Tarih, farklı toplumlar arasında vuku bulan/bulmuş varoluş mücadeleye dair yansıma olarak alınması gereken birsüreçtir. Tarihsel olaraktoplumların varoluşunu devamlı kılan temel dayanakise sağlam geleneksel değerlere sahip olmadır. Varoluş, bu değerlere bağlı olarak şekillenmiş bir toplumsal yapıyıgerekli kılar.

Dünyadakitüm kadim toplumlar varoluş mücadelelerini sahip oldukları değerler ölçüsünde koruyarak günümüze kadar var olabildiler.Toplumlar,tarihsel süreçte varlıklarını daimi kılma mücadelesiniancak geleneksel değerlerine bağlıkalmaları ölçüsünde gerçekleştirebilme imkânı elde etmişler.

Geleneksel değerlerle örülen toplumsal yapılartarihsel durumlara bağlı olarak değişen koşullara karşı kendi varoluşlarınıbu değerlerle koruyarak geldiler. Toplumlar açısından geleneksel değerlerle örülmüş yapının varoluşu devamlı kılanbir mekanizma işlevi gördüğüise tartışma götürmez gerçeklik olarak karşımıza çıkar.

5000 yıllık kadim bir gelenekten gelen Kürdlerin tarih sahnesinde varoluşlarını sağlayan temel unsur da kendilerine ait olan kadim gelenekleridir.Bu geleneğin avantajınıkullanarak günümüze kadar tarih sahnesindevar kalarak yer alabildiler. Ancak içinde bulunduğumuz yüzyılın baş döndürentoplumsal değişimleri onlara ait kadim geleneğindeçatırdayarak değişmeye başlamasına neden oldu.

Kürtlerin yaşadığı coğrafyada uluslaşma sürecinin yaşanmaya başlandığı bu yüzyılın başında diğer topluluklar uluslaşırken, Kürdlerkadim geleneklerine güvenerek yüzlerce yıl kader birliği yaptıkları komşularıyla birlikte olmayı yeğlediler. Ki onları arkadan vurma anlamına gelebilecek her türlü eylemden uzak durarak ortak kaderin devamına yönelik irade beyanını ortaya koydular. Ancak kader birliği yaptıkları komşularının ayakları yere sağlam basmaya başladığı andan itibaren Kürdlerin varlığına yönelik red, inkâr ve imhaeylemleriayyuka çıkmaya başladı.

Komşuları olan Arap, Acem ve Türkler onlara yönelik zulme dayanan cürümlerde birbirleriyle adeta yarışa girerek, onların geleneksel değerlerle ördükleri varoluş direncini kırmayabaşladılar. Zaman zaman bunda bir nebze de olsa başarılı olmalarına rağmen her seferinde geleneksel değerlerinden güç alan Kürdler yeni bir varoluş mücadelesi sergileyerek bugüne kadar varlıklarını koruyabildiler.

Dört parçaya ayrılanKürdistanınve Kürdleringeleceği artık tüm Kürdler için ehemmiyet arz etmesi gereken bir durumdur. Her Kürd, bu parçalanmışlığıniçinden çıkılmaz sorunlar yumağına yol açtığını çok iyi bilmelidir.

Ki varoluşu daim kılacak mücadeleher geçen gün Kürdlerinbazı kesimlerinde ümitsizliğe yol açmakta vevar olan gelecek umutlarınında yeisse dönüşmesine vesile olmaktadır. Bu kesimler parçalanmışlığın oluşturduğu kadereartık razı olmaya yönelik algı ve paradigmalar geliştirmektedirler.

Feleğin kendilerine çizdiği kadere razı olarak egemenlerinekoşulsuz boyuneğecek noktaya gelmişler. Kaderin değiştirilemeyeceğineait algılarKürdistan’ın her dört parçasında da kendisini açığa çıkaran veriler üretmeye başlamıştır.

Bu yeissin temel nedeni ise günümüz toplumlarını bir şekilde tehdit eden seküler anlayışın her kesimde kendisinihissettirmeye başlamasıdır. Ki tarihi süreçte varoluşlarını tüm olumsuzluklara rağmen geleneksel değerleriyle koruyabilenKürdler bile artık çözülme belirtileri ortaya koymaktadırlar.   Çünkü seküler dünya geleneksel değerlerle toplumsal yapıyı korunmayaimkân vermemektedir.

O halde varoluşlarını geleneksel yapıyla bir şekilde bugüne kadar korumuş olan Kürdlerin bugün varoluşlarına yönelen tehdidi iyi görmeleri gerekir. Kendi iç çelişkilerine dayanan her türlü alan koruma anlayışından beslenen varoluşu gerçekleştirme düşüncesinin bir tarafa bırakılması zorunluluk arz eden bir durumdur.

Kürdler binlerce yıldüşmanlarına karşı kendi varoluşlarını daim kılma mücadelesindeyararlandıkları alan koruma düşüncesini terk ederek uluslaşmaya yönelmelidirler. Bunu gerçekleştirmeye çalışırken de farklı düşünsel veya ideolojik kaygılardan kaynaklananalan korumaya dayalı iç çatışmalarını da bir kenara bırakmalılar.

Bugün farklı düşünsel algılara sahip Kürdler üzerinden dönen dolaplar doğrudan doğruya Kürdlerin birlikteliğini amaçlayan Kürdistan Ulusal Konferansını hedef almaktadır. Amaç oluşturulmak istenen ulusal birlikteliğin bir şekilde bozguna uğratılmasıdır. Fakat bunu açık yüreklilikle ortaya koyma ve söyleme cesareti gösterilemediği için hedefe Güney Kürdistan ve Barzani koyularak söylem geliştirilmeye çalışılıyor.

Farklı değerlerden beslenen tüm Kürd unsurları her türlü düşünsel ve ideolojik takıntılarını bir tarafa bırakmak zorundadırlar. Tarihsel bir dönemeç olan Kürdistan Ulusal Konferansına odaklanmalılar. Kürdler, bu tarihi birliktelik yolunda fesadı hedefleyen tüm mihrakların çabalarını boşa çıkaracak bir feraset sergileyerek dünya kamuoyuna birliktelik mesajı vermeye başlamalılar.

Bugüne kadar işgalci düşmanlarımızın yüzümüze attığı her tokattan sonra serzenişte bulunduğumuz "aypıştamın" söyleminin tarihin çöplüğüne atılması Kürdistan Ulusal Konferansının başarısına bağlıdır.Kürdler arasında birlikteliği sağlayacak yol haritasının çizilmesi için de tüm Kürdi unsurlar konferansın başarısı için çaba sarf etmelidir. Ki bu birliktelik söyleminin geçerlilik kazanması daancak Federal Kürdistan’ın bekasına bağlı olduğu da unutulmamalıdır.

Allah'ın bir ayeti olarak yeryüzünde var kıldığı Kürd milletinin birliktelik amacı hiçbir ideolojik ve düşünsel kaygıya kurban edilemez bir gerçekliktir. Bu nedenle Kürdler birlikteliği sağlamak için var güçleriyle çalışmalı ve ayrılığa düştükleri noktaları teferruat olarak kabul etmelidirler.

Unutmayalım ki alan korumayı hedefleyen çatışmalar Kürd’ün kanayan tarihsel yarasıdır. Bu yaranın pansuman edilmesi de ancak her türlüdüşünsel ve ideolojik kaygının bertaraf edilmesiyle mümkün olur.

O halde evimizin içindeki sorunları aile meclisinde çözmenin fırsatı varken fesatçı mihraklara fırsat vermemek imkânı elimize geçmişken bunu tepmeyelim. 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums