İyi Parti neyi amaçlıyor?

  • 6.01.2017 00:00

 Meral Akşener’in partisi, İyi Parti kuruldu. Meral Akşener, MHP içinde liderlik yarışında muhlefetin sözcüsüydü. Muhalefeti toparlamaya çalışınca MHP’den tasfiye edildi. Sadece Akşener değil bir dizi eski MHP’li de İyi Parti’nin kurucuları arasında yer alıyor.

Bu parti hakkında görülmesi gereken ilk gerçek, eğer kurucuları Devlet Bahçeli’yi tasfiye etmeyi başarmış olsalardı bugün MHP’de yer almayı sürdüreceklerdi. Bu açıdan MHP’ye yönelik yaklaşım İyi Parti’ye yönelik yaklaşımla örtüşüyor. Ama tüm sorunları Erdoğan savunusu-Erdoğan karşıtlığı ikilemiyle ele alanlar, İyi Parti’yle MHP arasındaki farkı, AKP’yle ittifak olup olmamaya indirgemiş durumda. MHP, esas olarak AKP’yle ittifak kurduğu için kötü. Akşener ise esas çelişkide doğru pozisyonda olduğu yani AKP karşıtı olduğu için ehven-i şer olarak görülüyor.

Oysa partilerin iyi mi kötü mü, demokrat mı nobran mı, solcu mu sağcı mı olduğunu görmek isteyenler bu partilerin sadece ve sadece Kürt meselesine yaklaşımına bakarak karar verebilirler. Kürt sorununa yaklaşım, demokratlığın temel kriteridir. Kürt halkının haklarını savunanlar demokrattır, bu hakları yok hükmünde ilan edenlerin ise demokratlıkla uzaktan yakından ilgisi olamaz.

İyi Parti ise Kürt sorununda hakları yok hükmünde ilan etmiyor, daha da garibi, Akşener’in partisi, bu sorunu sorun olarak görmezden geliyor. Böyle bir halk, böyle bir sorun, bu sorun etrafında yürütülen kampanyalar, saflaşmalar, süreçler yokmuş gibi, sanki İyi Parti çelişkisiz bir yerde kuruluşunu ilan ediyormuş gibi davranması. Bu nedenle, sosyal medyada yapılan ilk İyi Parti anketi, hangi partilere eğilim gösterildiğini sorarken HDP’nin adını bile anmadı. Çünkü Kürt sorunu yoktur, bu sorundan kaynaklı talepler yoktur ve kuşkusuz bu sorunları dile getiren Kürtlerin partisi HDP de yoktur.

Bu parti sağa, sağcılığa, sağa oy verenlere, milliyetçilere, MHP’den daha milliyetçi bir parti arayışında olanlara bir umut verebilir.

Bu partinin siyaseti “gitsin de nasıl giderse gisin” diyenlere, kendi program ve ilkelerini mevcudun gitmesi için göz ardı edebileceklere hatta daha da önemlisi programından ve ilkelerinden tavizler verebileceklere bir alternatif olabilir.

Ama sola asla!

Kürt sorununun çözümünden yana olanlara, ırkçılığa taviz yok diyenlere asla umut olamaz. Umut olması teklif dahi edilemez.

Yıldız Önen

yildizonen@gmail.com 

(Sosyalist İşçi)

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums