Cizre kırılması

  • 16.04.2016 00:00

 Selahattin Demirtaş son zamanlarda yaptığı bazı konuşmalarda bir kırılmadan söz ediyor. Ne çözüm sürecinin ne de Kürt sorununun ele alınış biçiminin eskisi gibi olamayacağını da ifade eden bir kavram bu kırılma.

“Kırılma”, “kopuş”la da birlikte ele alınabilir.

Demirtaş ve birçok Kürt siyasetçi bu kırılmadan söz ediyor. Bu kırılma nedeniyle, Emine Ayna siyasal alanının bütününe güvensizliğini ilan ederek siyaseti bıraktığını açıkladı.

Bu “kırılma”yı, batıda yaşayan, batıda mücadele eden, batıda Kürt halkının haklarının kazanılması için canını dişine takanların değil sadece, devletin o soğuk aklını inşa edenlerin de duyması ve kavraması lazım.

Bu kırılmanın nedenleri kavranmadan ne eski ne de yeni Türkiye inşa etmek mümkün olacak. Ölümler mi kırılmanın nedeni? Değil. Kürt sorununun savaşçı yöntemlerle ele alındığı her seferinde ölümler yaşandı. Savaşın bir yanı ölümler demek. Bu yüzden muhtemelen Kürt halkının geniş kesimlerinin yaşadığı kırılma duygusunun nedeni ölümler değil sadece.

Artan baskı da değil. Tutuklamalar, gözaltılar , milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmak istenmesi de değil. Bu yöntemlerin hepsi daha önceden denendi.

Kırılmanın nedeni, başka bir yerde gizli. Bir bodrumda gizli. Hala insanların cesetlerine, vücut parçalarına rastlandığı yerlerde gizli.

Kırılma, yaklaşık 200 insan bir bodrumda öldürüldüğünde yaşandı. Birçok insan arabulucu oldu, halk araya girmeye çalıştı, Kürtler, gazeteciler, yazarlar, sinemacılar, HDP vekilleri araya girmeye çalıştı, ama ölümleri engelleyemediler. Bu ölümler, molozların arasındaki insan parçaları kırılmaya sebep oldu.

Bu açıdan, önümüzdeki dönemin en önemli sorusu, bu kırılmanın giderilmesi için devletin, hükümetin, meclisteki partilerin ama en önemlisi Kürtlerle bir arada, eşit koşullarda kardeşçe yaşamak gerektiğini düşünen batıda yaşayan savaş karşıtlarının hangi adımı atacağı, bu kırılmayı tamir etmek için hangi yoğunlukta çaba göstereceğidir.

Bir arada yaşamdan söz edenlerin, bu konu üzerine düşünmesi gerekir. Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını bilerek, ölümleri durdurmak için çabalamaya devam etmek zorundayız.

yildizonen@gmail.com

(Sosyalist İşçi)

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums