Cizre...

  • 19.02.2016 00:00

 120’den fazla insan öldü Cizre’de. Hâlâ bodrum katlarından insan cesetleri çıkartılıyor.

120’den fazla insan.

İnsan hakları kuruluşları ve bölgede katliamlara tanıklık eden, belki de katliamlardan kıl payıyla kurtulanlar, bodrumlardan çıkartılan cesetlerin bazılarının vücut bütünlüğünün bozulduğunu söylüyorlar.

Bazı cesetler yanmış vaziyette.

Efkan Ala, Cizre’de operasyonların tamamlandığını açıkladı. “Başarıyla tamamlandı” demeyi de ihmal etmedi.

Başarı!

Ne zamandan beri başarı bir ölçüt olarak bir katliamla ilgili kullanılabiliyor. Başarı ölü sayısına mı, öldürürken kullanılan vahşet düzeyine mi bağlı? Öldürdükten sonra kullanılan vahşet düzeyi var bir de. Öldürülen Kürt kadınların çıplak cesetleri olayı var. Kürt illerinde devlet şiddeti kadınlar üzerinde teşhirci bir biçim alarak ilerliyor.

Bir grup gazeteci var, hükümetin, hatta Erdoğan’ın hık deyicisi durumunda olan. Bu kişiler, çatışmalar başladığında ve derinleştiği ilk günlerde, sorumluluğu bir bütün olarak Kürt hareketinin üzerine atıyordu. Ceylanpınar olmasa devlet saldırmayacak diyorlardı önce, sonra Hendekler olmasa devlet saldırmayacak dediler.

Şimdi ne diyorlar acaba? Haydi Ceylanpınar’da iki polisin öldürülmesinin hesabını soruyor devlet diyelim, bodrum katlarında insan yakarak mı yapıyor bunu? Haydi devlet hendekler nedeniyle gaza geldi diyelim, öldürülen Kürt kadınların cesetlerini teşhir etmek midir hendeklere karşı mücadelesinin yöntemi?

Nasıl açıklıyorlar acaba bu kişiler devletin nefretle yüklü cinayetlerini? Nasıl savunuyorlar merak ediyorum. İçinden başarıyla geçtiklerini düşündükleri demokrasi testlerinin neresine konumlandırıyorlar? Uğraşmasınlar boşuna. Başbakan bu gazetecilerin savaş yalanlarını devlet aklının gerçekçiliğiyle çürüttü. 6-8 Ekim tarihlerinde Kobane’yle dayanışma eylemleri sırasında çözüm sürecini sona erdirmek ve güvenlik tedbirleri almak için düğmeye bastığını söyledi. Yani Nisan 2015 bile değil, Ekim 2014’ten beri devlet çözüm sürecini her an bitirmek üzere güvenlik politikalarını devreye sokmaya başlamış.

İşte Cizre, bu çarkın ürünü.

Kadınların cesetlerinin taciz edilmesi bu eğilimin ürünü.

Şehirlerin yakılıp yıkılması devletin Kobane’de Kürtlerin güçlenmesine gösterdiği bir tepkinin sonucu.

Devlet aklı, çözüm süreci devam ederken alttan alta Kürt illerine saldırı için planlarını yapmış.

Bu saldırıların bir anlık bir öfkenin ürünü değil sistemli bir devlet yaklaşımı olduğunu bilmek daha ürkütücü.

Devlet aklı bir sorunu görmezden geliyor yine de. İnsanlar sadece ürkmüyorlar, öfkeleniyorlar da. Ezilenlerin öfkesi devletin o soğuk aklına benzemez. Ezilenler öfkelerini kalıcı bir barışa evriltmenin bir yolunu bulurlar mutlaka.

Yıldız Önen

yildizonen@gmail.com

(Sosyalist İşçi)

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums