HDP, parlamento ve seçimler

  • 16.01.2015 00:00

 HDP yönetim kadroları, seçime parti olarak girileceği yönünde açıklamalar yapıyor. Hükümet ise bu açıklamalara, geleneksel hâle gelen nobranca yanıtlar veriyor.

Önümüzdeki günlerde çözüm sürecinin içinden geçeceği kritik viraj, seçim tartışmalarıyla keskinleşecek.

Abdullah Öcalan, seçimlere hangi biçimde katılım olması gerektiğiyle ilgili görüşlerini önümüzdeki günlerde açıklayacağını söyledi.

HDP seçimlere nasıl katılacak? Parti olarak katılırsa barajı geçer mi geçmez mi?

Bu konularda kehanette bulunmaya gerek yok!

Her şeyden önemlisi, seçim barajının hâlâ mevcut olması. AKP’nin bir yandan 12 Eylül yasalarını eleştirirken bir yanda da bu yasalara sırtını dayayabilmesindeki pişkinlik.

Seçim barajı, genel demokratikleşmenin düzeyini belirleyen önemli bir etken ve barajın kaldırılması için verilecek mücadele çok önemli.

Ama bu, muhtemelen 7 Haziran seçimlerinden sonra daha fazla gündeme oturacak bir mücadele konusu olacak.

Şimdi sorun, HDP parti olarak mı girecek seçimlere, bağımsız adaylarla mı?

Çözüm sürecinin ivmesi, kolaylaşması açısından Haziran ayından sonra da mecliste Kürt siyasilerin olması, Abdullah Öcalan’la diyalog kapılarının asla kapanmaması çok önemli.

Çözüm süreci açısından, HDP’nin mecliste olması çok önemli.

Ama önemli olan tek şey bu değil.

Önemli olan tek şey seçimler değil. Seçimler, mücadele eden güçlerin, mücadelenin taleplerinin kitlelerde nasıl bir yansıması olduğunu, hangi siyasi grupların ve partilerin kitlelerin taleplerini güven veren bir şekilde ifade ettiğinin görülmesi açısından çok önemli. Fakat parlamento tek başına, başlı başına önemli değil. Kürt halkı, parlamentoda milletvekilleri olduğu için bugün sahip olduğu siyasal düzeye ulaşmadı; bugün sahip olduğu siyasal düzeyi inşa eden çok yaygın ve etkili bir mücadele verdiği için parlamentoda da etkili, güç sahibi bir hareketi örgütleyebildi. Meclise girmiş olmasına rağmen partisi kapatılıp milletvekilleri hapsedilmesine rağmen, Kürt halkı geri adım atmadı. Bu mücadele, bugün müzakere sürecinin ilk aşamasına ulaşılmasını sağladı.

“Kürtlerin seçime parti olarak girmesi AKP’yle bir pazarlığın ürünü olabilir ancak” dedikodusunu yayanlar, belli ki siyaseti pazarlıktan ibaret görüp öyle yaşıyorlar. Bu dedikoduyu yayınların büyük çoğunluğu ise her seçimde CHP’yle pazarlık edenler. Bu dedikodu, HDP’ye oy vermemenin yolunu açıyor.

Bize düşen, HDP’nin alacağı tutum hakkında zar atmak değil, her koşulda HDP’yi desteklerken bir yandan da çözüm sürecinin selameti için aşağıdan bir barış kampanyasını kitlelerle beraber örgütlemek için kolları sıvamaktır.

Yıldız Önen

yildizonen@gmail.com

(Sosyalist İşçi)

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums