Hrant Dink cinayetiyle Ergenekon arasında nasıl bir ilişki vardı? -2-

  • 20.01.2015 00:00

 1997’de Türkiye Ergenekon adını efsane dışında ilk kez derin devlet anlamında

Can Dündar ve Celal Kazdağlı’nın hazırladığı 40 Dakika programında ve daha sonra bu programın metinlerinden yapılan Ergenekon kitabıyla duydu.

Bu programa konuşan Erol Mütercimler 12 Mart’ın ünlü Ziverbey komutanı Memduh Ünlütürk’ün kendisine devlet içindeki illegal yapının adının 'Ergenekon' olduğunu söylediğini anlatmıştı programda.

2001 Mart’ında Tuncay Güney İstanbul Emniyet’indeki meşhur ifadesini (samimi beyanlarını) verdi.

30 Nisan 2001’de Yeni Şafak’ta Taha Kıvanç (Fehmi Koru), Ergenekon örgütünün temel belgelerinden olduğu iddia edilecek "Ergenekon: Analiz-Yeniden yapılanma, yönetim ve geliştirme projesi" belgesinden alıntılar yaptı.

Belge 29 Ekim 1999" tarihliydi.

12 Mayıs 2001’de bu kez Aksiyon dergisi Ergenekon belgelerini yayınladı.

14 Haziran 2001’de,

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun’un göreve getirildiği gün önüne Ergenekon şeması getirildi. Uzun’un İN kitabından okuyalım: “14 Haziran 2001 günü ikinci kez İstihbarat Dairesi Başkanlığı görevine getirildim. O gün şube müdürü, R.G. odama gelerek bana en üst kısmında 'Ergenekon Örgütü' yazan bir şema gösterdi. Bu şemanın en üstünde örgüt sorumlusu konumunda Orgeneral Çetin Doğan gösterilmişti…

Şubesine giderek yanında Tuncay Güney isimli kişinin ifade tutanağını ve bir de bilgi notu getirdi. İfadeyi okudum, ne Çetin Doğan’ın ne de diğerlerinin isimleri yazılıydı…. 'Şemayı kim yaptı, neye göre yaptı' diye sordum. 'İstanbul istihbarat gönderdi' dedi…Eğer o gün beni kandırabilselerdi, Ergenekon Operasyonu 2011’de başlayacaktı…”

3 Temmuz 2002’de Tuncay Güney’in kaydı ve Ergenekon şeması göndereni belli olmayacak şekilde CD’yle MİT Müsteşarlığı’na gönderildi.

6 Ağustos 2002’de Sabri Uzun Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevinden alındı.

3 Kasım 2002’de AK Parti tek başına iktidara geldi.

18 Aralık 2002’de Necip Hablemitoğlu öldürüldü.

1 Mart 2003, Meclis Irak’a asker tezkeresine “hayır” dedi.

4-7 Mart 2003’te Çetin Doğan, 1. Ordu’da gerçek isimlerle irticai kalkışmaya karşı plan seminerini gerçekleştirdi.

23 Mayıs 2003, Cumhuriyet gazetesi “Genç subaylar tedirgin” manşetiyle çıktı.

10 Temmuz 2003,

 MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, müsteşarlığa ulaşan CD ve belgelerden yola çıkarak Ergenekon örgütü şema ve kitapçığını Genelkurmay Başkanı

Hilmi Özkök’e sundu.

13 Haziran 2003’te

Sabri Uzun yeniden İstihbarat Daire Başkanlığı’na, Hanefi Avcı ise Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na getirildi.

15/20 Kasım 2003’te İstanbul’da El Kaide, Sinagog, İngiliz Başkonsolosluğu ve HCBC’ye saldırılar düzenledi.

19 Kasım 2003’te MİT Müsteşarı Atasagun Ergenekon belgeleri ve şemasını Başbakan Tayyip Erdoğan’a verdi.

6 Aralık 2003’te kuvvet komutanları Jandarma Sosyal Tesisleri’nde toplanıp, Kıbrıs barış görüşmeleri ve Kur'an Kursu düzenlemeleri nedeniyle hükümete karşı birlikte hareket etme kararı aldı.

3 Mart 2004,

Ankara Ticaret Odası’nda düzenlenen Hilafet’in kaldırılışının yıldönümü toplantısına komutanlar hep birlikte katılıp gövde gösterisi yaptılar.

24 Nisan 2004’te Annan Planı Referandumu’nda Kıbrıslı Rumlar “hayır” dedi.

24 Ekim 2004, Yasin Hayal, Trabzon’daki McDonalds şubesine bomba attı. Bombayı Erhan Tuncel’den aldığı tespit edildi.

17 Kasım 2004’te Erhan Tuncel dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek tarafından haber elemanı olarak görevlendirildi...

Tam burada duralım. 2001 yılında Tuncay Güney’in ifadesinin alınmasıyla başlayan ve 2005’te biten bu döneme Ergenekon davasının kuluçka dönemi denebilir.

Ancak

2007’de başlatılabilecek Ergenekon soruşturmasının ana gövdesi 2001 itibarıyla aslında hazırdır; Tuncay Güney’in, Sabri Uzun’un yükleme dediği yani ona dikte ettirildiğini söylediği, resmî adıyla “samimi beyanları”, o ifadelerde geçmeyen isimlerle oluşturulmuş Ergenekon şeması, Ergenekon örgütünün belgeleri…

2002’de AK Parti’nin iktidara gelmesiyle başlayan ordu-hükümet gerilimi, Kıbrıs’ta çözüm girişimleri, laiklik krizleriyle zirve yapmıştır. Özden Örnek’in günlüklerinde anlattığı askerlerin art arda yaptıkları toplantılar, muhtıra tartışmaları sürmektedir. Darbe iddiaları ortalıkta dolaşmaktadır. Ergenekon soruşturmasının başlaması için şartlar ve iklim koşulları uygundur. Böyle bir soruşturma için ordu karşısında varlık mücadelesi veren hükümetin rızasını almak da zor olmayacaktır.

Peki,

o hâlde Ergenekon davası neden başlatılamamıştır? Neden start düğmesine basılabilmesi 2007’ye kalmıştır? Cevap; Emniyet içerisindeki yüksek düzeydeki tecrübeli amirler ikna edilememiştir. Sabri Uzun, önüne getirilen Ergenekon örgütüne inanmamış, soruşturmayı reddetmiştir, daha sonra Ergenekon soruşturmasını başlatacak polislerin hocası olan Hanefi

Avcı, Organize Suçlar Dairesi’nin başındadır. Onu ikna etmek de zordur...

İşte 2005 yılı, tam kırılma yılı olacaktır. Aslında

Annan Planı’nın reddiyle asker-hükümet gerilimi azalmıştır. Ama 2005 yılından itibaren Türkiye’de tuhaf işler olmaya başlar. Bu sırada, güçlü iddialara göre cemaat içinde de bir kırılma yaşanır. Emniyet İmamı Kemalettin Özdemir’in yerine Kozanlı Ömer geçmiştir. Kronolojiye devam edebiliriz. Ama o da yarına kaldı...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums