Operasyonlara tam destek

  • 30.05.2012 00:00

 AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'na Pazartesi günü sunulan Mayıs Gündem Araştırması, önemli tespitler içeriyor. Denge Araştırma Şirketi'nin Mayıs ayında 25 ilde 5 bin denekle yaptığı ankete göre, AK Parti yüzde 51.7 ile birinci parti konumunu korurken, yükseliş trendini de sürdürüyor. AK Parti için son seçim yüzde 50 oranını psikolojik eşik haline getirdi. Anket değerlendirmesini bilmeyen bazı yazarlar kararsızlar ve oy vermeyenler düşülmeden açıklanan oranlara bakarak AK Parti'nin yüzde 50'nin altına düştüğünü ifade ediyorlar. Oysa her zaman parti oyları, oy kullanmayanlar düşüldükten sonra belirlenir. Ankete göre CHP yüzde 24.7 ile ikinci, MHP yüzde 12.4 ile üçüncü, BDP yüzde 7 ile dördüncü parti konumunda.

En beğenilen siyasetçi bölümünde Recep Tayyip Erdoğan yüzde 45.1 ile açık ara önde görünüyor. Kılıçdaroğlu yüzde 10.3 ile ikinci, Bahçeli, yüzde 5.3 ile üçüncü, Demirtaş yüzde 2.5 ile dördüncü sırada bulunuyor. Partilerin oy oranları ile liderlerin beğeni düzeyleri arasındaki makas açıklığı, muhalefet partilerinin düşük profil liderlere sahip olduğunu gösteriyor. İlginç olan Erdoğan'ın diğer parti seçmenleri tarafından da en beğenilen lider pozisyonunda olduğu. MHP'lilerin yüzde 13'ü, CHP'lilerin yüzde 6'sı Erdoğan'ı en beğendiği lider olarak görüyor.

Erdoğan'ın ne ölçüde başarılı bulunduğuna dair soruda deneklerin yaklaşık yüzde 70'i farklı derecelerde de olsa başarılı cevabını veriyor. Başarısız bulanlar ise yüzde 30.

Hükümet'in başarılı bulunma oranı ise yüzde 54.5. Hükümeti başarısız bulanlar yüzde 38.7. CHP'lilerin yüzde 10.3'ü, BDP'lilerin yüzde 12.5'i, MHP'lilerin yüzde 31'i hükümeti başarılı buluyor.

Ankette 28 Şubat süreciyle ilgili operasyonlar da sorgulanmış. "28 Şubat Postmodern Darbesine İlişkin Yapılan Operasyon ve Tutuklamaları Nasıl Değerlendiriyorsunuz?" sorusuna 'olumlu' şeklinde cevap verenler yüzde 52.3, 'olumsuz' diyenler yüzde 28, fikri olmadığını söyleyenler yüzde 19.7. CHP'lilerin yüzde 16'sı, BDP'lilerin yüzde 52'si, MHP'lilerin yüzde 41'i, 28 Şubat operasyonlarını olumlu görüyor. 28 Şubat sürecine bilindiği gibi farklı meslek grupları ve toplum kesimleri de aktif destek verdiler. Post-modern darbe adeta bir konsorsiyum şeklinde gerçekleştirildi. Ankette yargılamanın sivilleri kapsayıp kapsamaması gerektiği de sorulmuş, deneklerin yüzde 53.3'ü kapsaması gerektiğini, yüzde 21.5'i kapsamaması gerektiğini söylüyor.

"Sizce Geçmişte Darbe Yapanların Yargılanmaya Başlanması Türkiye Demokrasisinin Güçlenmesine/ Kurumsallaşmasına Hizmet Ediyor mu?" sorusuna yüzde 49.3 'evet', yüzde 27.7 'hayır' şeklinde cevap veriliyor.

"TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Ev Sahipliğinde Yapılan 23 Nisan Resepsiyonuna Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının Yanı Sıra Başbakan'ın Eşi Emine Erdoğan İle Birlikte Katılmasını Nasıl Değerlendiriyorsunuz?" sorusuna verilen cevaplara bakıldığında 23 Nisan resepsiyonunun halkın büyük desteğini görmüş olduğu söylenebilir. Yüzde 62.7 bunu olumlu, yüzde 20.5 olumsuz buluyor. CHP'liler yüzde 32, BDP'liler yüzde 45, MHP'liler yüzde 50 oranlarıyla eşli resepsiyonu olumlu karşılıyor.

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tarafından Yeni Afet Yasası Kapsamında Planlanan Çürük Yapıların Yerlerine Depreme Dayanıklı Yapıların İnşa Edilmesi Projesi Sizce Sorunları Çözer mi?" şeklindeki soruda deneklerin yüzde 70'i olumlu, yüzde 20'si olumsuz kanaat sahibi... Türkiye'nin hayati konularından biri olan deprem konusunda geliştirilen projeler, halkın büyük desteğini çekiyor. Vatandaş kendi evi de yıkılacak olsa kentsel dönüşümü olumlu karşılıyor.

Mayıs anketi de AK Parti'nin yükseliş trendini teyid ediyor. Anlaşılan medya gündemindeki sert polemikler halkın gerçek gündemini yansıtmıyor ve hükümetin algısını değiştirmiyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums