Arşiv'den ispat isteyen Dersimli'nin hazin durumu...

  • 25.11.2011 00:00

 Dersim olayı, CHP'nin demokratik değerlerle bir araya gelemeyecek olan statükocu ve devletçi yüzünü bir kez daha ortaya koydu. Devleti kutsamak, devletin gayrı hukuki ve gayrı ahlaki eylemlerine sahip çıkmak, CHP'nin genlerine işlemiş durumda. Dersim katliamını gerçekleştiren siyasi iktidarın kurumsal ismi olan CHP'nin devletçi yapısı zaten herkesin malumudur. CHP'yi statükocu yapan da iflah olmaz bu devletçi karakteridir. Dersim tartışmalarını dinleyen herkese 'pes artık' dedirten bugünkü CHP'nin de bu trajediyi mazur göstermeye çalışması değil; Dersimli olan ve dedeleri zulümlerin mağduru olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun akla ziyan tutumudur. CHP zihniyeti elbetteki Dersim'deki insanlık dışı işleri sahiplenebilir, şaşırtıcı olan bu değildir. Şaşırtıcı olan, Dersimli Kılıçdaroğlunun bunu sahiplenmesidir. Dersim katliamında CHP'nin oynadığı rolü sorgulayamayan Kılıçdaroğlu neredeyse olup biten her şeyi AK Parti'ye fatura edecek... Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'a 'devlet adına özür dile' çağrısı yaptı, ama özür dilenecek konu hakkında hiçbir zaman kapsamlı bir değerlendirme, sorgulama, hesaplaşma, yüzleşme yapamadı. Ezik ve mahçup bir şekilde adını dahi koyamadığı bir sorun üzerinden hükümete salvo yaptı, ama gelen cevap üzerine hala ciddi bir duruş sergilemekten kaçınıyor. Geçmişte kendi insanına zulmeden bir partinin bugün başına geçti, ama hâlâ sığınma/yaranma psikolojisiyle hareket ediyor. Başbakan Erdoğan'ın Dersim'i sorgulaması üzerine ilk etapta 'aman ha başımıza başka işler çıkar' diye tepki gösterdi, gelen özür üzerine ise meseleyi Cumhuriyetle hesaplaşma olarak takdim ederek hala başına bir şey gelmemesini sağlamaya, kendisini korumaya çalışıyor. Yapılan yanlışı sorgulamayı bırakın, devleti mazur göstermek gibi bir tavır takınmak, ancak korkunun hücrelerine kadar sirayet etmesiyle izah edilebilir.

Kılıçdaroğlu diyor ki, 'Başbakan arşivleri açsın, gerçeği görelim, o zaman yüzleşiriz'. Bir Dersimli olarak gerçeği bilmiyor ve arşivlerden medet umuyorsa vay Dersimlilerin haline... Başbakan Erdoğan'dan ispat, delil, belge istiyor. Sağır sultanın bile bildiği bir olay hakkında birileri belgeler üzerinden polemik üretse, asıl o zaman Kılıçdaroğlu'nun çıkıp, 'ne belgesi kardeşim, bu konunun ispata ihtiyacı mı var' demesi gerekirdi.

CHP Genel Başkanı'nın Başbakan'a sürekli ödevler vermesi ve tüm sorumluluğu onun üzerine yüklemesi, tahammül edilebilecek bir pişkinlik değildir.

Dersim konusunda Başbakan Erdoğan ahlaki noktada durmuş, yapılan haksızlığı samimiyetle haykırmıştır. Bugünkü CHP yönetiminin duruşu ise tarihe kara bir leke olarak geçecektir.

Dersim meselesinin acısını hisseden ve yıllardır bu konuda çalışma yapan bir kısım araştırmacıların, derneklerin, aydınların tavrı ise ayrı bir tartışma konusudur. Hâlâ CHP'ye laf söylemekten çekinen bir kısım zevatın meselenin siyasi polemik yapılmaması gerektiğini vurgulamaktan öte ciddi bir argüman geliştirememesi de hazindir. Kılıçdaroğlu'nun akıllara şaşkınlık veren açıklamalarının böyle bir zemin sebebiyle ortaya çıktığı anlaşılmaktadır.

Sağcı, milliyetçi muhafazakar bazı yazarların ise bu meseleye insani perspektifle ve hakkaniyet nazarından bakmak yerine 'devletçi' zaviyeden bakmaktan kurtulamamaları da ayrıca üzüntü vericidir. 'Bu meseleyi fazla kurcalamayın, polemik yapmayın, bu işi tarihçilere bırakın, devleti yıpratmayın' türünden tavsiyeler, Kılıçdaroğlu'nun tavrı kadar sorunludur.

Tarihteki utanılacak olaylar kesinlikle Türk milletine fatura edilemez, ama ortada bir vahşet, bir haksızlık, insanlık dışı bir uygulama varsa bunun failleri, ister devlet görevlisi olsun, ister CHP yöneticileri, kara bir lekeye bulaşmış demektirler ve bundan kurtulmak herkesin üzerine vicdani bir borçtur. Bu tür lekelerin milletimize bulaşmamasını sağlamanın yolu, üzerini örtmek değil, canileri, zalimleri, despotları sorgulamak ve bu ayıpları ortaya çıkarmaktır. Hiçbir kendini bilmez, bu milletin başını yere eğdirecek yanlışlar yapmamalıdır, yapanların da yaptıkları yanına kar kalmamalıdır. Bu işlerin hesabını sormak, milletimizin onurunu lekeletmemek ve tarihimizi temizlemek adına şarttır.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums