Hoşçakal ya cânım Ramazan...

  • 7.08.2013 00:00

 Dünya hayatı nasıl bir ağacın gölgesinde az bir duraklamak gibi göz açıp kapayıncaya kadar geçiyorsa, onun içinde küçük bir kesit olan Ramazan da aynı hızda gelip geçiyor. Hızla akıp giden hayatı da, süratle geride kalan Ramazan'ı da genişletmek anlamlandırmaktan, ihya etmekten geçiyor. Varoluş gayesine göre geçen bir hayat nasıl canlanıyor ve mutluluk içinde geçecek bir ebedi aleme zemin hazırlıyorsa, Ramazan ayı da iyi değerlendirildiği takdirde çok uzun ömürlerden daha semeredar bir imkana dönüşebiliyor.

Ramazan ayın denilince zorluğu, sıkıntıyı, meşakkati değil, rahmeti, bereketi, mağfireti, ebedi azaptan kurtuluşu hatırlamak, onun nuraniyetine nail olmanın gayreti içine girmek gerekir.

İnsan üzerine yağan rahmetin bitmesini ister mi? Bin aydan daha hayırlı olan bir ayı sıradan bir ayla değiştirmeyi kim arzu eder? Normal zamandaki bir farzın yetmiş katı sevap alınan bir ayın gidişine kim üzülmez?

Şefkat ve merhamet çağlayan bir aydan çıkmak insanın içini burkuyor.

Bu Ramazan ayında da yine uhuvveti ve tesanüdü yücültmenin gayreti içinde olduk. Ramazan geceleri muhasebeye, murakebeye, muhakemeye, insanın kendisini gözden geçirmesine, manevi bir temizlenmeye sebep oldu. Yüce Kur'an'ın indirildiği bu ayda daha fazla Kur'an'a ve onun ilahi mesajına kalbimizi açtık.

İftar vaktinde nimetlerin kıymetini daha iyi anladık.

Sahur vaktinde geceleri ibadetle, zikir ve tefekkürle geçirmenin lezzetini yeniden hatırladık.

Bediüzzaman, 'Ramazan-ı Şerifteki orucun çok hikmetleri, hem Cenab-ı Hakkın rububiyetine, hem insanın hayat-ı içtimaiyesine, hem hayat-ı şahsiyesine, hem nefsin terbiyesine, hem niam-ı İlahiyenin şükrüne bakar hikmetleri var' diyor. Toplumsal ilişkilerin gelişmesinden insanın nefsini terbiye etmesine, Rabbine karşı ubudiyetini geliştirmesinden mazhar olduğu nimetlere karşı şükür içine girmesine kadar Ramazan insanı manevi bir iklim içine sokuyor.

Ramazan ve oruç dünya genelinde de bir dikkat çekme, bir hatırlatma, İslam'ı ve Müslümanları tekrar gündeme taşıma gibi bir fonksiyon görüyor. Başta ABD Başkanı Obama olmak üzere bir çok dünya lideri Müslüman toplumu misafir edip iftar veriyor, Papa gibi önemli şahsiyetler bildiriler yayınlıyor, İslam'ın birlik ve kardeşlik mesajları öne çıkıyor.

Ramazan ayı, dünya üzerinde İslam'ı anlatan, hatırlatan, simgeleyen en güçlü şeairden biri haline geliyor. Malum şeair-i İslamiye'nin varlığı ve gelişmesi apayrı bir önem taşır.

Ramazan gecelerinde evimize misafir olan, televizyon ekranlarından bu ayın coşkusunu, sevgi ve anlamını bize yansıtan programların bu yıl daha bir kaliteli olduğunu, daha samimi bir ubudiyet iklimini yansıttığını söylememek eksiklik olur.

ATV'de Nihat Hatipoğlu, Kanal D'de Serdar Tuncer merkez medyanın klasik Ramazan programlarından farklı olarak samimi bir hava katıyordu. TRT ve Kanal 24'deki sohbetler Ramazan bilincini aşılamakta çok başarılıydı. Mehtap TV'de F. Gülen Hocaefendi'nin sohbetleri iman hakikatleriyle ilgili önemli dersler veriyordu. Sohbetler, ilahiler ve İstanbul'un birbirinden güzel camileri, mescitleri, cennet misal manzaraları…

Bir ay boyunca büyük bir manevi ziyafet çektik. Böyle bir ayın gidişine elbette üzülmek gerekir.

Yüce Allah Ramazan'ın rahmetini ve bereketini üzerimizden eksik etmesin. Ramazan ayı, yeniden düşünmeye, kendimizi sorgulamaya, yenilemeye, unuttuğumuz bağları ve ilişkileri yeniden tesis etmeye vesile oldu, inşallah bayram da kardeşliğimizin ve birliğimizin daha da pekişmesine vesile olur.

Tüm okurlarımızın Ramazan Bayramını tebrik ediyorum.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums