Süreç ve ayrı telden çalanlar…

  • 14.02.2013 00:00

 İmralı görüşmeleriyle başlayan süreçte terör örgütünün geleneksel eylemsellik takvimi bir risk ve tehlike olarak önümüzde duruyor. Malum her yıl Şubat-Nisan arasında bir çok gün ve hafta, örgüt tarafından farklı sebeplerle eylem bahanesi olarak kullanılıyor. Bunlardan en yakını 15 Şubat… Örgüt, Abdullah Öcalan'ın yakalandığı bu tarihi 'uluslar arası komplo' günü olarak lanse ediyor ve eylem sebebi sayıyor. Mart içinde de başta Nevruz olmak üzere farklı tarihler örgüt açısından çıkış takvimi olarak görülüyor. Bugüne kadar provokasyonlara sahne olan bu günler, devam eden sürecin selameti açısından da riskler barındırıyor. Ümit ederiz ki, bölge halkı ve güvenlik güçleri tüm bu provokasyonlara karşı duyarlı olurlar.

---

Bölücü örgütün Kandil'deki elebaşısı Karayılan, yaptığı açıklamalarda Öcalan'ın iradesine bağlılıklarını belirtmekle birlikte hiç de sürecin hayrına olmayan bir çok söylemde bulundu. BDP'nin İmralı'ya gidecek isimler konusunda sergilediği tavrın Kandil'in dayatması olduğu izlenimini uyandıracak şekilde 'eşbaşkan'ların gitmesine vurgu yaptı.

Devrimci Halk Savaşı stratejisinde 2012'de çuvalladıklarını kabul eden Karayılan 2013'te de aynı stratejiyle yollarına devam edeceklerini söylüyor, 'kirli ve psikolojik savaş', 'tasfiye ve imha operasyonu' gibi hezeyanlarını tekrar ediyor. Saçmalık ve safsata dolu böyle bir söylemde bulunan bu şahsın, bu kadar önemli ve tarihi bir süreci nasıl doğru algılayabileceğini doğrusu bilemiyorum. Ümitsizlik, çözümsüzlük ve güvensizlik aşılaması bir yana, hala hakaretler ve tehditler savuran çarpık bir anlayış…

Ayrıca diyor ki, 'Bir tane danışmanları var, bu durumun kıymetini bilmelisiniz, diyor. Sorunu kişiye indirgemeyin, değerini bilin, diyor. Kardeşim sen ne yapmışsın ki değerini bilelim? Diyor ki, biz görüşme yaptırmışız ya'…

Herkesin sürece destek olarak çok olumlu algıladığı bir mesajı hedefe koyan bir anlayıştan nasıl iyi niyet sadır olabilir? Bu çapsızlık mıdır, kötü niyet midir, yoksa habis bir anlayış mıdır? Bu kadar hastalıklı bir anlayışın sürece pozitif katkı yapması hiç kolay değildir.

AK Parti iktidarının BDP milletvekillerinin İmralı'ya gitmesine izin vermesi, Öcalan'la görüşmenin başlamasından daha büyük bir hadisedir. BDP'nin sürecin aktörü oldukça gerçek bir siyasi aktöre dönüşmesi önemli bir durumdur. BDP bunun kıymetini yeterince takdir etmiş gibi görünmüyor. Kanaatimce Kandil bunu anlayabilecek ama hazmedemeyecek bir anlayışa sahip.

Bu süreci başlatan, idare eden, yöneten AK Parti iktidarıdır. Doğal olarak sürecin sağlıklı şekilde işlemesi için belli hassasiyetleri gözetmesi ve süreci kendi kontrolünde tutması gereken de hükümettir. Bundan daha tabii bir durum olamaz. İmralı'ya gitmeleri BDP'lileri ana aktör haline getirmez, ama önemli bir aktör haline getirir. Burada usül ve esası belirleme yetkisi sürecin siyasi riskini ve sorumluluğunu üstlenen iktidara aittir.

---

Bediüzzaman Said Nursi hazretleri Meşrutiyetin hayata geçmesinin zorluğunu şöyle anlatır: 'O nazik meşrûtiyet, İstanbul havalisindeki yılanlardan kurtulsa, şu uzun mesafeden geçmekle, cehalet gibi müthiş bataklığı, fakr gibi mütevahhiş kıraçları, husûmet gibi gayet keyşer dağları katetmekle beraber, eşkiyaya rast gelecektir. Ezcümle, bazı ceza-i sezasını hazmetmeyen, bir kısım da başkasının etini yemekten dişi çıkarılan ve bazı bir meşhur Bektaşi gibi mânâ verenler, yol üzerine çıkıp, gasp ve garet ediyorlar. Daha onların öte tarafında da bir kısım gevezeler vardır; bazı bahane ile, parça parça etmek istiyorlar. Öyle ise, ona bir yol veyahut bir balon yapınız.' Bu hayırlı yolda durmak yok…

 

YASİN DOĞAN

Yeni Şafak 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums