PKK'ya öncelikle Kürtler dur demeli...

  • 27.09.2012 00:00

 Son günlerde PKK'nın artan şiddet ve baskısının Kürtler üzerinde ne tür etkiler yapabileceğine dair yorumlar okuyoruz. Mehmet Ali Birand'ın 'Kürtler arasında içsavaş' ihtimalini vurgulaması, bir tespitten ziyade çok gerçekçi olmayan bir risk faktörünü ortaya koyuyor.

PKK'nın son stratejisi silahlı mücadeleyle netice almak ve halkı topyekün isyana teşvik ederek bir tür Kürt baharı oluşturmak... Bunun zemini ise kaos ve bunalım üretebilmekten geçiyor.

Devletin artan terör olaylarına rağmen bölge halkı üzerinde baskı uygulamaması, aksine halkı kazanmaya yönelik politikalara ağırlık vermesi bölücü terör örgütünün oyununu boşa çıkarıyor. Bölgeye hizmet götüren, halkı kucaklamaya çalışan, şefkat elini uzatan devlet... Hizmetleri engelleyen, halkı tehdit eden ve korku estiren ise örgüt... Öyle olunca siyasi Kürtçülük, 'devlet Kürtleri eziyor, yok sayıyor, imha ediyor' propagandasında netice alamıyor. Tek söyleyebildiği güvenlik politikalarının çözüm getirmeyeceği...

Bölgede okul yakan, öğrenci yurtlarını ateşe veren, küçücük çocukların okula gitmesini engelleyen, halkın derdine derman olmaya çalışan kamu personelini kaçıran örgüt, adeta Kürtlere cehennem hayatı yaşatmaya çalışıyor, bunun üreteceği tepkiyle yelkenlerini şişirmeye çalışıyor. Bugün BDP'nin en yüksek oy aldığı Hakkari, içler acısı halde... Yüksekova'ya havaalanı yapmaya çalışan devlet, her türlü engellemeyle karşılaşıyor. PKK'nın günlük yaşamı paralize etmeye yönelik stratejileri halkı canından bezdirmiş durumda. Bunun örgüte karşı bir tepkiye dönüşme ihtimali elbette var. Ama buradan kalkarak Kürtler arasında bir çatışma beklemek afaki bir değerlendirme olur.

Bölge halkı, sivil toplum örgütleri ve kanaat önderleri tabii ki PKK'ya tepki göstermeli, sesini yükseltmelidir. Bu duyarlılığın artması temenni edilebilir, ancak toplumsal gruplar arasında bir gerilim ve çatışma sadece örgütün istediği kaos görüntüsüne hizmet eder.

Ruşen Çakır'ın dün yazdığı gibi geçmişte Abdurrahman Kurt da benzer bir yorum yapmış, KCK baskısının toplumsal patlamaya sebep olabileceğini, dindar Kürtlerin tepkisinin yükseldiğini vurgulamıştı. Özellikle bölgedeki bazı gruplarla (Hizbullah gibi) yaşanacak çatışmalar, bölgede daha derin sorunlar üretir. Mustazafder ekibinin partileşmesi veya bölgede siyasi hareket başlatması, doğal olarak PKK'nın hışmını doğurabilecek veya gruplar arasında gerilimin artmasını gündeme getirebilecektir. Geçmiş günleri unutturmaya çalışan bu grubun savunma refleksiyle tekrar benzer bir yönteme sarılması kendi açısından da, bölge açısından da sıkıntılı bir durum ortaya çıkarır.

PKK, Türkiye için öncelikli bir sorundur... Ama örgütün baskısı ve zulmü evvelemirde Kürtlerin üzerindedir, Kürtlerin yaşantısını çekilmez kılmaktadır. Bu yüzden terör örgütüne karşı tepki de öncelikle Kürtlerden gelmelidir.

Kürtlerin Türklere yönelik duygusal yakınlığı yaşanan olaylara rağmen azalmamış, aksine artmıştır. PKK'nın bir türlü başaramadığı da böyle bir ayrışma ve duygusal kopuş meydana getirmektir. Bu noktada Kürtlerin kendi içindeki durumu da önem taşımaktadır. Kürtleri iyi-kötü şeklinde sınıflandırmaya, AK Partili Kürtleri 'devşirme' olarak aşağılamaya çalışan örgütün yapmak istediği buradaki sosyal dokunun bozulması ve ikilemde bırakılan kesimlerin PKK'nın tasallutu altına girmesidir.

 

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums