ŞİKO YOLDAŞ’I KAYBETTİK

ŞİKO YOLDAŞ’I KAYBETTİK
22.11.2021 - 07:52
Güncelleme 23.04.2022 - 22:01
Kaynak: Haber Merkezi
3884

TKP’nin 1973 Atılımı’nın önde gelenlerinden Şiko Yoldaşı (Ali Durak’ı) kaybettik.

Diyarbakır’da bitirdiği sanat enstitüsünden sonra üniversite eğitimi için geldiği İstanbul’da işçi olarak Almanya’ya gitmeye ve Demokratik Almanya Cumhuriyeti DDR’de TKP’yi bulmaya karar vermişti. Almanya’ya geldiğinde Avrupa Türk Toplumcular Federasyonu ATTF’yi buldu. Oradan Batı Berlin’e gidip Türk Toplumcular Ocağı TTO’ya katıldı, TKP’li olan Türkiyeli komünistlerle tanıştı. DDR’ın Başşehri Berlin’de Yakup Demir ve İ. Bilen Yoldaşlarla ilişkiye geçti. Batı Berlin’de TKP’nin ilk parti komitesinin kurulmasında ve güçlenmesinde yer aldı. Çalıştığı elektrik fabrikasında ve diğer fabrikalarda çalışan Türkiyeli, Alman ve diğer ülkelerden işçilerle sıkı ilişkiler kurdu, onların bir işçi-öğrenci sosyalist dernek olan TTO’ya katılmalarına öncülük etti. O yığınlarla kolay bağ kurabilen bir işçi önderiydi. O yılmadan yığınlara sürekli kendi davalarına sahip çıkmaları, bunun için örgütlenmeleri ve savaşmaları gerektiğini anlattı. Hep onların sevgi ve güvenini kazandı. Yalnız Berlin’de değil daha sonra Batı Almanya’da, özellikle Ruhr Bölgesi’nde işçilerin örgütlenmesinde ve mücadelesinde önemli rol aldı.

60’lı yılların sonunda, 70’li yılların başında 51-52 Tevkifatı’nın verdiği büyük hasarı gidermeye çalışan TKP, partiyi önce yurt dışında, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine çalışmaya gelen işçiler arasında örgütlemeye, bu örgütler üzerinden Türkiye’ye ulaşmaya karar verdi. 1973 senesinde Bilen Yoldaş’ın genel sekreter olmasıyla gerçekleştirilen Atılım’la bu politikanın hayata geçirilmesine hız verildi. Ama bu politikanın gerçekleştirilmesi için “atılgan” kadrolara gereksinim vardı. Bilen Yoldaş’ın bu görev için seçtiği ilk kadrolardan biri Şiko yoldaştı.

Aldığı görev üzerine Şiko Yoldaş hemen Batı Berlin’den Batı Almanya’ya ve Batı Avrupa’ya geçti. Bu dönemde Alman Komünist Partisi DKP, Belçika Komünist Partisi BKP ve Fransız Komünist Partisi FKP partimize başvurup, kendileriyle ilişkiye geçen Türkiyeli işçilerin örgütlenmesinde yardımcı olunmasını istediler. Şiko Yoldaş hem ATTF örgütlerinde yetişmiş işçilerden hem Komünist partilerine başvuran işçilerden kısa zamanda Batı Almanya’da güçlü bir parti teşkilatı oluşturdu. Türkiye ile ilişkiler kurmak için köprübaşı kurulmuştu.

Bu bilgileri ve Şiko Yoldaş’ın (Ali Durak’ın) yakalandığı parkinson hastalığına yenik düştüğünü ve 7 Nisan 1943’de Diyarbakır-Alipınar’da başlayan mücadele dolu yaşamının 20.11.2021 tarihinde Berlin Charlottenburg’da sona erdiğini “TKP 1920” imzalı ve 20 Kasım 2021 tarihli, internet üzerinden yapılan açıklamadan öğreniyoruz.

Anısı ışık olsun…


Editör: M. AKAY
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums