Katliamlar zinciri ve muhterisler

  • 13.10.2015 00:00

 “Kutsal zorba devlet” başlıklı yazımın devamını yazıyorken cumhuriyet tarihinin en korkunç katliamı yaşandı. Aslında zorba, muhteris ama kifayetsiz, demokrasi ve hukuktan uzak devlet yapılanması, bürokratik ve siyasi zihniyeti ve temsilcileriyle bizi sürekli fasit bir daire içinde getirip bıraktıkları yer katliamlar, ölümler, şiddet ve gerilim ortamı. Çözülmek istenmeyen kadim sorunlar. Hak ve özgürlük taleplerinin isyan olarak adlandırılması. Devletin şiddeti, baskısı, inkârı, işkencesi ve imhası sonucu azdırılan karşı şiddet.

Son duruma göre 97 ölü ve bir kısmı ağır yüzlerce yaralı. Barış için toplanan masum insanlara karşı yapılan bu vahşi katliamın acısı tarif edilemez. Katliamın IŞİD bağlantılı olduğu ihtimal dâhilinde. Sorumlular ortada. Ama gayet pişkinler ve istifa çağrısına bir bakan gülümsüyor.

Teröre karşı birlik çağrısı güzel. Ama terörü azdıran her şeyi yapan, rejimi demokrasi ve hukuk rayından çıkaranlarla mı? Onlar bu gerilimi, bu kaosu yaratan filler zincirinin mimarları.

Erdoğan- Davutoğlu ikilisinin vahim politik hataları açık ve net. Ama en önemlisi güvenlik politikaları izlerken varılan yer müthiş bir güvenlik zaafı. Ama kimsenin özgürlük çok geldi, hukuk çok sınırlayıcı, güvenlik örgütleri çok şeffaf bu nedenle terör bu noktaya geldi diyecek durumu yok.

Aksine ülkede özgürlükler askıda. İfade ve medya özgürlüğü sıfır noktasında. Medya tek sesli, muhalif olanlar sansüre uğramış durumda. Digitürk savcı kararıyla yedi kanal kapatıyor, arkasından Türksat’tan yasaklama geliyor.. MİT ve Polis kapalı, denetlenemez, siyasi ve kişisel kullanımlara açık, hukuk denetimi dışında. Ordu ülke içinde tanklarla ve uçaklarla operasyonlar yapıyor. Kim ölüyor, kim kalıyor belli değil. Ölü bedenler üzerinde insanlık dışı fiiller uygulanıyor.

Yargı ve hukuk 17-25 Aralık’tan bu yana yok hükmünde. Ama iktidarın bir kıyım makinesi gibi çalışıyor. Hâkim bağımsızlığı ve tarafsızlığı yerle bir.

Erdoğan kendi kişisel hırs ve hesapları nedeniyle ülkeyi gerdikçe geriyor. Demokrasi sandığın sonuçlarından ibaret sayılırken, seçim sonuçlarından da kaos yaratılarak ülke gereksiz, manasız bir seçime daha götürülüyor. AKP bu isteğe direnemiyor, ülkenin kayıp gittiğini göre göre siyasi ve hukuki sorumluluk alıyor.

Uludere katliamının sorumluları nerede? İhmali olanlar nerede? İstifa eden bakan var mı? Reyhanlı’nın nerede? Dış politikanın mimarları, MİT müsteşarı istifa etti mi? Soma’nın ki nerede? 301 insanın ihmallerle madende gömülmelerine neden olundu? Nerede sorumluları? Baş sorumlulukları olan bakanlar yerlerinde rahatça oturmaya devam ettiler.

HDP’nin büyük bir faciadan kıl payı dönülen Diyarbakır mitingine bomba atanların arkasında kim var? Bilmiyoruz ve bilemeyeceğiz. 32 genç insanı kaybettiğimiz Suruç katliamından bir kişi mi sorumlu? İstifa eden başbakan ya da bakan var mı? AKP- MHP ittifakı bu katliamın Meclis’te araştırılmasını engellediler. Peki, istihbarat sefaleti içindeki MİT ‘in sorumluluğu. Polis istihbaratının zafiyeti. Bir demokraside bu kurumların zafiyetinden, hatalarından kim sorumludur?

Demokrasinin sandığı dahi tehlikede. Özgürlükler kullanılamıyor. Hukuk boş çerçeve. Yargının bir bölümü iktidarın emrinde ve kilit yerlerde. Güvenlik örgütleri doğrudan cumhurbaşkanın emrinde, denetlenemez durumda. Yaptıkları hataları soruşturma imkânı ne yargıda ne parlamentoda ne de kamuoyunda var. Siyasi sorumlu yok. Hepsi gayet rahat.

Feribot kazasında ölenler rüyama giriyor diyerek istifa eden Güney Kore Başbakanı kadar da mı vicdanınız, izanınız, insaniyetiniz yok.

Ankara katliamının da aynı akıbete uğratılıp kapatılacağı ve hukuki ve siyasi sorumluların ortaya çıkarılamayacağı açık. Ankara katliamı istikrarsızlığı ve yılgınlığı artırmak, demokrasinin şekli şartı olan seçimi dahi yaptırmamak amacını güdüyor.

Başbakan zaaf içinde seyirci. Cumhurbaşkanı ülkeyi gerilim ve çatışma ortamından çıkarma niyetinde değil. Siyaset kifayetsiz muhterislerin ellerinde. AKP aklını başına alıp bu tabloyu bir uzlaşmaya çeviremezse onlarla birlikte hepimiz bu çöküşün altında kalacağız.

umitkardas@gmail.com

www.umitkardas.com

twitter.com/umit_kardas

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums