İl bazında GSYH Ne oldu?

  • 1.02.2021 00:00

 Tüik önceki gün il ve bölgeler bazında 2019 gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Aynı zamanda da kişi başı GSYH verilerini de.

2019 yılında kişibaşı GSYH Türkiye ortalaması 9 bin 213 dolar olmuştu. İllerin dolar bazında verilerine bakınca ilginç sıralamalar çıkıyor:

ugurses.net

2019 yılında kişi başı GSYH önceki yıla göre 579 dolar düştü. İllerdeki düşüş eşit olmadı tabii ki. İl bazında bakıldığında kimi illerdeki düşüş oldıkça sert.

En iyi durumdakiler, 2018’de geliri koruyabilen ya da arttıran iller. Ama bu illerin 2018’deki gelirleri de geçmiş yılların oldukça altında. Ama 2018’dekinin üzerinde olduğu için bu şekilde tanımladım.

ugurses.net

En çarpıcısı, Bolu, Sinop, Gümüşhane ve Şanlıurfa. Bu iller, 2005’teki kişi başı GSYH seviyesine gerilemiş. Gelir artışı olmaması yanında nüfus artışı ile göç olgusunun etkili olduğu çok açık.

Türkiye ortalamasının 9 bin 213 dolar olduğunu yeniden anımasatarak, bu ortalamanın üzerindeki illerin şöyle sıralandığını not edelim:

ugurses.net

Bir de “aşağıdaki katta” olan iller var. Türkiye’nin en ‘zengin’ ili olan İstanbul’un kişi başı GSYH’sının üçte birinden az gelire sahip iller şunlar:

ugurses.net

 

ugurses.net
ugurses.net

ugurses.net

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums