Enerjide Berat Albayrak farkı

  • 5.02.2018 00:00

 Kendisini yine böyle bir seçim arifesinde ( 7 Haziran) Sultanbeyli Belediye tesislerinde düzenlenen bir kahvaltıda tanıma fırsatım oldu. Türk siyasetinde alışık olmadığımız türden vizyon sahibi, planı, projesi olan, mütevazı bir insanla tanışmış olmaktan büyük mutluluk duymuştum. 

 
Az laf çok iş yapan Berat Albayrak buna rağmen muhalif kesimlerin en çok hedefinde olan bir bakandır. Bunun en önemli nedeni kuşkusuz enerji politikalarında tarihi reformlara imza atması, yerli kaynaklardan daha fazla yararlanarak enerjide dışa bağımlılığı azaltması ve ülkemizi sürekli olarak kâra geçirmesidir. Ve elbette Erdoğan’ı asla yalnız bırakmamasıdır.
 
Bir toplantıda "Birileri ülkeyi bölme operasyonu yapıyor. Gerekirse 81 milyon canımızı veririz ama bugün bu operasyonda gözünü kırpmadan Mehmetçiklerimiz mücadele veriyorsa sizler de işinizi daha çok çalışarak en iyi şekilde, dünya standartlarında yapın” diyerek enerji sahasında da yerli ve milli bir mücadelenin yürütülmesi gerektiğini ifade ediyordu.
 
Bilindiği gibi ülkemiz 20 yıllık, 50 yıllık uzun vadeli somut plan ve programlar yaparak 2023'ü, 2053'ü, 2071'i kurgulayan bir ülke durumuna geldi. Bunu ne yazık ki eğitim alanında göremiyoruz ancak enerji politikamız noktasında fevkalade atılımlar söz konusu.
 
Örneğin 20 milyar dolar maliyetiyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gelmiş geçmiş en büyük projesinin temelini attık. 63 yıllık bu rüya Berat Albayrak döneminde gerçek oldu.  Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Santrali nihayet tüm engellemelere rağmen hayat bulacak. Burada 7 gün 24 saat kesintisiz elektrik üretilecek. Üstelik bunu sıfır emisyonla yani çevreye zararlı hiçbir sera gazı salımı yapmadan gerçekleştireceğiz.
 
İnşaatın başlamasıyla 10 bin kişilik istihdam olacak ve bunun yüzde 80'i Türk çalışanı olacak. Santral işletmeye alındığında da 3 bin 500 kişi tüm bu tesislerde çalışıyor olacak. İnşası ve işletmesinde ihtiyaç duyulan mal ve ekipmanların büyük kısmı Türk şirketler tarafından tedarik edilecek.
 
Diğer taraftan Türkiye'nin Enerji Yoğunluğunun (milli gelir başına tüketilen enerji) 2023 yılına kadar, 2011 yılına göre en az %20 azaltılması hedeflendi.  Düne kadar elektrik tüketiminin yüzde 60'ını 70'ini ithalata dayalı kaynaklardan sağlayan bir ülke olarak da özellikle bu çerçevede yenilenebilir enerji konusunda önemli adımlar atmayı hedefliyoruz.
 
Bakınız geçen yılın Ocak-Mart döneminde elektrik ithalatı için 30 milyon 594 bin 671 dolar ödenirken, bu yılın aynı döneminde bu miktar yüzde 63,6 azalışla 11 milyon 133 bin 696 dolara geriledi.
 
Yılda 55 milyar dolar enerji ve maden ithalatı yapan ülkeden enerji ihraç eden ülkeye YEKA noktasında 10 yıl boyunca rüzgâr ve güneşte 10'ar bin megavatlık kapasite oluşturarak, devlet desteğiyle bu alanda dünyada öncü ülkelerden biri olmak için stratejiler geliştiriyoruz.
 
Sayın Bakan, son 10 yıllık dönemde gerçekleşen elektrik üretim tesisi yatırımlarının yüzde 53'ünün yenilenebilir enerji kaynaklarından geldiğini ifade ediyor. Türkiye'nin şu an 7,5 milyon sokak aydınlatması var. 2023'e kadar belirlenen hedef yüzde 30'a varan bir dönüşümü gerçekleştirmek. Bu dönüşümün yıllık tasarruf miktarı 180 milyon lira. 2023-2033 arasında bu rakamın 600 milyon liraya çıkması hedefleniyor.
 
Rüzgârdaki kurulu gücümüzle 2017 sonunda dünyada 11'inci, Avrupa'da 6'ıncı olduk. 2017'de Avrupa'da rüzgâr enerjisi kapasitesini en fazla artıran 4'üncü ülkeyiz. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile de 2033'e kadar toplamda 30,2 milyar dolarlık bir tasarruf miktarı ortaya çıkacak.
 
2017'de hem kamu hem de özel sektör eliyle 13 bin kilometreyi bulan doğalgaz boru hattı inşa edildi. Berat Albayrak, Artvin, Şırnak ve Hakkâri’ye kadar doğalgaz götürülmesiyle 2018’de doğalgazı olmayan şehir kalmayacağını ifade ediyor.
 
 2002'de Türkiye'de asgari ücretle 796 metreküp doğalgaz alınabiliyordu. Bugün ise yaklaşık 2 bin 100 metreküp doğalgaz alınabiliyor.
 
2023'e kadar 1,7 milyon konutun dönüşümüyle de 1 milyar dolarlık tasarruf sağlanacak. Bu tasarruf, ısı yalıtımının 20 yıllık ömrünü dikkate aldığımızda 10 milyar dolara çıkıyor. Isı yalıtımı 20 yıllık ömrü içinde 5 yılda kendini amorti ediyor. Kalan 15 yılda vatandaşın cebine katkı yapan bir yatırıma dönüşecek.
 
Bakınız sürekli olarak kârdan, yatırımdan, tasarruftan ve reformist politikalardan bahsediyoruz. Berat Albayrak yerli ve milli duruşuyla, vizyonu ve çalışkanlığıyla Cumhuriyet tarihinin en başarılı bakanlarından biridir. Böyle bir bakana ancak saygı duyulur.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums