Kürtlerin huzurunu neden kaçırdınız?

  • 21.09.2015 00:00

 Geçenlerde İETT otobüsünde çatışmalı ortamdan geldiği her halinden belli olan bir Kürt’le tanıştım. 7 Haziran’da oyunu HDP’ye vermiş. Küçük bir işyeri var. HDP bizi kandırdı diyerek başladı sözlerine ve şöyle devam etti; “Çözüm süreci boyunca bir esnaf olarak hem işlerim düzelmişti hem de ilimize biraz olsun huzur gelmişti. Her şeyden önce çatışma ortamı bitmişti. Yollar, hastaneler, okullar yapılmaya başlandı. İlk defa saygı duyulduğumuzu insan yerine konulduğumuzu hissettik. Cebimiz para görmeye başladı. Bu yüzdendir ki Kürtler olarak barışa olan inancımız her geçen gün artıyordu. HDP bizden bu sürecin devam edeceği vaadiyle oy topladı. Türkiyelileşmek dedi. Büyük insanlıktan bahsetti. Biz aslında HDP’ye değil barışa, huzura ve rahatımıza oy verdik. Şimdi ise yaşadığımız yerler harabeye döndü. Bizim suçumuz neydi? Bir daha HDP’ye oy vermem…”   K. bölgede olan bitenin farkında olan Kürtlerden sadece biri.  Abarttığını düşünenler için meseleyi biraz açalım.

“AK Parti’nin başlattığı çözüm süreciyle birlikte Doğu ve Güneydoğu’da son 10 yıldır yatırımlar şaha kalktı.” (Bunu ben değil 21 Mart 2013 tarihli Hürriyet Gazetesi’nin ekonomi sayfası söylüyor) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son 12 yılda Doğu ve Güneydoğu'ya yapılan yatırımlar için verdiği rakam 100 Milyar dolar. Cumhuriyet tarihinde bu kadar yatırım bu bölgeye yapılmamıştır. AK Parti iktidara geldiğinde Doğu ve Güneydoğu'nun toplam kamu yatırımları içindeki payı yüzde 7 civarındaymış, bu rakam 2013’te yüzde 15’e yükseliyor. Yani iki katından daha fazla kamu yatırımları yapılmış. Her ile yapılan yatırımları ayrı ayrı yazmak için yerimiz müsait değil. İsterseniz son aylarda olayların en yoğun biçimde yaşandığı Şırnak ilinden bazı rakamlar verelim.

Şırnak’ta 2002 yılında 237 olan işletme belgeli konaklama tesisi yatak kapasitesi, 2014 yılında 674’e; konaklayan kişi sayısı 16.053’ten 67.542’ye yükselmiş. Şırnak’ta 112 Acil istasyon sayısı 1’den 15’e, 112 Acil ambulans sayısı ise 1’den 33’e çıkarılmış. (4 Kar Paletli Ambulans) Şırnak’ta Helikopter Ambulans ile 132 hasta, uçak ambulans ile 41 hasta ileri merkezlere nakil edilmiş. Yoğun bakım yatak sayısı 2002 yılında 5 iken, 2014 yılında 63'e Üniversite, özel yatak sayılarıyla birlikte bu rakam 91 olmuş. Şırnak’taki turizm öncelikli belediyelere yapılan yardımlar 2002-2015 yılları arasında yaklaşık 596 Bin TL. 1.896 konut, 2 Lise,  20 İlköğretim Okulu, 6 Ticaret Merkezi, 2 Kamu Hizmet Binası yapılmış.  UYAP kapsamında Şırnak merkez ve ilçelerine 1 Milyon TL yatırım yapılmış.

1.521km asfalt yapımı 8 köprü-viyadük yapımı 17 km oto-korkuluk çalışması 20 iyileştirilen kaza kara noktası yapılmış. Şırnak‘taki tüm belediyelere 2003-2015 döneminde genel bütçeden ayrılan 754 Milyon TL’lik payla birlikte İlbank A.Ş.‘nin bu dönemde Şırnak’a yaptığı yatırım ile sağladığı kredi ve destek miktarı 849 Milyon TL. Kentin 2002 yılında 23 milyon dolar olan dış ticaret hacmi, 2014 yılında 729,3 milyon dolara ulaşmış. 2002 yılında yalnızca 9 il doğalgazdan faydalanıyorken 2015 yılında bu sayı 74’e ulaşmış..  Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nda 2013 yılında 453 olan uçak trafiği 2014'te 2.299'a, 39.074 olan yolcu trafiği sayısı da 252.247'ye yükselmiş.  Şırnak’ta görev yapan öğretmen sayısını son on üç yılda 1.849’dan 6.635’e yükselmiş.  Şırnak’taki Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 2002 yılında hiç Hemodiyaliz Cihazı yokken ve sadece 2 USG (Ultrason) cihazı varken 2014 yılında 15 USG, 25 Hemodiyaliz Cihazı tahsis edilmiş.

Son 13 yılda verilen nakit hibe desteği;359 Milyon TL. Son 13 yılda çevre şehircilik yatırımı; 41.8 Milyon TL. Aile ve Sosyal Politikalar kapsamında yapılan ödeme; 1Milyar TL. Son 13 yılda yapılan eğitim yatırımı ise 381.4 Milyon TL. Sayfa uzayıp gidiyor.. Bu yardımları ve yatırımları yapmak elbette devletin asli vazifesi.. Bir Kürt iline yapılan yatırımlarda gözümüz yok. Yanlış anlaşılmasın. Başlarına da kakmıyoruz. Hatta daha fazla yatırım yapılmalı o ayrı mevzu. Doğu ve Güneydoğu bölgelerine cumhuriyet tarihinin görülmemiş yatımlarını yapan, Kürt vatandaşlarına her türlü hizmeti götürmekten çekinmeyen ve bununla övünen bir hükümeti kalkıp bugün Kürt düşmanı olarak göstermek haksızlıktır. Diğer taraftan PKK’ya ve HDP’ye de sormak lazım.

Çözüm süresiyle birlikte Kürt bölgeleri şahlanışa geçmişken, Kürtler tarihlerinin en bereketli ve huzurlu yıllarını geçirirken neden savaş başlattınız? Bunca yatırıma ve özgürlükler alanında atılan adıma rağmen neden savaş kararı aldınız?

Şırnak’a gösterilen özene ve yapılan onca yatırıma rağmen neden o bölgeyi harabeye çevirdiniz? Kürt bölgelerine turistler akın ederken, Kürt iş adamları yatak kapasitelerini ikiye üçe katlarken, çözüm süreciyle birlikte sadece turizmde yüzde 84’lük oranda bir artış gözlenirken neden Kürtlerin tadını kaçırdınız?

Çözüm süreciyle birlikte başlayan huzur ve güven ortamını neden bozdunuz? Bizzat şahidim, onlarca iş adamı silah bırakmanız kaydıyla Diyarbakır, Batman ve birçok Kürt ilinde dev projeler düşünürken siz neden savaşı tercih ettiniz? Kürtlerin zengin ve özgür bir hayat yaşamalarını neden istemiyorsunuz? Sahi Kürtlerden ne istiyorsunuz? Yıllardır ezilen, yoksulluk çeken, ötekileştirilen bu insanlar bırakın da biraz rahat ve huzur yüzü görsünler. Düşün artık Kürtlerin yakasından.

@sivildemokrat

ufukcoskunn@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums