2014 Ürgüp LDT Kongresi

  • 7.11.2014 00:00

 Liberal Düşünce Topluluğu 1993 yılından beri her yıl Kasım ayının ilk günlerinde ülkenin farklı bölgelerinden gelen birbirinden kıymetli akademisyenler, gazeteciler, hukukçular, araştırmacılar ve sivil toplum gönülleri ile bir araya gelerek ülke ve dünya gündemine dair fikir alışverişinde bulunurlar. Derdi özgürlük, insan hakları ve demokrasi olan bu insanların oluşturduğu ortam tam anlamıyla bir fikir şölenine dönüşür. Bu yıl da gelenek değişmedi ve LDT Kongresi 1-3 Kasım tarihlerinde Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde gerçekleşti. Ülkenin değerli fikir insanları yaptıkları sunumlarla düşünce dünyasına önemli katkılarda bulundular.

Liberal Düşünce’nin geniş fikir havzasından faydalanmaya çalışan birisi olarak ben de uzun zamandır bu kongrelere katılmaya çalışırım. Alanında uzman kişilerin görüş ve önerilerine ciddiyetle önem veren LDT, her geçen gün düşünce dünyasında ağırlığını hissettiren bir topluluk olma yolunda ilerlemektedir. Aynı zamanda Türkiye’nin entelektüel potansiyelini de harekete geçiren bir fikir merkezi konumundadır. Türkiye’nin kırılgan süreçlerinde darbeler, Gezi, 17 ve 25 Aralık operasyonları da dâhil olmak üzere özgürlüklerden asla taviz vermemiş her durum ve şartta insan lehine fikirlerin üretilmesinde katkı sunmuş ve sivil siyasetin işleyişini engelleyen yapılara karşı da tavrını net bir biçimde ortaya koymuştur.

Kongreye dönecek olursak, bu yıl kongrede Gülay Göktürk, Rasim Ozan Kütahyalı, Nagehan Alçı, Melih Altınok, Ceren Kenar, Prof.Dr. Erol Göka, Prof.Dr. Berat Özipek, Levent Korkut, Murat Yılmaz,Alim Yılmaz, Güldalı Coşkun, Cengiz Algan, Ali Değirmenci, Ahmet Duvarcı gibi buraya yazabileceğim çok sayıda değerli fikir insanı iştirak etti. Kongrenin açılış konuşmasını LDT Yönetim Kurulu Başkan’ı Atilla Yayla yaptı. LDT hakkında kısaca bilgi veren Atilla Yayla, LDT’nin entelektüel yatırım yapan bir kuruluş olduğunun altını özellikle çizdi. “Sanal Medya, İfade Özgürlüğü ve Kişilik Haklarının İhlali” başlıklı ilk oturumun başkanlığını Akşam Gazetesi yazarı Gülay Göktürk yaptı.  Bu oturumda. Arda Akçiçek, Melih Altınok ve Aşkın Baysal birer sunum yaptılar.

Yargısal Aktivizm ve Yargıda Reform konulu oturum da bir hayli bilgilendiriciydi. Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Serdar Korucu Polonya ve Portekiz üzerinden ele aldığı sunumunda benim için en dikkat çekici ifadesi; Meclisin üçte iki çoğunluğunun Anayasa Mahkemesi kararlarını iptal edebilmesi yetkisinin tanınmasıydı. Levent Korkut Hoca da yargıda devletin bekasını koruma içgüdüsünün varlığından yola çıkarak tek tip bir düşüncenin ürünü insanların devleti koruma refleksleri yüzünden gerçek manada adalet dağıtamadıklarını vurguladı. Levent Hoca aynı zamanda askeri mahkemelerin ve Askeri Yargıtay’ın da kapatılması gerektiğini ifade etti.

Benim için en ilginç oturumlardan birisi Prof.Dr. Yusuf Şahin’in yönettiği Birey, Cemaat ve Demokrasi adlı oturumdu. Erol Göka; Etyen Mahçupyan’ın PKK gençleri için yaptığı; kişilik oluşmadan kimlik sahibi olma” tespitinden yola çıkarak cemaat kimliği üzerine güzel bir sunum yaptı. Erol Hoca, çok erken ve ergenlik döneminde oluşan kimliklerin sorun doğurabileceğini ifade etti. Berat Özipek ise son zamanlarda liberallerin bireyden çok demokrasiye vurgu yaptıkları eleştirileri üzerine bir değerlendirme yaptı. Birey savunuculuğu ile demokrasi savunuculuğu arasında çok uçurumunun olmadığını ifade ettikten sonra demokrasinin değerinin birey haklarını korumaktan geldiğini söyledi..Gezi kalkışmasına da değinen Berat Hoca bir liberalin Gezi’ye karşı çıkması gerektiğini de ekledi..Çünkü Gezi’de Taksim Platformu adında hiçbir meşruiyeti olmayan bir oluşumun ne referanduma, ne yargı karalarına ne de  hükümetin kararlarına razı geldiğini bir kez daha hatırlattı.

Bu oturumda en ilginç analizlerden birini de Bengül Güngörmez hoca yaptı.  Bengül Hoca Fransız siyasi düşünür Alexis de Tocqueville’nin  “Eşitlikçi sistem yoksullaştırır” ifadesini biraz açtı. Buradaki yoksullaştırmanın sadece maddi anlamda değil manevi, düşünsel ve özgürlük alanında da bir yoksullaştırma olduğunu ifade etti. Herkese eşit yapma girişimlerin bireyi erozyona uğrattığını ve kişiliklerini zayıflattığını söyledi. Türkiye de cemaat AK parti çatışmasını da bir iktidar çatışması olduğunun altını çizen Bengül Hoca, gerçek muhalefetin devletin dışında kalan bir muhalefetle olabileceğini söyledi. Radikal Sosyalist Kürtler başta olmak üzere ülkedeki hemen tüm yapılarının gözünün iktidarda olduğu bir ülkede Heidegger’in;             “Var olmak borçlu olmaktır” sözüne vurgu yaparak bazı kesimlere de net bir mesaj vererek oturumunu sonlandırdı.

Elbette her yıl olduğu gibi bu yıl da tüm oturumlarda çok önemli bilgiler paylaşıldı. Ben çok faydalandım. LDT’ye daha nice kongreler yapması dileğiyle.

http://www.sivildusunce.com/2014-urgup-ldt-kongresi.html

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums