DEMOKRATİK KENT KONSEYLERİ NE KADAR MÜMKÜN ?

  • 5.12.2011 00:00

 Akçakoca Kent Konseyi, bir yıl önce kuruldu. Kuruluş aşamasında yürütülen çalşmaların yaygın bir kamuoyu bilgilendirmesi üzerinden oluşmadığı –örneğin bu makalenin yazarı kuruluşundan 3 ay sonra haberdar olmuştur-  ve yönetici seçim süreçlerinin demokratik teamüllere pek de uygun olmadığı, süreci bire bir yaşayanların dile getirdiği bir gerçeklik.

Kuruluş döneminde ortaya çıkan eksikliklerin iki nedeni nden söz edilebilir: Birincisi, yeni bir oluşum olmasının getirdiği eksikliktir... Ki, ilçe halkı nezdinde yaygın bir tanıtım çalışması yapılmadığı gibi, üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Kent Konseyi’ni duyduklarında insanların hâlâ tepkisiz kalıyor olması, kent konseyi fikriyatının Akçakoca’da pek de bilinmediğini ortaya çıkarmaktadır.

İkincisi, kent konseylerine karşı mahallî yönetim ve mülkî idarece gösterilen mukavemettir... Yerel otoriteler, kent konseylerine, kendilerine paralel bir yönetim aygıtı olarak baktıklarından olsa gerek, kendi işlerine burunlarını sokan çevreler olarak bu kesimlerden pek de haz etmiyorlar anladığım kadarıyla.

Ya da Başlarında bir sürü iş varken, kent konseyleri gönüllülerini daha fazla angarya iş çıkartan bir tatminsiz çevre olarak algılıyorlar çoğunlukla.

Oysa gerçek hiç de öyle değil.

Kent konseyleri, belediye vaya kaymakamlık yetkilerini paylaşmak talebini içermediği gibi, konsey içerisinde yer alan gönüllülerin maddi hiçbir çıkar ve beklentisi söz konusu değildir.

Bütün işler gönüllü olmak üzerine kuruludur. Üyelerin ilişkilerini belirleyen şey ‘’hiyerarşi’’ değildir ve çalışma komisyonlarında alınan tüm kararlar, grup istişaresi üzerinden ortaklaştırılan kararlardır.

Maaşsız, gönüllü ve her biri gündelik işlerinden arta kalan zamanında ve yer yer günlük rutinlerinden feragat eden insanların, yaşadıkları kente karşı sorumluluk hissettikleri bir adrestir kent konseyleri.

Halk adına karar almak değil, halkın kendi adına karar alması ve uygulamaya yönelmesi açısından ‘’demokratiktir’’ de…

Gelin görünki, Kent Konseyi Yönetmeliği’nin kendisi anti-demokratik uygulamalara kapı aralar niteliktedir. Örneğin, kent konseylerinde bir dizi tartışma sonucunda bir karar alıp çalışma yürüttünüz. Kentinizin tüm duyarlı katmanlarıyla bu çalışmayı olgunlaştırarak bir noktaya getirdiniz. İşte o noktada Yönetmelik gereği, yaptığınız çalışmaların Belediye yönetiminin onayını alması şartı getirilmiştir ki, bu durum muazzam işler yapacağınıza inanıyor olsanız dahi, ancak Belediye’nin izin verdiği kadar hareket edebilirsiniz demektir ve bu da demokratik değildir.

Örnekleri çoğaltmak pekâlâ mümkün. Yerel Gündem 21 Yönetmeliği, ya da Kent Konseyleri Yönetmeliği başlıklarıyla internet arama motorlarına girdiğinizde bu bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Kent konseyleri yönetmeliğinin değişikliğine yönelik öneriler ve demokratik olmayan yönlerine dönük eleştirilerin çokluğu karşısında, Bakanlıkça yönetmelik değişikliğine gidileceğine dair emareler oldukça fazladır, umarım bu durum bir an önce gerçekleşir ve ‘’demokratik kent konseyleri’’ne doğru hızla yol alırız.

Akçakoca kent konseyinin bir yıl önce kurulduğunu başlangıçta belirttim. Bütün olumsuzluğuna rağmen Akçakoca olarak, ülkenin en iyi kent konseylerinden birine sahip olduğumuzu söyleyebilirim.

Türkiye’de 3 binin üzerinde ilçe var ve toplam kent konseylerinin sayısı 200’ü geçmiyor. Tek başına bu oran bile iyi bir yerde olduğumuzu kanıtlıyor. Diğer taraftan Akçakoca kent konseyi kendisine tahsis edilmiş bağımsız bir binaya sahip olmanın yanı sıra, kendi etkinliklerini sergileyebilsin diye belediyece verilmiş Özkök kültür merkezi gibi son derece güzel bir binaya da sahip.

Bu yapıları kent konseyine tahsis eden BelediyeBaşkanı Fikret Albayrak’ın gelişmiş duyarlılığıdır ve bu vesileyle bir kez daha teşekkür edilmeyi hak ediyor.

Ancak,  Kent konseyleri yönetmeliği değişikliğinin daha fazla talep edilerek, katılımcı ve gerçekten demokratik bir yönetmelik haline getirilmesi, ‘’yönetişim’’algısı gelişmiş duyarlı bireylerin çabaları üzerinden gerçekleşebilecektir.

Bizim adımıza belediye ya da bir başka kurum değil, biz ancak daha fazla demokrasiyi isteyerek değişimi başlatabiliriz.

Yaşadığımız yere, ağacına suyuna, börtü-böceğe borçluysak bir şeyleri,  keyfiyete ve hesap vermezliğe karşı bir sesimiz olacaksa şayet, mevcut haliyle ve bir çok eksik ve gediğine rağmen,  Akçakoca Kent Konseyi, bu sesi yükseltebileceğimiz bir yer olarak orada durmaktadır.

Gerisi demokrasi, eşit yurttaşlık ve kentlilik duyarlılığımıza kalmış.

 

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums