VARSAYALIM ZERDÜŞT’ÜZ !..

  • 24.10.2011 00:00

Çok acayip bir ülkede yaşıyoruz.

Bu ülkenin Başbakan’ı dindar, kendisi, ailesi, kurduğu siyasi partinin yöneticileri çoklukla dindar. Fakat, nasıl oluyorsa, arkasındaki yüzde 50’lik seçmen desteği  ve mecliste yer alan diğer siyasi partilerin açık desteğine rağmen, dindar Başbakanımız başörtüsü sorununu çözmüyor, çözemiyor.

Seçmen kitlesinin en önemli talebini başörtüsü meselesinin oluşturduğu AK Parti hükümeti, sorunu çözmek yönünde makul adımlar atmak bir yana, ısrarla bu sorunu ötelemek, ertelemek niyetiyle hareket ediyor.

AK Parti, 9 yıllık iktidarı boyunca Kürt sorunundan başörtüsüne, Romanlardan Alevilere kadar bir çok konuda sorunları dillendirmiş, tartıştırmış fakat çözüm üretmek için gerekli ciddiyette hiçbir adım atmamış bir parti.

Kuşkusuz bu durum iktidarını kalıcılaştırmak ve her seçimde birinci çıkabilmek için ‘pragmatik’ davrandığı gerçekliğine ve Parti’nin her taktik hamlesini konjonktürün kendisine sağladığı verili imkânları rasyonel kullanma becerisiyle işleyebilmesine bir işarettir ama, ülkenin en acil ve can yakan sorunlarını çözümsüz bırakarak 2023’lerde de iktidarda kalmayı hayal etmesi en hafif ifadeyle safdillik olacaktır.

Başbakan Erdoğan, TBMM'de, kadın vekillerin pantolon giyebilmelerine olanak sağlayan düzenleme görüşülürken BDP'lilerin verdiği türban önergesine sert çıkarak,’’ Bir grup çıkıyor, pat bir tane önerge sunuyor. Benim başörtülü kardeşlerimi niye istismar ediyorsun? Dini Zerdüştlük olanın böyle bir derdi olur mu?’’ diyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse, çok da ayıp ediyor.

Bir kere Başbakan Zerdüştlüğü bilmiyor. Bilse, sayıları tüm dünyada 200 Bini bulmayan, Türkiye’de ise yok denecek kadar az olan Zerdüştîlerden bu kadar korkmasına gerek olmayacağını da bilirdi.

İkincisi, varsayalım kendisini Zerdüştî sayan birileri yaşıyor bu ülkede, bunlar başörtüsü meselesinin sürekli ötelenmesinden rahatsız olup, bu sorunun derhâl çözülmesi yönünde talepler iletemezler mi?

Üçüncüsü, başörtüsü sorununun sürekli istismar edilmesini önleyerek, başı örtülü kadınların da kamusal hayata dahil olmalarının önünü açmaya çalışmak için illaki Müslüman’mı olmak gerekir? Pakâlâ bir Zerdüştî, bir Alevî, bir Musevi ya da bir Ateist de bu sorunun çözülmesini isteyebilir.

Başbakan’ın sıkıntısı belliki çok başka. O, sorunun kendi tekelinde olduğunu düşünerek bu alana başkalarının burnunu sokmasını istemiyor. Bir kere sağlam bir istismar alanı yakalamış ve bunun kendisine sunduğu iktidarda kalma şansına halel gelmesi olasılığına karşı adeta çıldırıyor.

Fakat BDP milletvekillerinin, hele de her sözüyle ezberleri alt-üst eden Sırrı Süreya Önder’in yaptığı da hiç olmamış yani(!). Bir kadın vekilin özel durumu üzerinden kadınların mecliste pantolon giyme serbestisi konuşulurken, önergeyi başörtüsü de serbest olsun diye geniş tutmakta neyin nesiydi. AK Parti’ye son dakika golü atarak bu sorun karşısında onları samimiyet testine tutmak hiç hoş olmamış yani. AK Partililer kendileriyle artık sittin sene konuşmayabilirler,  buna değer miydi diye oturup düşünmeliler BDP’liler(!).

Şakası bir yana, Başbakan’ı bu kadar sığ kalmış bir ülkenin, geleceğine dair ciddi endişeler taşımamak mümkün değil artık.

 

GELELİM ZERDÜŞTLÜK’E…

 

İranî-Kürdî dinleri içerisinde, tek tanrı inanışına yer vermesi bakımından, en dikkat çekicisi Zerdüştiliktir. Bu din, adını kurucusundan alır. Bu dine, dayandığı tek tanrı Ahura Mazdah 'a nispeten “Mazdeizm” de denir.

Zerdüşt (M.Ö 1200) her ne kadar peygamber olarak değerlendirilse de duruşu filozofa daha yakındır. Kuzeybatı İran –Kürt devletinin(Medya) taşıdığı neolitik kültür, Zerdüşt felsefesinin şekillenmesinde önemli bir role sahiptir.
Zerdüşt’le birlikte, dönemin temel arya tanrıçaları olan İndra, Mitra ve Varuna’dan “Ahura Mazda” adında bir tanrıya geçiş yapılmıştır. Bu anlamda İran, Medya ve Anadolu tek tanrıcılığına doğru bir aşama anlamına gelen Zerdüşt çıkışında en belirleyici etmen, köleci uygarlığa karşı dinamiklerinin bölgede yoğun yaşanan neolitik kültür etkilerinden kaynaklanıyor olmasıdır.
Bu kültür şekillenmesi Zerdüşt’ün tarım ekonomisine aşk derecesine bağlı olması, emeği, üretimi, helal kazancı esas alması, yeşile kutsallık atfetmesi, hayvanları korumayı esas almasına yansımıştır.

Neolitik kültürün Zerdüşt felsefesine yansıyan en derin etkileri kadına yaklaşımında kendisini göstermiştir. Köleci sistemde Marduk’la birlikte giderek toplumsal statüsündeki düşüşü derinleşen kadına, Zerdüşt tarafından üstün değer biçilmiştir.
Zerdüşt, sistem tutuculuğunun ideolojik kimlikten kaynaklı olduğu düşüncesini yansıtmış, bir yandan tanrıların cezalandıran sıfatlarıyla giderek yok ettikleri insan cesetlerini, özgüvenini açığa çıkarmış, kul anlayışını reddetmiştir. Gölgesine bile sahip çıkmayan insanla, kendini en güçlü tanrı konumuna getiren insan ayrımına dayalı köleci sistemin parçalanmasında belirleyici rol oynamıştır. Köleciliğin en zor biçimini uygulayan Babil ve Asur imparatorluklarının sonunu getiren Med-Pers İmparatorluğu’nun asıl gücünü Zerdüşt felsefesinden alması önemlidir. Yine Perslerin çözülmesinin ardından Sasanilerin yükselişinde ve Roma karşısında güçlenmelerinde, Zerdüşt geleneğinin oluşturduğu ideolojik moral zemin temel belirleyici olmuştur.
Roma merkezlerine kadar etkisini gösteren Zerdüşt, antikçağ köleci toplumdan klasik kölecilik çağının (MÖ 500-MS 500) başlamasında belirleyici güç kaynaklarından biri olmuştur. Tarih boyunca tek tanrılı dinlerin, özellikle İsa’nın çıkışında rol oynaması nedeniyle etkilerini korumuştur. Yine Zerdüşt’ün zıtların birliği ve karşıtlığına dayanan düşünce sisteminin tarihe en büyük katkısı felsefî düşüncenin gelişimine kaynaklık etmekle olmuştur. Zerdüşt felsefesinin etkileri Sokrates ile yoğunlaşmış, O’nun ‘doğru düşünme, doğru söz, doğru eylem’ ilkesi, ‘doğru düşün, mükemmel yap, güzel ol’ ilkesine dönüşerek Sokrates ahlâkının özünü oluşturmuştur.

Son olarak, birilerinin Başbakan’a, İslamiyet’ten öncede dinlerin ve farklı inançların var olduğunu hatırlatmasında büyük bir fayda görüyorum. Türkler de Kürtler de ve diğer toplumlar da sonradan Müslüman oldular. Türkler, evvelinde nasıl pagan ve Şaman inancı mensubu idilerse, Kürtler de bir dönem Zerdüşti idiler.

Bunda da küçümsenecek bir şey yok Sayın Başbakan! demeli birileri…  

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (7)

  • nzr
    nzr
    2.08.2012 16:32

    yazınn ilk paragrafndn sonra okumayı bıraktm çünkü başta yazr kaynağını söylemediği bir konyu sanki doğrymş gibi kesn bir dille yazıor. 92 de şırnakta yaşayn biri olarak bütn o olaylar boyunca şırnakta güvenlik güçlernn dışnda kimsenn olmadğnı söyleyeblrm. ne bir işgal ne de bir çatışma vardı ama o zamanın devlet elitleri şırnak üzerinden bütün bölgeye ders vermek istediler ve günlerce şehri bombalayıp her evi taradılar 100 den fazla kişi öldü ve hepsi devlet eliyle. yazar en başta bunu çarptyr

  • muharrem
    muharrem
    1.08.2012 13:58

    kadir gürsel in o yazısını bir solukta okudum sonra tekrar ikince kere okudum.beyaz türklerin bakış açısından yanlış olan bir şey yok. hala askeri vesayet ve burokratik oligarşi kafasından çıkamadı diye chp ye serzeniş var.esasen artık beyaz türkler in özellikle kanaat önderlerinin fikirleri değişmeye başladığına göre sn ahmet altan ın seneler önceki önerileri üzerinde kafa yormak lazım.

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    1.08.2012 13:55

    Yorumunuzu Giriniz...

  • mehmet acar
    mehmet acar
    31.07.2012 14:57

    be adam zannedersin akp çözüme hazır

  • muharrem
    muharrem
    31.07.2012 13:24

    akp tandanslı yazarları ve diğer yazarları aynı zamanda beyaz türkleri ve ergenekoncuların dünya görüşlerini takip eden biz tarafsız lar için çok doğru olduğuna inandığım bir yazı.çok ilginç derin tespitler var.gelecekte Türkiye yi ilginç günler bekliyor.inşallah milletimiz bu işlerden fazla zarar görmez.ortadoğu hiçbirzaman istikrar adası değildi ama son senelerde hükümette ne yapacağı nasıl davranacağı konusunda çok aklı karışık.herşeyi sadece güvenlik politikaları ile çözerim zannediyor.

  • mkavas
    mkavas
    31.07.2012 13:23

    Özel misyonu olanlar nasilda kendini ele veriyorlar. Gündem yaratamamaktan, yeni balikcilar bulamamaktan cok üzgünler. Giderek düsen düzeyleri, misyonlarinin inandiriciligina zarar veriyor ve verecek. Bununda farkina varacak kadar zekiler "baris güversinleri"!

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    31.07.2012 11:15

    Bu kadar ise yaramaz bir yaziya ayirdigim zaman icin kendimden nefret ediyorum...

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums