FİKRET ALBAYRAK YIĞILCALI DÜŞMANI MI ?

  • 9.10.2011 00:00

 Akçakoca, her şeyi bilen ve her konuda mutlaka bir fikri olan insanların kenti oldu adeta…

İlçe sokakları, bilmeden, araştırıp soruşturmadan yargılayandan, çamur atanlardan geçilmiyor.

Parlayan bir kent mi aradığınız? yolları düzgün, alt yapısı bitmiş, pırıl pırıl bir ilçe geçmesin aklınızdan; parlaklık bizim cilalı sözlerimizde saklı biraz ve bu cilayı azıcık kazıdığımızda, altından çıkacak kirine- pasına bakmadan konuşmak kimimize tahrik edici geliyor hâlâ.

Son günlerin gözde ‘’geyik muhabbeti’’, belediye başkanı Fikret Albayrak’ın Yığılcalı oldukları için işten uzaklaştırdığı 40 işçiyle ilgili.

Başkan Albayrak’ın, ‘’Torba Yasa’’nın kendisine tanıdığı bir hakkı kullanması karşısında, meselenin iç yüzünü bilmeden cepheden saldıran ‘’aymazlar’’ile, ne yaptığına bakmaksızın, sözkonusu Fikret Başkan olduğunda yapılanı peşinen ‘’tu ka ka’’ ilan eden ‘’müzmin muhalefet’’ bloğu, adı konmamış bir ortaklığın kendilerini koşullandırdığı bir vazifeyi ifâ ediyorlar şimdi.

Neymiş, Fikret Albayrak Yığılcalı oldukları için o işçileri göndermiş-miş…

Sayın ‘’aymazlar ve müzmin muhalefetçiler bloğu’’!, mesele hiç de sizin bildiğiniz gibi değil. Aslında meselenin kendisi, üzerine bir köşe yazısı yazmaya deyecek kadar mühim bir mesele de değil ama, bilmediğiniz şeyler üzerinden ilçe halkını daha fazla manipüle etmenize de vicdanım rıza göstermiyor doğrusu.

Her şeyden önce ‘’torba yasa’’ denen şey, Başkan’a norm fazlası işçiyi başka kurumlara gönderme yetkisi vermiş mi vermiş.

Ne yapmış Başkan, bu hakkı kullanarak 45 kişinin adını Valiliğe yollamış.

Neden yapmış bunu biliyor musunuz? Çünkü Akçakoca’da gereğinden fazla işçi var ve bunların Belediye’ye maliyeti oldukça yüksek. Başkan da bir nevî tasarruf tedbiri geliştirmiş sizin anlayacağınız.

Bu arada Akçakoca’nın norm kadrosu 60 iken, son haliyle bile hâlâ 70 işçinin çalışıyor olduğunu da not düşelim.

Başka neler yapmış Başkan albayrak? Yığılcalıları göndermiş.

Peki Akçakoca Belediyesi’nde Yığılcalılar dışında doğru dürüst işçi mi var Allah aşkına.

Siz hiç bir Akçakocalının belediyede çöpçü olmak için, kaldırım boyamak için, kanalizasyon temizlemek ya da çimleri budamak için iş aradığını duydunuz mu?

Çalışanlarının çoğunluğu Yığılcalılardan oluşan bir belediyede, ayrılanların çoğunluğunun da yığılcalılar’dan oluşmasında şaşıracak ne var peki.

Bu arada Yığılcalı işçilerin iş akitlerine son verilmemiş, iş güvencelerine halel gelmemiş. Kimbilir belki de aralarından bir kaçı tam da doğdukları ilçede, Yığılca’da işlerine devam edecekler, bu da işin piyangosu olacak.

Bir belediye başkanı yasaların kendisine verdiği yetkiyi, eğer toplam işçilik maliyetlerinde ciddi bir azalma sağlayacaksa sonuna kadar kullanır. Bunda yanlış bir şey yok.

Eğer Fikret albayrak, salt Yığılcalı olduğu için bu insanları gönderme yönünde bir tercihte bulunmuşsa, bu sonuna kadar ayıplanması gereken, hatta bu da yetmez idari ve yasal şikâyet kanalları kullanılarak gerekli teftişin talep edilmesini gerektirir bir durumdur bana göre.

Ama biz üşenmedik başkan Albayrak’la yerel basın mensuplarının bir toplantısında ısrarla ve döne döne bu soruyu kendilerine yönelttik.

Güldü…

Sonra uzun uzun anlattı.

Özetle ‘’çalışanlarımızın çoğu Yığılcalıydı, gidenlerin de çoğunun Yığılcalı olması şaşılacak bir şey olmamalı’’ minvalinde şeyler söyledi.

Gidenlerin içinde Yığılcalı olmayan isimleri de verdi. Kalan Yığılcalı isimlerini de.

Teknik yeterlik ve asgari olarak belediye hizmetlerini yerine getirme liyakatine sahip personeli tutarak diğerlerini gönderdiklerini söyledi.

Bütün mantıksal saçmalığına rağmen, gidenlerin rakip partilere oy vermiş seçmenler oldukları ihtimalinden söz ettik. Yüzümüze en asık hâllerimizi geçirip sorduk hem de.

Güldü ve kendisine oy verdiğinden şüphe duymadığı ‘’Yığılcalılardan’’örnekler verdi. Yine rakip partili olduğundan emin olduğu bazı isimlerin gönderilmeyip kaldığını söyledi.

Tebessümü yüzünden hiç eksik etmeden;‘’Biz Akçakoca’ya en iyi hizmeti verecek ideal çalışma kadromuzu oluşturmak ve norm kadro fazlamızı başka kurumlara göndererek bu kurumun parasının heba olmasını önlemeye çalıştık, hepsi bu’’ derken, ben, soru sorduğum insanlar karşısında çok ender yaşadığım bir duyguyu bir kez de o gün yaşadım; utandım…

Fikret Albayrak, hepi topu bir belediye başkanıdır, o kadar. Yaptığı iş ise yasal teamüllere uygundur ve vicdanidir.

Bırakalım bu ilçe halkının oylarıyla seçilmiş bir belediye başkanı işini yapsın, beğenirsek arkasında dururuz, beğenmezsek arkasından bakarız o kadar. Ama işine karışmayalım.

Bizim herkes gibi belediye başkanını da eleştirme hakkımız mutlaka var. Sanıyorum bu hakkı bilgisizlikle soslanmış hakaretamiz bir üsluba terketmeyerek kullanmak da en doğru yoldur.

 

GELELİM ‘’TORBA YASA’’YA…

 

Torba Yasa denilen şey, bütün dolayımlarıyla bir  muamma aslında. Başkan Albayrak’tan daha evvel, biz torba yasada yapılan değişikliklerin anti-demokratik boyutunu tartışmalıydık. Ama nerde o bilgi, hak getire…

Mahalli idarelerin ihtiyaç fazlası işçilerine ilişkin hükümler alt başlığındaki 109. Madde ile, il özel idareleri veya belediyelerin sürekli işçi kadrolarında çalışan “ihtiyaç fazlası” işçilerin, Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatındaki sürekli işçi kadrolarına atanması sağlandı bu yasayla.

Bu düzenleme on binlerce belediye işçisinin farklı illere taşınmasına yol açtı.Kişilerin rızası alınmadan yapılacak bu değişikliklerin ciddi sorunlar yaratacağı öngörülüyordu, yarattı da.

Ayrıca “ihtiyaç fazlası” tanımlamasının neye göre yapılacağı hâlâ tam olarak bilinmiyor. 

Bu işçilerin, nakli gerçekleştiren kurumdan alacaklarının devredilmeyeceği de belirtiliyor.

Ayrıca bu işçilerin ataması yapıldıktan sonra 5 gün içinde yeni görevlerine başlamamaları halinde, atamaların iptal edileceğine dair hüküm, insanlık dışı bir karar olarak göze çarpıyor.

İşçi nakleden belediyelerin beş yıl süreyle kadrolu işçi alımı yapamayacaklarına dair hüküm de taşeronlaştırmanın yaygınlaşması için zemin hazırlıyor.

Torba yasa daha hazırlanırken, hükümet, işçi ve işveren konfederasyonları arasında etkin danışmayı sağlamak üzere kurulmuş Üçlü Danışma Kurulu’nun bilgilendirilmemesi, Kurul’a fikir danışılmaması da yasanın, başka bir yasayı adeta ihlal ederek hazırlandığını ortaya koyuyor.

Biz,  Torba Yasa’nın genç işçilerin ‘’deneme süresini’’ 4 aya çıkaran, 16-18 yaşlarında olanların asgari ücretini nispeten düşüren, ‘’denkleştirme süresiyle’’ turizm sektöründe emek sömürüsünü artıran, engelli istihdamını zora sokan, ‘’performans kriterleriyle’’ kolektif çalışma kültürüne darbe vuran ve rekabeti artıran, meslek liselilerin staj ücretlerini düşüren, kısa süreli çalışmayı meşrulaştıran ve işverene her konuda kolaylık sağlayan yanlarını konuşmadıkça, Fikret Albayrak’la ilgili söylediklerimiz havanda su dövmek olarak kalır.

Önünüzdeki ağaca bakmaktan ormanı göremiyorsunuz, başınızı kaldırın artık ey aymazlar!...

 



 

 

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums