Akçakoca seçimlerinde rakamların gösterdiği

  • 2.04.2014 00:00

 AKP ; Seçimin kazananı:

Cüneyt Yemenici, genç ve deneyimsiz olmasına rağmen Başbakan’ın tüm Türkiye’de gördüğü muhteşem desteğin sayesinde, Akçakoca’da belediye başkanlığı koltuğuna oturdu.

Mitinglerinde bakanların, toplantılarında milletvekillerinin yer aldığı, siyasi iktidara mensup bir partinin adayı olmasının avantajlarıyla seçim yarışına bir adım önde giren Cüneyt Yemenici, genç ve sempatik olmasının yanı sıra, düzgün diksiyonu ve etkili hitabet gücüyle bu avantajları iyi kullanıp belediye başkanı oldu. 

2009’da Ak Parti belediye başkan adayı Nazmi Çiloğlu’nun almış olduğu 4.132 oya karşılık, bu seçimde 5.391 oy alan Cüneyt Yemenici’yle Ak Parti, Akçakoca’daki oylarını 1.259 oy arttırmış oldu.

Ak Parti’nin belediye meclis üyeliğinde aldığı oy toplamı 5.392. Yani seçmenler, AKP belediye başkan adayına verdikleri oyun aynısını belediye meclis üyeleri için de kullanmış.

İGM’de (İl Genel Meclisi) durum biraz farklı… AKP’nin köyler hariç Akçakoca merkezde aldığı oy sayısı 6.068. Yani tercihini Dursun Çakır’dan yana kullanıp Cüneyt Yemenici’ye oy vermeyen 677 seçmen var Akçakoca’da.

Dursun Çakır’a ve diğer Ak Parti İGM üyelerine verilip de Cüneyt Yemenici’den esirgenen 677 oyu nasıl okumak gerekir? Önce buna bir bakalım.

Bu noktada iki senaryodan söz etmek mümkün. Birinci senaryoya göre, 677 Ak Parti seçmeni, Parti’nin arkasında olduklarını, fakat Cüneyt Yemenici’yi istemediklerini birilerine açıkça göstermek istediler. Bu durum, Akçakoca seçimlerine birlik havasında girdiği iddia edilen Ak Parti’de, bazı kırgınlıkların yeterince giderilmediğini gösteriyor.

İkinci senaryoya göreyse durum şöyle: MHP belediye başkan adayı Okan Yanmaz’ın aldığı 5.145 oya karşılık, MHP İGM üyeleri merkezde 3.980 oy aldı. Aradaki 1.400 civarındaki oy, belediyede Okan Yanmaz’ı destekleyen fakat İGM’de başta AKP’yi olmak üzere, diğer partilere oy veren seçmenlerin tercihi.

MHP; Seçimlerin gizli galibi :

MHP, Okan Yanmaz’la 2009’da aldığı 3.744 oyunu bu seçimde 5.145’e çıkartmış. Yani Okan Yanmaz, oylarını 1.401 oy arttırarak, bir seçimden diğerine oylarını en çok artıran başkan adayı olmuş. Bu rakamlarla Okan Yanmaz, aslında bu seçimlerin gizli galibi olduğunu ispatlamış oluyor.

Akçakoca seçmeni kendisine o denli destek veriyor ki Okan Yanmaz, MHP’nin Akçakoca merkezdeki İGM oylarından, başkan adayı olarak 1.400 oy daha fazla alıyor.

Akçakoca seçimlerinde çok para harcaması, yemekli toplantı geleneğini başlatması, aleni yardım ve kumanya dağıtımı, coşkulu mitinglerde yaptığı etkili konuşmalarıyla içi dışı bir insan olarak kabul edilen Okan Yanmaz, hiç şüphesiz bu seçimlerin en renkli kişiliği olmasının yanında, eğer bir dönem daha adaylığını denerse, bütün Akçakocalıların neredeyse bir referandum yaparak kendisini oy birliğiyle belediye başkanı yapacağı bir aday profili çiziyor.

CHP; Hüsran ve hezimete yazılan şarkı :

2009 seçimlerinde alınan 4.643 oya karşılık son seçimlerde 3.896 oy alan CHP, mevcut oylarını arttırmak bir yana, 747 oy eksik alarak büyük bir hayal kırıklığı yaşattı. Belediyeyi  yönetmenin avantajına sahip olan bir parti olarak seçimlerde bu denli geriye düşmesi hezimet olarak nitelenebilir.

CHP’de belediye meclis üyeleri ve Fikret Albayrak’ın aldığı oylar eşit. Merkezde alınan İGM oylarıyla da paralellik taşıyor. Rakamların dili bize, CHP’nin kaybettiği oyların AKP ve MHP arasında bölüşüldüğünü gösteriyor.

SP; Ak Parti’nin maymuncuğu :

Saadet Partisi, 2009’da 1.017 olan oylarını bu seçimde 376’ya düşürmüş. SP’den ayrılan Has Parti ve geçen dönemde kendilerini destekleyen Kürt seçmenlerin bu dönem CHP’yi desteklemeleri karşısında oylarında bir miktar azalmanın olması bekleniyordu.

Fakat, genç başkan adayı Özkan Atıcı’ya ve 400 katılımcıyla yaptıkları iddialı aday tanıtım toplantılarına bakılınca SP’de normal kabul edilemeyecek bir oy eksilmesi yaşandığı görülüyor.

En kötü tahminlerde bile minimim 500-600 bandında olacağı öngörülen SP oylarının, son gece operasyonuyla Ak Parti’ye kanalize edildiğini doğrular bir seçim sonucu çıkmış ortaya.

SP’de Özkan Atıcı’nın 376 oy almasına karşılık, belediye meclis üyelerine 589 oy atılmış olması ve merkezde İGM üyelerine 566 oy atılması, 200 kadar oyun belediye başkanlığında AKP’ye taşındığını kanıtlamaya yeterli.

Rakamların dili olsaydı galiba aynı şeyleri söylerdi.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums