Türkiye’nin yerini İran dolduruyor

  • 4.02.2016 00:00

 Türkiye izlediği yanlış politikalarla Arap pazarını kaybetti. İşte şimdi bu pazara İran girdi ve ihracatını hızla artırıyor.

Hemen bir örnek verelim, İran’ın, Irak’a ihracatı 6,2 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin Irak’a ihracatı ise 12 milyar dolardan 8,5 milyar dolara geriledi. Anlayacağınız Türkiye’nin Irak’a ihracatı azalırken İran’ın ihracatı arttı.

Bu arada İran, tehlikeli gördükleri için Irak’a giremeyen Avrupalı şirketlere aracılık yapmaya başladı. Çünkü İran, ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya ile geçen yıl ikili ekonomik ve ticari anlaşmalar imzaladı. İranlı ihracatçılara göre Irak’ın pek çok mala ihtiyacı var. Taze sütten antibiyotiğe kadar. İşte bütün bu ürünleri sağlamak için İran, Batılı firmalara aracılık yapıyor. Onların Irak pazarında mallarını satıyor. Kısaca, Irak, İran için büyük bir pazar oluyor.

Yine İran Birleşik Arap Emirlikleri’ni re-export için merkez olarak kullanıyor. Buradan yaptığı re-export tutarı Financial Times’ın verilerine göre 4,9 milyar doları buldu. Bu sayede Arap ülkelerine, Orta Asya ülkelerine Afganistan ve Pakistan’a ihracat yapıyor İran.

Bu arada İranlı işadamları Suudi Arabistan ve Bahreyn’le ilişkileri de geliştiriyorlar. Çünkü Araplar 300 milyonluk bir büyük pazar. İşte bu pazara şimdi İran yerleşiyor.

Bir de Suriye konusu var. İranlı işadamları Suriye’de savaş sonrasına hazırlanıyorlar. Gelecekte Suriye’nin Irak gibi kendilerine iyi bir yatırım ve ihracat pazarı olacağını düşünüyorlar.

Gelelim bütün bunları niye anlattığımıza…

Anlattık çünkü; Türkiye izlediği hatalı politika nedeniyle Arap pazarını kaybettiVe şimdi İran bu pazara gözünü dikti.

Yeri gelmişken belirtelim, İran, daha önce çatışma alanı olan mezhep farklarını da gideriyor. Böylece ticaretin önündeki engelleri azaltıyor.

Peki, biz ne yaptık?

Durup dururken iktidar mezhepçiliği dışarıda ve içeride destekledi. Sonunda hem dünyadan hem de Arap coğrafyasından tecrit edildik. Dolayısıyla ekonomik kayıpların giderilmesi için derhal Türkiye Cumhuriyeti’nin temel dış politikasına dönülmesi şart. Aksi takdirde Turgut Özal’ın büyük özveriyle çalışıp kurduğu ihracat pazarlarımızı kaybedeceğiz.

İyi Bayramlar diliyorum.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums