İlk Türk devleti izolasyondan kurtulmak istiyor

  • 1.02.2016 00:00

 “Bir son Türk devleti lakırdısı çıktı. Böyle anlamsız, yanlış, akılsızca lakırdılar nasıl tutar, ağızdan ağıza geçer, hep şaşarım. Üstelik bunu yayanlar milliyetçi geçinirler. Bugünkü Türkiye’nin Türk devleti, son Türk devleti değil, ilk Türk devletidir.

Kim söylüyor bunları?

Niyazi Berkes söylüyor. Ve Berkes devam ediyor; “Türklerin kurdukları pek çok devlet var. Ama hiçbiri kendini Türk devleti saymamıştır. İlk kez Türk devletiyim diyen ve öyle tanınan devlet Türkiye Cumhuriyeti devleti olmuştur. Hatta Sultanlık ve Halifeliğin kaldırılmasından sonra, geçici olarak ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti’ Devleti olarak adlandırılan devletin gerçek adının ne olacağı TBMM’de hararetli tartışmalara neden oldu. O zaman Mustafa Kemal karşıtı olan ırkçı, Turancı, Anadolucu, mukaddesatçı ne kadar eski eğilimli tanınmış kişiler varsa Turan, Oğuz, Selçuk, Anadolu devleti gibi adlar teklif etmişler ve yalnız Mustafa Kemalcilerin yeni devletin adının Türk devleti ve ülkesinin adının Türkiye olması üzerinde direnmeleri sayesinde tarihte ilk Türk Devleti kuruldu.” (Kaynak: Prof. Dr. Niyazi Berkes, Atatürk ve Devrimler) Unutmadan hatırlatalım; Berkes, 1948 Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi tasfiyesinde solcu ve komünistlikle suçlanıp Pertev Naili Boratav ve Behice Boran’la birlikte görevinden uzaklaştırılmıştı.

Gelelim şimdi niye Niyazi Berkes’ten bu alıntıyı yaptığımıza…

Yaptık çünkü; dün Financial Times gazetesinin başyazısı, “Türkiye uluslararası izolasyondan çıkış yolu arıyor” (Turkey seeks a way out of international isolation) başlıklıydı. Yazıda, Başbakan Binali Yıldırım’ın “dostlarımızın sayısını artıracağız, düşmanlarımızın sayısını azaltacağız” sözlerine dikkat çekiliyor. Ve Türkiye’nin uluslararası izolasyondan kurtulmak istediği belirtiliyor. Tabii bu arada Türkiye’nin 2011 Arap Baharı sonrasında Mısır’la arasının açıldığı ve Suriye’de Tahran, Moskova ve Şam arasındaki vekalet savaşında etkin olamadığı, hatalı politika izlediği, bölgesel işbirliğini dikkatli inşa edemediği, dolayısıyla bu zafiyetlerin ülke içinde etnik ve mezhep bölünmesine neden olduğu, Türkiye’nin şimdi Kürt silahlı gruplar ve Sünni aşırı uçlar karşısında kırılgan hâle geldiği ileri sürülüyor.

Peki, Türkiye’yi dünyadan kim izole etti?

AKP yönetimi izole etti. Hattâ AKP yöneticileri, Yaşar Yakış gibi partinin kurucusu tecrübeli kendi diplomatını bile saf dışı ederek bu izolasyonu başardı. Cumhuriyet tarihinde Türkiye, dünyadan hiç böyle izole edilmemişti. Oysa ülke iyi yönetilseydi şimdi Türkiye, İngiltere’nin yerine güçlü bir ekonomi olarak Avrupa Birliği’ne katılabilirdi. Bölgenin en önemli siyasi gücü olabilirdi. Ama şimdi Niyazi Berkes’in deyimiyle ilk Türk devleti hatalı politikalarla teröre karşı kırılgan hâle getirildi.

Yine Türkiye ekonomisi, kapsayıcı bir hükümet olmadığından kapasitesinin çok altına düşürüldü.Ekonomi son üç yıldır dolar bazında hızla geriliyor. Milli gelir 822 milyar dolardan 708 milyar dolara geriledi. İlk Türk devletinin kapsayıcı bir hükümete ihtiyacı olduğunu belirtelim. Aksi takdirde bu ayırımcı yönetim tarzıyla kırılganlık sürecek gibi görünüyor.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums