Sebze fiyatlarında yeni rekor

  • 16.02.2016 00:00

 Dün Türkiye İstatistik Kurumu Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre Ocak ayında fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 3,36 oranında yükseldiBöylece tarımda üretici fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 14 oldu.

Bu arada hemen unutmadan belirtelim, Ocak ayında sebze fiyatları bir önceki aya göre yüzde 7,30, balık fiyatları ise yüzde 13,97 oranında yükseldi. Yani bir ayda neredeyse yıllık artış türünden artışlar yaşandı sebze ve balık fiyatlarında.

Gelelim dünyada gıda fiyatlarına…

Dünya Gıda Örgütü (FAO)’nun verilerine göre Ocak 2016’da dünya gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında geriledi. Yine dünya gıda fiyatlarında yıllık gerileme Ocak 2016 ile Ocak 2015 arasında yüzde 16 oranında gerçekleşti. Anlayacağınız dünyada fiyatlar düşerken bizde rekor artışlar oluyor.

 

MEMURA VE EMEKLİYE VERİLEN ZAM BİR AYDA GİTTİ

Yeri gelmişken hemen hatırlatalım. Memurlara ve memur emeklilerine 2016 yılının ilk altı ayı için yüzde 6 oranında zam yapılmıştı. İşte bu yüzde 6 oranındaki zam daha 2016’nın ilk ayında tarım ürün fiyatlarındaki artışla yok oldu gitti. Diğer zamları da dikkate aldığımızda yani ev kirası, elektrik, artan kamunun düzenlediği fiyatlar karşısında memur ve emeklinin durumu epeyce zorlaştı. Ay sonunu borçlanmadan getirmeleri mümkün değil.

Tekrar hatırlatmakta fayda var. Yükselen ülkeler arasında yapılan enflasyon sıralamasında Brezilya yüzde 10,7, Mısır yüzde 10,1, Rusya yüzde 9,8 ve Türkiye yüzde 9,6 enflasyon oranıyla ilk dört sırayı oluşturuyor.

 

İŞSİZLİKTE DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ, ENFLASYONDA DÜNYA DÖRDÜNCÜSÜYÜZ

Gelelim işsizliğe…

Fiyatlar hızla artarken işsiz sayısı da artmaya devam ediyor. Yine TÜİK, dün 2015 yılı kasım ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Buna göre; işsiz sayısı 3 milyon 96 binden 3 milyon 125 bine yükseldiİşsizlik oranı yüzde 10,5, genç işsizlik ise yüzde 19,1 oranında gerçekleşti.

Böylece Türkiye’de işsizlik oranı Euro Bölgesi’ni oluşturan 19 ülkenin ortalama işsizlik oranı olan yüzde 10,4’ün üzerine yükseldi. Bu arada, yükselen ülkeler Güney Afrika yüzde 25,5, Mısır yüzde 12,8, Türkiye yüzde 10,5 işsizlik oranıyla dünyada ilk üç sırada yer alan ülkeler oluyor.

Anlayacağınız yükselen ülkeler arasında enflasyonda dünya dördüncüsü, işsizlikte dünya üçüncüsüyüz. İşte yeni Türkiye’nin son dönem ekonomi karnesi böyle.

 

TURGUT ÖZAL’DAN NARH ANEKDOTU

Ete konan narh nedeniyle önceki gün ANAP’ın kurucularından, darbeci generallerin veto ettiği üç kişiden biri olan İktisat Bankası’nın sahibi Erol Aksoy aradı. Özal’la ilgili bir anısını anlattı. “Özal’dan önce demir- çelik, kamyon, otomobil gibi sektörlere narh konmuştu. Ve sonuçta ikili fiyat teşekkül etti. Narh konunca kazanan vergi ödemeyen karaborsacılar oldu” dedi. Bu arada Turgut Özal ile yaptıkları konuşmayı aktardı. “Özal, narhlara karşı olduğunu söyler ve şöyle bir örnek verir; ekmek fiyatlarının arttığı dönemde Hz. Muhammet’e gelip ekmek fiyatlarına narh konulmasını önerirler. Hz. Muhammet fiyatların piyasada belirlendiğini bu nedenle narh konulamayacağını söyler.” Narhçılara duyurulur.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums