Niye Türk parası Rus Ruble’sinden daha riskli

  • 26.01.2016 00:00

 Petrol fiyatları düştükçe Rus Ruble’sinin değeri düşüyor. Bu yılın başından beri petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak ruble yüzde 12 oranında değer kaybetti. Yine IMF, Rusya milli gelirinin 2016’da yüzde 1 oranında daralacağını tahmin ediyor.

Rusya’da durum işte böyle; yani pek iç açıcı değil.

Gelelim şimdi Türkiye’ye…

IMF 2016’da Türkiye’nin yüzde 2,9 oranında büyüyeceğini düşünüyor. Yine petrol fiyatlarının gerilemesi Türkiye’nin cari açığının azalmasına yardım ediyor. Doğal olarak bu iki olumlu gelişme Türkiye ekonomisinin Rusya’ya göre daha iyi düzeyde olduğunu bize söylüyor. Ama bu mukayeseli üstünlüğüne rağmen yabancı yatırımcılar Türkiye’yi Rusya’dan daha riskli görüyor.

 

MERKEZ BANKASI’NIN KARMAŞIK PARA POLİTİKASI VE BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMASI TÜRK PARASINA GÜVENİ HIZLA AZALTIYOR

Peki, niçin yabancılar Türkiye’yi daha riskli görüyor?

Hemen cevaplayalım; Merkez Bankası’nın izlediği para politikası yabancı yatırımcıya pek iyi bir izlenim vermiyor. Yani yabancı yatırımcı faiz koridoru ya da bu karmaşık politikadan şüphe duyuyor. Çünkü enflasyon hedefi bu karmaşık politika nedeniyle bir türlü tutturulamıyor. Yabancı yatırımcının düşüncesi böyle.

Tabii bu arada yeni Anayasa ve onun değiştirilmesinin başkanlık sistemi koşuluna bağlanması yatırımcıyı tedirgin ediyor. İşte bu nedenle Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımlarına karşı Türk parasının kırılganlığının yüksek olduğu düşüncesi çoğalıyor. Hâlbuki petrol fiyatlarının gerilemesi Türkiye lehine, Rusya’nın aleyhine olurken Ruble yerine Türk parasına güven azalıyor. Oysa yıl başından beri Rus Ruble’si yüzde 12, Türk parası yüzde 3,5 oranında değer kaybetti. İşte buna rağmen Merkez Bankası’nın para politikası ve yeni Anayasa değişikliği çalışmaları politik risk olarak görülüyor. Ve Türk parasına, Rus Ruble’sinden daha kırılgan bir para birimi olarak bakılıyor.

Niye anlattık bütün bunları…

Şundan anlattık; yarın ve Çarşamba günü Amerikan Merkez Bankası yine toplanacak faizleri gözden geçirecek. Faiz artırımı beklenmiyor bu toplantıdan. Ama buna yıl başından beri yani üç haftadır aşırı değer kaybeden Türk parası reel değerine dönemiyor bir türlü.

O hâlde Merkez Bankası’nın artık anlamını kaybeden faiz koridoru uygulamasını yeniden düşünmesinde fayda var. Bir de artık yeni Anayasada başkanlık sistemi yerine demokratikleşmeye ağrılık verilmesi şart. Çünkü başkanlık tartışması ekonomiye zarar vermeye başladı. Küresel yatırımcılara yön veren gazete olarak bilinen The Wall Street Journal’ın dünkü nüshasının B8 sayfasını okumakta fayda var. Eleştirilere kulak tıkamaya devam edildiği takdirde yabancı sermaye bu ülkeyi terk etmeye devam edecek.

[email protected]

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.