İran’dan korktu Ali Babacan’a sarıldı

  • 21.01.2016 00:00

 Hatırlayacaksınız Ali Babacan yeni dönemde parlamentoda olmayacağını açıkladı. Ama iş dünyası Babacan olmadan ekonomiye güvenin azalacağını ileri sürdü. Bunun üzerine Ahmet Davutoğlu, Babacan’ı ikna ederek milletvekili olmasını sağladı. Fakat hükümeti kurarken Babacan’ı bilemediğimiz nedenlerle kabineye sokamadı. Sonunda ekonomiden sorumlu Başbakan yardımcısı olması beklenirken, Babacan, devlet organizasyonun da hiçbir anlam ifade etmeyen Başbakan başdanışmanlığına getirildi.

Niye böyle söylüyoruz?

Söylüyoruz, çünkü Başbakan danışmanlarının devlet organizasyonunda icraat yapacak yetkileri yoktur. Yani bir bürokrata talimat veremez. Ancak danışmanı olarak Başbakan’a rapor sunar ya da düşüncelerini bildirebilir. İşte Ali Babacan’ın durumu şimdilik bu.

Niye anlattık bütün bunları peki…

Şundan anlattık; dün basında Ali Babacan’ın Londra’da Başbakan Davutoğlu ile birlikte önemli yatırımcıların karşısına çıktığı duyuruldu. Yine Davos zirvesinde Ali Babacan’ın Başbakan’ın yanında yatırımcılarla birlikte olacağı duyuldu.

Peki, niye birdenbire Babacan ortaya çıktı?

Çıktı, çünkü AKP 7 Haziran seçimlerinde iktidarı kaybetti. Bunun üzerine seçimler erkene alındı. Ve Başbakan, Ali Babacan’ı da ekonomiden sorumlu bakan yapacağım diyerek parlamentoya soktu. Bildiğiniz gibi 1 Kasım seçimlerinde AKP tek başına iktidar oldu.

Fakat o da ne! 2015 yılının kasım ayında yani AKP tek başına iktidar olup hükümet üyelerini açıkladığında Türkiye’den 17 milyar dolar tutarında yabancı sermaye 30 gün içerisinde kaçtı.

Bu arada İran’a uygulanan yaptırımlar kaldırılınca bölgede Türkiye için yeni bir rakip çıktı. Çünkü İran şeffaflık, hesap verilebilirlik konusunda yeni reformlar yaptı. Yine fiyat ve idari kontrolleri kaldıracağını, kadın ve genç istihdamını artıracağını açıkladı. IMF’nin 27 Aralık 2015 tarihli ülke raporuna göre; İran, 2016-2017’de yüzde 5 oranında büyüyecek. Türkiye için IMF’nin büyüme tahmininin yüzde 2,9 oranında olduğunu hatırlatalım. Yine IMF raporuna göre; İran’ın elinde 142,5 milyar dolar tutarında döviz olduğu belirtiliyor. Kısaca, bölgede tek mallı ekonomiden çok mallı imalat sanayiine geçmeye kararlı bir İran var. Ve önümüzdeki beş yıl içerisinde bu konuda epeyce yol alacağa benziyor. DolayısıylaTürkiye’den 2015’in 11 ayında kaçan 69 milyar dolar tutarındaki yabancı sermayenin bir kısmı İran’a yönelecek. Tabii yeni küresel yatırımcılar da İran’ a gidecek.

 

TURGUT ÖZAL’IN YAPTIKLARINI AKP TEK TEK YOK ETTİ

Gelelim bütün bunları niye anlattığımıza…

Anlattık, çünkü Turgut Özal, Türkiye ekonomisini dünyaya açtı. Ekonomide yasakları kaldırırken düşünce özgürlüğü ve insan haklarına saygı olmadan yabancı sermayenin gelmeyeceğini bildiğinden Paris Şartı’nı imzaladı. Aynı Özal, 1987’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkını getirdi. Yine 1987’de Avrupa Birliği’ne tam üyelik başvurusunu yaptı. Ceza Kanunu’nun 141,142 ve 163’üncü maddelerini kaldırdı. Ve Yabancı Sermaye Dairesi’ni kurdu.

Peki, şimdi ne oldu?

Özal’ın yaptıklarının üzerinden 25 yıl geçti. İşler daha iyiye gideceğine kötüye gitti. Makul şüpheyle şahısların mal varlığına el konulabiliyor. Düşünceyi açıklamak suç oldu. Çıplak arama geldi. Ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne doğrudan başvuru hakkı kaldırıldı. Dolayısıyla Özal’ın yaptıkları tek tek yok edildi. İşler bu hale gelince yabancı sermaye kaçar tabii.

 

TÜRKİYE DÜNYA BÜYÜME HIZI SIRALAMASINDA 93. OLDU

Bir de hemen unutmadan belirtelim…

Dün Başbakan Davutoğlu The Wall Street Journal’a bir yazı göndermiş. 2010-2014 arasında yüzde 5,4 oranında büyüdük diyor. Halbuki son üç yılın büyüme hızı ortalaması yüzde 3,1 oldu. Yine Türkiye, 2006-2015 yılları ortalama büyüme hızı mukayesesinde yüzde 3,8 ortalama büyüme hızıyla dünyada 93. sırada yer alıyor. İnanmayan Global Finance’e baksın. Yani durum pek iç açıcı değil. Dışarıya bakmadan içeriye propaganda yapmanın anlamı yok.

Şimdi dönelim Babacan’a…

İran yaptırımlardan kurtulup rakip olarak karşımıza çıkınca tabii bu arada yabancı sermaye korkup kaçmaya başlayınca Ali Babacan’a sarılmaktan başka çare kalmadı. Fakat son dönemde yapılan antidemokratik düzenlemeler kaldırılmadıkça Babacan’ın görüntüsü fayda sağlamaz. Çünkü bu antidemokratik düzenlemeler yapılırken Ali Babacan da sessiz kalmıştı.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums