Para kazanmaktan yorulan Yunanlı gitti, Katarlı geldi

  • 25.12.2015 00:00

 Bildiğiniz gibi Finansbank, Yunanlılarındı. Katarlılara satıldı. Bazıları, satış bedeli olan 2.75 milyar euronun Türkiye’ye geldiğini zannediyor. Öyle değil bu para Türkiye’ye gelmedi, Yunanistan’a gitti.

Peki, niye yabancıların biri satıp diğeri alıyor Türkiye’deki bankaları?

Çünkü Türkiye’de bankacılıktan para kazanmak çok kolay.

Niye kolay?

Kolay, çünkü devletin Merkez bankası bankalara yüzde 8,5 faizle para veriyor. Bankalar da bu parayı yine devletin bankeri olan Hazine’ye yüzde 10,5 faizle satıyorlar. Yani devletin bankası Merkez ile devletin bankeri Hazine arasına girip anında yüzde 2 kazanıyor bankalar.

Yine aynı bankalar, Merkez’den yüzde 8,5’la aldıkları parayı yüzde 14- 15 faizle vatandaşa satıyorlar. İşte bu çok kârlı ve kolay kazançtan dolayı yabancı bankalar Türkiye’de sektörün yaklaşık yüzde 50’sini ele geçirdiler. Ve Türkiye’ye dışarıda satamadıkları paralarını da getirip yüksek faizle satıyorlar.

Niye böyle bir tespit yapıyoruz?

Yapıyoruz çünkü Türkiye’de toplam mevduatın tutarı 1 trilyon 319 milyar lira. Hâlbuki bankaların kullandırdığı kredi tutarı 1 trilyon 487 milyar lira. Bir de buna ilave olarak bankaların elinde 327 milyar liralık menkul kıymet var. Yani Türkiye’deki toplam tasarruf mevduatlarının epeyce üstünden bir para dışarıdan Türkiye’ye getirilip satılmış. Ve bu para Türkiye ekonomisi için büyük bir risk oluyor. Niye? Çünkü bu borçlar dövizle olduğundan ödenemediği takdirde yabancı bankalar paramı ver diye, Hazine’nin kapısına dayanıyor. İstersen ödeme… Hatırlayacaksınız, Türkiye, 2001 krizinde tüm yabancı bankaların alacaklarını devletin hazinesinden ödemek zorunda kaldı. Çünkü IMF aksi takdirde borç vermem dedi.

Niye anlattık bütün bunları peki?

Şundan anlattık; Türkiye’ye gelen yabancı bankalar bu ülkeye döviz kazandırmıyorlarTamamen iç piyasaya yönelik işlem yapıyorlar. Ve işte son günlerde şahit olduğumuz gibi devletin Merkez bankasından ucuza aldıkları parayı üstüne 2 puan faiz koyup devletin hazinesine satıyorlar. Yine dünyada satamadıkları parayı bu ülkeye getirip pahalıya satıyor. Sonra ne oluyor? Döviz kazandırmadıkları hâlde kâr transferi olarak Türkiye’nin ihracattan ve turizmden elde ettiği dövizini alıp gidiyorlar.

Anlayacağınız bankacılık bu ülkede çok kolay para kazandırdığı için para kazanmaktan yorulan yabancı banka çıkıyor, yeni yabancı banka giriyor sektöre. İşte bir ülkenin ucuza para veren Merkez Bankası ve güya bütçe açığı olmadığı hâlde dünyanın en yüksek faizini veren Hazine’si olunca, bankalar para kazanmaktan yorulurlar. İşte son durum bu.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums