Bir ekonomik reform olarak çeyiz hesabı

  • 14.12.2015 00:00

 Cumartesi günü Başbakan Davutoğlu’nun başkanlığında Ekonomi Değerlendirme Kurulu toplandı. Ve Başbakan eylem planındaki reformların uygulanması için görevlendirmeler yaptı. Yani her zaman olduğu gibi talimatlarını verdi. Ve Başbakanlık’tan yapılan resmî açıklamada “Başbakanımız, eylem planının hayata geçirilmesinin bizzat takipçisi olacağını vurgulamıştır” dendi.

Bildiğiniz gibi 2016 merkezî yönetim bütçesi süresinde yürürlüğe konulamadı. Ama bütçe yürürlüğe konamadı diye devlet kepenk kapatmayacak. Bunun yerine gelecek yılın ilk üç ayında kamu hizmetleri geçici bütçe ile finanse edilecek. Bu süre içerisinde 2016 bütçesi görüşülüp hazırlanacak. Yaniönümüzdeki üç ay bütçe görüşmeleriyle geçecek.

Peki, geçici bütçe ödeneklerinin tutarı ne olacak?

Geçici bütçe ödenekleri 2015 bütçesi başlangıç ödeneklerinin belli bir oranında olacak. Böylece devletin zorunlu giderleri ve maaşlar karşılanacak.

Gelelim bu kısa açıklamayı niye yaptığımıza…

Yaptık, çünkü geçen hafta 64. Hükümet 2016 Eylem Planı açıklandı. Bu plana baktığınızda içindekiler kısmıreformlar diye başlıyor. Ve ilk alt başlık üç ay içerisinde gerçekleştirilecek reformlar olarak sıralanıyor. Bu reformlar içerisinde “ekonomi, finans ve ticaret” için ayrı bir reform başlığı açılmış. Ve ekonomi, finans ve ticaret reformları 15.-20. maddelerde sayılmış. Buna göre bu beş maddede toplanan reformların eyleminin başlangıcı 21 Aralık, bitirilişi 2016’nın 21 Mart’ını buluyor.

 

HÜKÜMETE GÖRE ÇEYİZ HESABI EKONOMİK REFORMMUŞ

Bu üç aylık reformların bütçeyi ilgilendiren kısmında imalat sanayii makine ve teçhizat yatırımlarında Banka ve Sigorta vergisine istisna getirilmesi var. Diğer madde ise çeyiz hesabı. Yani yurtiçi bankalarda çeyiz hesabı açanlara Hazine’den en fazla 5 bin lira verileceğine ilişkin kanuni düzenlemenin ikincil mevzuat düzenlemesi yapılacakmış. Anlayacağınız çeyiz hesabının ikincil mevzuatı ekonomik reform diye karşımıza çıkıyor.

 

BÜTÇESİZ EYLEM PLANI

Şimdi gelelim eylem planının vaatler kısmına…

Bu kısımda seçim meydanlarında verilen sözlerden ilk üç ay içerisinde gerçekleştirilecek olanlar sıralanıyor. Bunlar şöyle sayılmış; asgari ücretin 1.300 liraya çıkartılmasıBu konu bütçeyi zaten doğrudan ilgilendirmiyor. İşverene yük getirecek. Ama bu yükü KOBİ’ler nasıl karşılayacak belli değil. Devlet desteği verilebilmesi için 2016 bütçesinde konunun görüşülüp ödenek konulması şart. İşte bu nedenle ilk üç ayda işveren yük fazla diye pek çok çalışanın işine son verebilir. Yine tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık 1.200 lira verileceği belirtiliyorBunun için de bütçeye ödenek koymak gerekecek yani geçici bütçeyle emekliye ilave para vermek mümkün değil. Muhtarlara maaş ödemesinin 950’dan 1300 liraya çıkarılması, öğrencilere 330 yerine 400 lira, erlere 30 lira yerine 100 lira aylık ve esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi verilmesi, kendi işini kuracak gençlere 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek sağlanması, gençlere 100 bin lira kredi desteği verilmesi, ilk kez iş bulan her gencin ücretinin bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanması, gençlere ücretsiz internet erişiminin sağlanması, gençlerin genel sağlık sigortası prim borçlarının sıfırlanması için de yine bütçeye ödenek konulması gerekiyor.

Kısaca 64. Hükümet’in eylem planı bütçe yapılmadan uygulamaya konulamayacakYani 2016’nın ilk üç ayı boş geçecek. Sonrası malum daha önceki eylem planlarında olduğu gibi vaatler unutulup rafa kalkacak. Bir sonraki seçimde hatırlanacak.

Hâlbuki ihracat on bir aydır düşüyor, ihracat 173 milyar dolar olacaktı 143 milyar doları zor yakalayabilecek 2015 sonunda. Milli gelir 822 milyar dolardan 771 milyar dolara geriledi. Bu konuda ne yapılacağı belli değil. Ekonomik kaynakları lüks AVM’den, lüks konuttan, lüks otomobilden alıp dış ticarete konu malların üretimine yöneltecek bir öneri yok.

 

DÖRT YIL SONRA YİNE “EKONOMİK REFORMLAR YAPILMALIDIR” DİYE KARŞIMIZA ÇIKACAKLAR

Kısaca “bir işe nasıl başlarsan öyle gidermiş”. İşte yeni hükümet işe bir ekonomik reform olarak çeyiz hesabıyla başladı. Dört yıl sonra yani toplam 17 yıllık iktidar tekrar seçime giderken Ali Babacan’ın yerine bu defa bir başka bakan çıkıp “reformlar yapılmalıdır” diye oy isteyeceğinden emin olabilirsiniz. İşte durum bu.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Ro$ev sîtav
    Ro$ev sîtav
    11.11.2014 11:13

    "..Kürdistan hakikatinin birlik dayatmasıyla değil birliktelik anlayışıyla inşa edileceği göz ardı edilmemelidir.." En önemli belirleme olarak görülmeli..

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums