Derenin taşıyla derenin kuşu işte böyle vurulur

  • 20.10.2015 00:00

 Üçüncü havaalanı kredi anlaşması dün imzalandı. Böylece projeye 4,6 milyar euro kredi sağlandı. Ama sözkonusu kredinin büyük kısmı devlet bankalarınca verildi. İşte bu projenin maliyeti 10 milyar 247 milyon euro olacak.

Bu arada proje, yap- işlet- devret modeline göre yapılacak. Projenin işletme süresi 25 yıl olarak belirlendi. Süre sonunda havalimanı işler vaziyette devlete teslim edilecek. Devlet isterse tekrar işletme hakkını özel sektöre devredebilecek. Tabii proje yap- işlet- devret yöntemiyle yapılacağından eğer tahmin edilen yolcu sayısı gelmezse aradaki finansman farkını devlet ödeyecek. Böylece 22 milyar 152 milyon euro tutarındaki kira bedelinin ödenmesi ve alınan kredilerin geri ödenmesi garanti altına alınmış oluyor. İşte projenin özeti bu.

 

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİLER SANAYİCİ YERİNE İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİNE VERİLİYOR

Hâlbuki bu proje için devlet kaynakları yerine özel sektörün kaynakları kullanılsaydı ekonomiye çok daha fazla katkı sağlanacaktı. Niye? Çünkü proje için sağlanan düşük faizli krediler devlet bankalarının kaynaklarından kullanıldı. Dolayısıyla devlet bankaları bu defa sanayiciye, KOBİ’lere, çiftçiye kredi veremeyecek. Böylece dış ticarete konu olan malların üretimi azalacak. Bu da tabii ihracatın azalmasına neden olacak.

 

ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI BEYAZ FİL Mİ?

Bir de projenin yapım maliyeti yukarıda belirttiğimiz gibi 10,2 milyar euro olarak belirlendi. Şimdi bu proje maliyet bedelini sakın unutmayın. Kısa süre sonra bu maliyet bedelli sürekli artırılacak. Ve bu artan maliyet bedeli devletten tahsil edilecek. Böylece hem ucuz kredi, hem devlet garantisi bir de ilave olarak maliyet farkı eklenince karşımıza bir beyaz fil çıkacak.

Niye böyle bir tespit yapıyoruz?

Yapıyoruz, çünkü projenin finansmanına Türkiye’nin belli başlı özel bankaları faiz oranları düşük diyerek katılmadılar. Demek ki bir bildikleri var.

Anlayacağınız dere devletin, kuş derenin, taş derenin; kuşu vurup götüren başkası. İşte koşullar böyle olduğuna göre; projeyi devlet, yap- işlet- devret yöntemi yerine kendisi pazarlık usulüyle yaptırsa daha iyi olurdu. Böylece devlet projeyi tamamlayıp, işletme hakkını daha yüksek bedelle özel sektöre devredebilirdi. Böylece 25 yıl beyaz fili beslemekten kurtulurduk.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums