Dikkat… İşsiz kalma süresi uzadı

  • 16.10.2015 00:00

 Dün Türkiye İstatistik Kurumu Temmuz ayı işsizlik oranlarını açıkladı. Buna göre geçen yılın temmuz ayında 2 milyon 867 bin işsiz varken bu yılın aynı ayında işsiz sayısı 2 milyon 970 bine yükseldi. Veişsizlik oranı yüzde 9,8 oldu. Bu arada Haziran 2015’te işsizlik oranı yüzde 9,6 düzeyindeydi. Böylece işsizlik bir ay öncesine göre çoğaldı. Yine yaz aylarında işsizlik oranı turizm ve tarım kesiminde artan işgücü talebiyle azalırken bu yıl tam aksine işsizlik çoğaldı. Bu da bize ekonomide büyüme hızının yaz aylarında da gerilediğini gösteriyor.

 

GENÇ İŞSİZLİK KADINLARDA YÜZDE 23,2 OLDU

Bu arada dün açıklanan işsizlik verilerine göre genç nüfus yani 15-24 yaş arasındaki işsizlik oranı yüzde 18,3’e yükseldi. Özellikle kadınlarda genç işsizlik oranının yüzde 20,1’den yüzde 23,2’ye çıkması dikkat çeken bir gelişme oldu.

Gelelim işsizlik konusunda ortaya çıkan yeni gelişmeye…

Bu yeni gelişme şu; iş arama süresi yani işsiz kalma süresi uzuyorİş arayanlar uzun süre iş bulamıyorlar. Ve kalıcı işsizlik artıyor.

 

BİR YILDIR İŞ ARAYIP BULAMAYANLARIN SAYISI YARIM MİLYONA YAKLAŞTI

Niye böyle bir tespit yapıyoruz?

Yapıyoruz, çünkü iş arama sürelerine göre işsizleri incelediğimizde; bir yıldır iş arayıp bulamayanların sayısı geçen yılın temmuz ayında 396 bin düzeyindeyken bu yılın aynı ayında 421 bine yükseldi. Yine geçen yılın temmuz ayında 2 yıldır iş arayanların sayısı 119 bin düzeyindeyken bu yılın aynı ayında 156 bine yükseldi. Bildiğiniz gibi işsiz kalma süresinin yükselmesi ülke ekonomisine olan güvenin azalmasına ve toplumda karamsarlığın artmasına neden oluyor. Bu türden işsizlik suç ve terör olaylarını da artıran bir işsizlik oluyor. Çünkü ülke ekonomisine güvenin azalması kişiyi karamsarlığa ve ardından bunalıma sürüklediğinden bireylerin suça ve teröre yönelme eğilimi çoğalıyor. Dolayısıyla işsizlik sürelerinin uzaması işsizlerin topluma negatif dışsallıklarını artırıyor.

Kısaca işsizlik artarken iş arama süresinin uzaması iktidarın ekonomiyi yönetemediğini bize açıkça gösteriyor.

 

İKTİDARIN DÜNYADA KRİZ VAR PROPAGANDASI DOĞRU DEĞİL, ÇÜNKÜ EN YÜKSEK İŞSİZLİK TÜRKİYE’DE

Bu arada Türkiye’deki işsizlik oranının aynı kategorideki ülkeler arasında en yükseğe ulaştığını belirtelim.

Niye böyle bir tespit yapıyoruz?

Yapıyoruz, çünkü yükselen ülkelerden Brezilya’da işsizlik oranı yüzde 7,6Meksika’da yüzde 4,3,Malezya’da yüzde 3,2Arjantin’de yüzde 6,6Güney Kore’de yüzde 3,4Şili’de yüzde 6,5Pakistan’dayüzde 6,0 oranında seyrediyor. İşte bu sıraladığımız ülkelerde işsizlik oranları, Türkiye’nin yüzde 9,8düzeyine yükselen işsizlik oranının epeyce altında bulunuyor.

 

AKP 13 YILDA İŞSİZLİK SORUNUNU ÇÖZEMEDİ, HATTÂ SON VERİLERE GÖRE DERİNLEŞTİRDİ

Anlayacağınız iktidarın söylediği gibi “dünyada kriz var biz ne yapalım” propagandasında doğru değil. Türkiye’de, işsizlik, benzeri ülkelerden daha yüksek olduğuna göre demek ki bu ülkenin ekonomisi iyi yönetilemiyor. Bildiğiniz gibi ekonomide iyi yönetimin ölçüsü işsizliğin azalması oluyor. Oysa Türkiye’de işsizlik artmaya devam ediyor. O hâlde AKP’nin 13 yılda işsizlik sorununu çözemediğini, istihdamı artıran projeleri hayata geçiremediğini söyleyebiliriz.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums