- 20.08.2015 00:00
Dün TÜİK “girişim özelliklerine göre dış ticaret istatistiklerini” açıkladı. Buna göre ihracatın yüzde 56,5’ini KOBİ’ler yapıyor. Bu arada aynı KOBİ’ler ithalatın da yüzde 37,8’ini yapıyor. Yani bu ülkenin küçük işletmeleri daha fazla yerli kaynak kullanarak üretim yapıyorlar. Ve ürettiklerini ihraç ediyorlar. Hattâ çalışan sayısına göre girişimcilerin dış ticaretteki payı incelendiğinde 1-9 kişi çalıştıran işletmeler ihracatın yüzde 17,4’ünü yaparken ithalatın da yüzde 6,2’sini gerçekleştiriyor. Yine 10-48 kişi çalıştıran girişimciler ihracatın yüzde 20,7’sini, ithalatın yüzde 13,2’sini yapıyor.
Peki, 250’den fazla eleman çalıştıran büyük firmalar ne yapıyorlar? Bu firmalar ihracatın yüzde 43,5’ini yaparken ithalatın yüzde 62,2’sini yapıyorlar. İşte rakamlar böyle. Tabii rakamlar böyle olunca Türkiye’nin neden krize girdiği ortaya çıkıyor. Büyük firmalar ihracatlarından daha fazla ithalat yapıyorlar. Yerli üretime KOBİ’ler kadar ağırlık vermiyorlar. İşte bu nedenle Türkiye ihracatını artıramıyor.
Tabii bu arada 1-249 kişi çalıştıran, KOBİ olarak değerlendirilen küçük ve orta büyüklükteki girişimler Türkiye’deki kredilerin yüzde 26’sını kullanıyorlar. İstihdamın yüzde 76’sını sağlıyorlar. Yani üretip ihraç eden KOBİ’lere krediler yeterli miktarda kullandırılmıyor. İşte bu nedenle yerli üretim ya da ikame üretimi olanakları kısıtlandığından Türkiye’nin ihracatı artmıyor. Aksine azalıyor.
AKP OSMANLI’NIN YARI SÖMÜRGE ÖZELLİĞİNİ MUHAFAZA ETTİ
Bu arada dikkat çeken bir veriyi belirtmekte fayda var. Bu veriye göre Türkiye’de ithalatın yüzde 48,5’ini ilk 50 girişim yapıyor. İhracatın yüzde 42,1’nin ise ilk 100 girişim yapıyor. Bu rakamlar bize ithalatın daha az elde toplandığını gösteriyor. Ve ithalatın belli ellerde toplanması aslında Türkiye’de Osmanlı’nın yarı sömürge oluşunun bir özelliği olarak günümüze yansıdığını ve devam ettiğini bize gösteriyor.
AKP’NİN MİLLİ GELİR BALONU SÖNDÜ
İşte bu yapı bize AKP hükümetlerinin 13 yıldır Türkiye’de yapısal dönüşüm yapamadığını ve milli gelir balonu yarattığını gösteriyor.
Niye milli gelir balonu diyoruz?
Çünkü Türk Lirası AKP döneminde yüksek faiz politikasıyla aşırı değerli tutularak milli gelir şişirildi. Böylece milli gelirin 823 milyar dolar olduğu söylenerek vatandaş yanıltıldı. Oysa gerçek milli gelirin 800 değil 600 milyar dolar düzeyinde olduğu ortaya çıktı.
Kısaca, AKP hükümetleri ihracata konu mal üretimine kaynak aktarmayıp, kaynakları lüks AVM, lüks konut, lüks otomobile tahsis edince ihracat geriledi, büyüme durdu, milli gelir balonu söndü. Böylece kişi başına gelir hızla gerileyerek 10 bin dolardan sekiz bin dolara düştü.
Yorum Yap