Türkiye İsviçre’den mi yönetiliyor

  • 17.08.2015 00:00

 Türk Lirası serbest düşüşe geçti. Her gün değer yitiriyor.

Peki, niye Türk Lirası değer yitiriyor?

Hemen cevaplayalım. Türk Lirası İsviçreli bankerlerin isteklerine göre değer kaybediyor. Şöyle ki; İsviçreli banka Credit Suisse 4 Haziran 2015’de yani yaklaşık iki buçuk ay önce Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısında üç ay içerinde yüzde 6 daha düşerek 2,86 liraya, ardından yüzde 10 kayıpla 2,98 liraya geleceğini söylediVe söylediğinin ilk aşaması gerçekleşti. Dolar 2.84 liraya yükseldi. Yani Credit Suisse ne dediyse oldu. Bundan sonrası için de gidişat belli. Anlayacağınız İsviçre’den Credit Suisse söylüyor Türkiye’de uygulanıyor. Tabii bu durum akla “acaba İsviçreli bankerler mi bizi yönetiyor” sorusunu getiriyor. Çünkü Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) tespitlerine göre 2008 yılı itibariyle Türklerin İsviçre bankalarındaki gizli hesaplarda 100 milyar doları olduğu ifade ediliyor. Bu nedenle Türk parasının değeri İsviçreli bankerler için önemli bir kazanç kapısı oluyor.

İşte bu durumda akla hemen şu soru geliyor “Peki, bu ülkenin Merkez Bankası yok mu?” Evet, kâğıt üzerinde var ama Merkez Bankası başkanı ve diğer yöneticileri uygulamada ortada yok. Türk parası hızla değer kaybediyor, Merkez seyrediyor. Son on iki ayda Türk Lirası yüzde 32, son yirmi dört ayda yüzde 49 oranında değer kaybetti. Hâlbuki son on iki ayda bu ülkede yaşanan enflasyon yüzde 6,8, son yirmi dört ayda yaşanan enflasyon yüzde 14,3 oldu. Böylece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alın teriyle biriktirdiği tasarrufları Amerikan Doları kullananlarca haksız olarak gasp edildi.

Gelelim Merkez Bankalarının görevine…

Bildiğiniz gibi Merkez Bankaları halkın parasının değerini korumakla görevliler. Ve halkın bankaları oluyorlar. Bu nedenle devlet organizasyonunun dışında bağımsız anonim şirketler olarak kuruluyorlar. Anlaşılan bizim Merkez’in böyle bir bilinci yok. Bu ülke insanının alın terinin sömürülmesine seyirci kalıyor Merkez.

Bütün bunları niye anlattığımıza gelince…

Anlattık çünkü bir ülkenin parasının değeri İsviçreli bankerlerin tarih vererek biçtikleri değere göre düşüyorsa o ülke dışarıdan mı yönetiliyor sorusunu akla getirir. Credit Suisse Türk parasının değerini tarih vererek nasıl belirleyebiliyor acaba?

Hemen belirtelim, Merkez’in derhal Türk parasındaki bu sömürüye yönelik değer kaybını durdurması gerekiyor. Bunun için politika faizini artırması şart. Aksi takdirde hızla fakirleşmeye devam edeceğiz.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums