Hükümet Hazine’yi boşalttı

  • 13.08.2015 00:00

 Hatırlayacaksınız Başbakan Davutoğlu emekliye iki ikramiyeye karşı çıktı. Ve seçim öncesi yaptığı konuşmalarda “Bizim 13 yılda biriktirdiklerimizi harcayacaklar” söylemiyle muhalefeti eleştirdi. Yine “CHP emekliye iki ikramiye verecek”. Bu arada “CHP, MHP, HDP asgari ücreti artırıp 1.500 liraya ve daha üzerine çıkartıp bütçeyi bozacaklar” diye meydan meydan dolaşıp feryat etti. Hattâ patronların lobi kuruluşları olan MÜSİAD ve TÜSİAD’a gidip “Niye muhalefetin bu önerilerine karşı ses çıkartmıyorsunuz” diye kızdı.

Oysa emekliye iki maaş ikramiye verilmeden, asgari ücret 1.500 liraya yükseltilmeden bütçedeki bütün birikimler gitmiş.

Nasıl mı gitmiş biriken paralar?

Şöyle gitmiş; Hazine Müsteşarlığı’nın açıkladığı Temmuz ayı Hazine nakit gerçekleşmelerine göre bütçe nakit açığı Temmuz ayında 23,7 milyar liraya ulaştı. Ve yedi aylık nakit açığı rakamı 23,1 milyar lira oldu. Böylece Temmuz ayında ortaya çıkan nakit açığı 2015 yılı sonu hedefi olan 21 milyar liralık bütçe açığının üzerine çıktı. Kısaca yedi ayda nakit açığı yıllık bütçe açığı hedefini aştı. YineTemmuz ayında faiz dışı açık 18,9 milyar lira oldu. Böylece faiz dışı fazla yerine Temmuz ayında faiz dışı açık oluştu. Böylece yıl hedefi olan 33 milyar liralık faiz dışı fazlayı tutturmak güçleşti.

Bu ne anlama geliyor” sorusu akla gelebilir.

Hemen cevaplayalım; biriktirdik denilen kamu borç yükünü azaltacak harcanmayan vergiler de harcanmış oluyor böylece. Yani Temmuz ayında faiz dışı fazlada yedi aylık birikim bir ayda bitirildi. Böylece yedi aylık faiz dışı fazla 22,1 milyar liradan 3,2 milyar liraya geriledi.

Gelelim şimdi asıl soruya…

Emekliye iki maaş ikramiye vermeden, asgari ücreti 1500 lira yapmadan bu para nereye gitti?Demek ki hükümet Hazine’yi boşaltmış. Ama kimsenin haberi yok.

 

BOŞALTILMIŞ HAZİNE’YLE ERKEN SEÇİM NASIL YAPILACAK?

Anlayacağınız ekonomik veriler içerisinde tek güven veren önemli değişken Hazine nakit dengesi de bozulmuş durumda. Tabii bu durum bütçe dengesinin de bozulduğunu bize gösteriyor.

Peki, böyle bir bütçeyle erken seçime gidilirse ne olacak?

Şu olacak; Hazine nakit açığı büyüyecek. Dolayısıyla bütçe açığı da büyüyecek. Türkiye ekonomisine güven sağlayan bütçe güvenilir olmaktan çıkacak. Böylece bir yanda yüksek cari açık bir yanda yüksek bütçe açığı nedeniyle ekonomi iki yüksek açıkla karşı karşıya kalacak.

Anlayacağınız ekonominin kırılganlığı daha da artacak. İşte son durum bu.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums