Savaş soygunu

  • 30.07.2015 00:00

 Bildiğiniz gibi dünyada petrol fiyatları bu ay yüzde 20 oranında geriledi. Ve brent petrolün varili 53 dolara düştü.

Peki, niye düşüyor petrol fiyatları?

Düşüyor, çünkü, ABD günlük ham petrol üretimini geçen yıla göre bir milyon varil artırarak dokuz milyon varile yükseltti. Tabii bir de Çin’in ekonomik büyüme hızının yavaşlaması petrol talebini azalttıAzalan talep dünyada petrol arz fazlasına neden oldu. Bu arada hemen belirtelimbeklentilere göre; petrolün varili 32 dolara kadar düşebilir.

İşte dünyada petrol arzı artıp ve fiyatlar bu şekilde gerilerken gelelim Türkiye de ne olduğuna…

Türkiye’de şu oldu; dünyada bu ay petrol fiyatları yüzde 20 oranında gerilerken Türkiye’de benzinin litresi ancak yüzde 2 oranında geriledi. Bu indirim Ramazan Bayramı’nın ardından yapıldı. Böylece Bayram’da ulaştırma talebi esnek olmadığı için vatandaşın cebi boşaltıldı. Vatandaş yüksek petrol fiyatlarıyla soyuldu.

DÜNYADA PETROL FİYATLARI BU AY YÜZDE 20 DÜŞTÜ PEKİ TÜRKİYE’DE NE OLDU?

Bu arada aklınıza hemen “ama Türk Lirası değer kaybetti bu nedenle petrol fiyatları düşmez” söylemi gelebilir. Öyle değil işte; dünya petrol fiyatları bu ay yüzde 20 oranında gerilerken Türk parası yüzde 5 oranında değer kaybetti. O hâlde benzinin fiyatı yüzde 2 oranında değil, yüzde 15 oranında düşürülebilirdiAma bu fiyat indirimi yapılmadı. Çünkü milli iradeyi yansıtmayan düşük hükümet vergi gelirlerinin üçte birini enerji tüketimi üzerinden alıyor. Böylece dar gelirliler yüksek dolaylı vergi ödeyerek haksız bir vergi yükünü taşıyorlar. Tabii bir de yüksek enerji maliyetlerinin üretim maliyetlerini yükselttiğini belirtelim.

DİĞER ÜLKELERDE PETROL FİYATLARININ AZALMASI VERGİ İNDİRİMİ ETKİSİ YAPIYOR, YATIRIMLARI ARTIRIYOR

Yine diğer ülkelerde petrol fiyatlarının azalması vergi indirimi etkisi yapıp yatırımları artırıyor. Oysa Türkiye’de tam aksine yüksek petrol fiyatları yatırımları engelliyor. Tabii yüksek enerji fiyatları Türkiye’nin rekabet gücünü de azaltıyor. Çünkü düşen petrol fiyatları diğer ülkelerde iç fiyatlara aynen yansıtılıyorBöylece ürün fiyatları geriliyor. Türkiye’de petrol fiyatları gerilemediği için Türk mallarının fiyatları göreli olarak yüksek kalıyor. Dolayısıyla Türkiye ihracat yapamıyor. İhracatı her ay geriliyor bu ülkenin.

DÜNYA PETROL FİYATLARINDAKİ GERİLEME VATANDAŞA NİYE YANSITILMIYOR?

Peki, niçin dünyada düşen petrol fiyatları iç piyasaya yansıtılmıyor?

Yansıtılmıyor, çünkü, milli iradeyi temsil etmeyen hükümet bütçe açığını petrol üzerinden aldığı yüksek vergilerle kapatıyor. Bu arada yine milli iradeyi yansıtmayan hükümet TBMM’ye sormadan savaşa giriyor. Böylece hem yetki almadan savaşa giriyor hem de yüksek petrol vergileriyle vatandaşı soyuyor. İşte bu yüksek petrol fiyatları aracılığıyla vatandaşın cebini boşaltma operasyonuna savaş soygunu demek herhalde yanlış bir tespit olmaz.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums