Altınları satalım mı, tutalım mı

  • 23.07.2015 00:00

 Altın güvenli bir liman olarak bilinir. Ama son dönemde piyasalarda yaşanan oynaklığa ve siyasi risklere rağmen altın fiyatları yükselmedi. Hattâ Euro Bölgesi’nde yaşanan Yunanistan krizinin diğer Avrupa ülkelerine sıçrayacağı beklentisi bile altın fiyatlarını artırmadı.

Hâlbuki yatırımcılar dolar ve Amerikan Hazine Bonosu dışında günümüzde en güvenilir yatırım aracı olarak altını görüyorlar. Ve altının ekonomik ve politik türbülanslara karşı tasarrufları koruyacağı düşünülüyor. Bir de faiz kararlarıyla altının manipüle edilemeyeceği ileri sürülüyor.

ALTIN FİYATLARINDA DOLAR BAZINDA 2011 YILINA GÖRE YÜZDE 43 GERİLEME VAR

Peki, bütün bunlar bilindiği hâlde altın fiyatları niye geriledi?

Geriledi, çünkü Çin’de yaşanan hisse senedi piyasası krizinde yatırımcılar nakit elde etmek için yoğun miktarda altın sattılar. Tabii bu satışlar altın piyasasını depresif hâle getirdi. Oysa 2008’in eylül ayında yaşanan Lehman Brothers krizinde altın güvenilir bir liman olarak talep gördü. Ve altının ons fiyatı yani 31,1 gram altın 29 Eylül 2008’de 907 dolar oldu. Ardından 2011’in eylül ayında altının onsu 1921 dolara kadar yükseldi. Tabii bugün farklı. Altının ons fiyatı, 2011 yılının yüzde 43 altında seyrediyor ve bir ons altın fiyatı 1094 dolar düzeyinde. Ve son dönemde altının risklere karşı duyarsız olduğunu söyleyebiliriz.

Bu arada Amerikan Merkez Bankası’nın 2006 yılından beri ilk kez faiz artırımı beklentisi ve düşük enflasyonun altına olan talebi azalttığını belirtelim. Yine endüstriyel metal fiyatlarında da gerileme var. Bakır fiyatları altı yılın en düşüğünde seyrediyor. Bu arada demir fiyatları son dönemde yüzde 26 oranında geriledi. Tabii altın fiyatlarına paralel olarak altın üreten şirket hisselerinin fiyatları da geriliyor. Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen Avustralyalı altın üreten şirketlerin sahipleri olumlu beklenti içindeler “altın üreten şirketlerin hisse senetlerinin güvenli liman olacağını bekliyoruz” diyorlar. Çünkü altının piyasa fiyatı üretim maliyetlerinin altına geriledi. Dolayısıyla bazı firmaların altın üretimini durduracağını söyleyebiliriz. Böylece altın arzı azalacağından bir süre sonra fiyatlar yine yükselecek.

ALTIN TÜRK LİRASI BAZINDA TASARRUFLARI KORUMAYA DEVAM EDİYOR

Gelelim şimdi Türkiye’de altın fiyatlarına…

Küresel düzeyde altın fiyatları yıl başında 1188 dolar düzeyindeydi. Dün 1094 dolardan işlem gördü. Dolar bazında altın fiyatlarında yıl başına göre yüzde 7,7 oranında fiyat gerilemesi oldu. Oysa Türk Lirası bazında ele alındığında Cumhuriyet altını yıl başında 591 liradan alınıp 606 liradan satılıyorduDün gün ortasında 630 liradan alınıp 646 liradan satıldı. O hâlde Türk Lirası olarak yıl başından beri yüzde 6,5 oranında artış var altın alım fiyatlarında. Bunun anlamı şu; Türk Lirası bazında altın hâlâ güvenli liman olma özelliğini devam ettiriyor.

 

ALTINLARI TUTMAKTA FAYDA VAR

Kısaca küresel altın fiyatları gerilese de Türk Lirası bazında altın tasarrufları korumaya devam ediyor.

Niye devam ediyor?

Bildiğiniz gibi bu yılın ilk altı ayında yüzde 4,7 oranında enflasyon yaşandı bu ülkede. O hâlde altın fiyatları Türk Lirası olarak yüzde 6,5 oranında arttığına göre altının enflasyona karşı koruma özelliği devam ediyor. Altınları tutmakta fayda var.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    19.03.2013 10:07

    "Atalarımız Ermeni Soykırımı (1915) yapsaydı yeryüzünde 1 tane Ermeni kalmazdı" diyenler, rus hakimiyetindeki Doğu Ermenistan da insanların kurtulduğunu, ruslar kafkaslardan biraz çekildiğinde alman tarafından karşı ingiliz tarafına geçen selanik dönmesi enverin yöre müslümanlarını kışkırtıp yine cinayetlere (1919-1921) giriştiğini, bu arada Ermenilerin 1915 osmanlıdaki gibi silahsız, erkeksiz olmadığını anlatmazlar. 1919 daki bu olayları 1915 in sebebi yapmaya çalışırlar !!!

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums