IŞİD Türkiye ekonomisine büyük hasar verdi

  • 22.07.2015 00:00

 Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) sınırımızda hilafet devleti kurdu. Ve her gün Türkiye vatandaşlarına, Türkiye ekonomisine zarar vermeye devam ediyor. Suruç’taki katliamda öldürülen gençler Türkiye için büyük kayıp. Bunun yanında Times’ın Ortadoğu muhabiri Tom Coghlan “IŞİD’in şimdi cihatçıların destek ağını ve uyuyan hücrelerini kullanarak Türkiye’de daha fazla istikrarsızlığa neden olabilir. Belki de bunun ülkenin büyük turizm sektörünü hedef alarak yapabilir” dedi.

PETROL FİYATLARI DÜŞTÜ IŞİD’İN FİNANSMAN SIKINTISI BAŞLADI

Bildiğiniz gibi Türkiye turizm sektöründen yılda 35 milyar dolar gelir elde ediyor. Hattâ kayıtdışı turizm gelirleriyle rakamın 55 milyar doları bulduğunu ileri sürenler var. O hâlde karaborsa petrol satan, silah ve insan kaçakçılığı yapan IŞİD işleri bozulunca Türkiye’de yeni terör girişimlerinde bulunabiliyor. Bu arada petrol fiyatlarının gerilemesi IŞİD’in mali kaynaklarını zayıflatıyor. Bu nedenle finansman sıkıntısı çeken IŞİD’in, Türkiye’yi terör aracılığıyla tehdit ettiğini söyleyebiliriz.

Bu kısa açıklamanın ardından gelelim IŞİD’in Türkiye ekonomisine verdiği hasara…

Hatırlayacaksınız IŞİD’in Türkiye ekonomisine verdiği ilk somut hasar Kerkük- Yumurtalık petrol boru hattında meydana geldi. IŞİD boru hattını sabote edip petrol sevkıyatını durdurdu. Böylece Kürt ve Irak petrolünün Akdeniz’e çıkışı durdu. Ve Irak petrolünün arz güvenliği bir anda ortadan kalktı. Tabii bu durum Türkiye ekonomisini olumsuz etkiledi. Yine Suriye ve Irak’ta IŞİD’ın yaşattığı korku, ticareti ve yatırımları olumsuz etkiledi. Dolayısıyla Türkiye’nin dış ticareti IŞİD nedeniyle azaldı. Örneğin Irak’a olan ihracat 12 milyar dolardan 10 milyar dolara geriledi. Bu arada Suriye’ye olan ihracat arttı ve 2013’te 1 milyar dolar olan ihracat 2014’te 1,8 milyar dolara yükseldi. Bunun nedeni henüz anlaşılmış değil. Ama Türkiye’nin Ortadoğu’ya olan ihracatı ve yatırımları geriledi.

Gelelim bugüne…

IŞİD’in Suruç’ta yaptığı katliam bir anda Türkiye piyasalarını vurdu. Türk parası Amerikan Doları karşısında bir anda yüzde 2,2 oranında değer kaybetti. Ve 2 lira 64 kuruştan 2 lira 70 kuruşa yükseldi. Tabii bu arada İstanbul Borsası’nda hisse senedi fiyatları geriledi.

MİLLİ İRADEYİ YANSITMAYAN HÜKÜMET İÇERİYE VE DIŞARIYA GÜVEN VERMİYOR

Peki, bütün bu olumsuzlukların sorumlusu kim…

Tabii ki hükümet oluyor.

Niye hükümet oluyor?

Çünkü IŞİD’in karaborsa petrol satışının bir kısmının Türkiye üzerinden yapıldığı iddia ediliyor. Yine IŞİD’in insan kaçakçılığını Türkiye üzerinden yaptığı ileri sürülüyor. Yine IŞİD’in silah kaçakçılığını Türkiye üzerinden yaptığı söyleniyor. O hâlde hükümetin bu iddiaları açıklığa kavuşturması şart. Aksi takdirde Türkiye ekonomisi IŞİD’den olumsuz etkilenmeye devam edecek.

Hemen bir önemli konuyu belirtelim. IŞİD terörü nedeniyle henüz Britanya dışişleri ve Avrupa ülkeleri Türkiye sahillerini tehlikeli bölge ilan edip vatandaşlarını uyarmadı. Ama yakında bu uyarı gelebilir. Ve bu yıl zaten azalan turizm gelirleri dibe vurabilir.

O hâlde hemen kapsayıcı bir koalisyon hükümetinin kurulması şart. Çünkü halkın iradesini yansıtmayan düşmüş hükümet hem içeriye hem dışarıya güven vermiyor.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums