Türkiye yüzde 6 büyümeye nasıl dönebilir

  • 25.06.2015 00:00

 Bildiğiniz gibi Türkiye ekonomisi son iki çeyrekte üst üste küçüldü. Yani 2014’ün son üç ayı ile 2015’in ilk üç ayında milli gelir reel olarak Türk Lirası bazında ve dolar bazında azaldı.

Böylece son 12 aylık milli gelir 800 milyar dolardan 794 milyar dolara geriledi. Bu arada kişi başına gelir aynı dönemde 10 bin 404 dolardan 10 bin 200 dolara düştü. Hâlbuki Türkiye 2002 ile 2007 yılları arasında yılda ortalama yüzde 6 oranında büyüyerek kişi başına gelirini 3 bin 492 dolardan 9.247 dolara yükseltti. Ve aynı dönemde bu ülkenin ihracatı 36 milyar dolardan 107,2 milyar dolara yükseldi. O hâlde bu rakamlar bize ihracat artınca büyüme hızı ve kişi başına gelirin hızlı arttığını gösteriyor. Daha sonra 2008 ve 2014 döneminde ihracat aynı hızla çoğalmadı. Ve ihracat 2014’te 157 milyar dolara yükseldi. Hattâ 2015’in ilk beş ayında yıllık ihracat 151 milyar dolara geriledi. Ve ilk altı yılda yüzde 300 oranında artan ihracat son yedi yılda ancak yüzde 50 oranında çoğaldı. İşte bu nedenle büyüme hızı düştü ve kişi başına milli gelir 10 bin 200 dolar düzeyine geriledi.

 

TÜRKİYE’DE İŞ KURMAK ZORLAŞTI FABRİKA İNŞAATI İZNİ ALMA SIRALAMASINDA TÜRKİYE 189 ÜLKE ARASINDA 136. SIRADA BULUNUYOR

Gelelim yüzde 6 oranında büyüyebilmek için ne yapılacağına…

Şunlar yapılmalı; son bir buçuk yılda çıkartılan tüm antidemokratik yasalar yürürlükten kaldırılmalı. Küresel yatırımcılara Türkiye’nin bir demokratik hukuk devletine dönüştüğü duyurulmalı. Avrupa Birliği hukuk sisteminin her alanda aynen kabul edildiği yeni bir bildiriyle tüm yatırımcılara ilan edilmeli. Aksi takdirde bu yılın ilk dört ayında 40 milyar dolara ulaşan yabancı sermaye çıkışının devam edeceğini hemen belirtelim.

Tabii bu arada Türkiye dış ticarete konu olan mal üretimini çoğaltmak için radikal bir vergi reformuna ihtiyaç duyuyor. Bundan böyle vergi teşvikleri ihracata yönelik mal üreten sanayi ve tarım yatırımlarına yöneltilmeli. Artık kamu ve özel sektörde lüks tüketim azaltılmalı.

Bunun yanında rekabetçi bir pazarın kurulabilmesi için regülatörler ya da bağımsız kurullar günlük siyasetin etkisinden arındırılmalı. Türkiye’de iş kurmak ve pazarlara giriş ve çıkış kolaylaştırılmalı. Hemen hatırlatalım, Dünya Bankası’na göre Türkiye işe başlama kolaylığında 189 ülke arasında 79. sırada, işi tasfiye etme kolaylığında ise Türkiye 189 ülke arasında 109. sırada bulunuyor. Bu arada inşaat izni alma kolaylığında 136. sıradayız. İnşaat izni almak tam 169 gün sürüyor. Yani epeyce gerilerde kaldı Türkiye iş yapma kolaylığında. Yine hızlı büyüyebilmek için piyasalarda tekelci yapılanmaya izin verilmemeli. Bildiğiniz gibi Türkiye’de istihdamın yüzde 76’sını KOBİ’ler sağlıyor. Oysa aynı KOBİ’ler toplam kredilerin ancak yüzde 25’ini kullanabiliyorlar. O hâlde bu tutarsız yapı ancak regülatörlerin sıcak siyasetten uzak durmasıyla düzeltilebilir.

 

HER TÜRLÜ KOALİSYONDA HAZİNE VE MALİYE AKP’YE VERİLMEMELİ

İşte bütün bunları yapabilmek için kurulacak her türlü koalisyon hükümetinde Hazine ve Maliye Bakanlıkları kesinlikle AKP’ye verilmemeli. Aksi takdirde Türkiye ekonomisi yüzde 6 oranındaki büyüme hızına ulaşamaz. Çünkü dış ticarete konu olmayan malların üretimine ağırlık veren, sanayi ve tarıma önem vermeyen AKP bu ülkenin kaynaklarını israf etti. Dolayısıyla AKP’nin Türkiye ekonomisini küçültmeye devam edeceğini söylemek herhalde yanlış olmaz. Aman dikkat.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums