Altın fiyatları ne olacak

  • 21.05.2015 00:00

 Bildiğiniz gibi bu yılın başında altının ons fiyatı 1.188 dolar düzeyindeydi. Yine yıl başında Cumhuriyet Altını’nın satış fiyatı 606 liraydı.

Peki, şimdi ne durumda altın fiyatları?

Dün bir ons altın (31,1gram) 1.207 dolardanCumhuriyet Altını ise 681 liradan satıldı. O hâlde yıl başından bugüne altının ons fiyatında dolar olarak yüzde 1,5 oranında artış olmasına rağmen Cumhuriyet Altını’nın fiyatı Türk parası olarak yüzde 12 oranında arttı.

Gelelim altın fiyatlarının bundan sonra ne olacağına…

Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımı beklentisi ve ABD’de düşük enflasyon nedeniyle altın fiyatlarında artış beklenmiyor. Daha doğrusu doların güçlenmesi altın fiyatlarının yükselmesini engelliyor. Bu arada hemen belirtelim Barclays Bank2015 yılı için bir ons altının ortalama fiyatını 1.170dolar2016’da bir ons altının ortalama fiyatını 1.150 dolar olarak tahmin ediyor.

Bu arada 2017 yılının ortalarında altının ons fiyatının 1.000 doların altına ineceğini söyleyen tahminciler de var.

Şimdi gelelim başka bir senaryoya…

Bu senaryo Amerikan ulusal borçlarının altın fiyatlarını nasıl etkileyebileceği tasarımına dayanıyor. Buna göre; Amerikan ulusal borçları 1913 yılından beri her yıl yüzde 9 oranında artıyor. Ama Amerikan ekonomisi her yıl bu oranda büyümüyor. Yine ulusal borç miktarının artış nedeni nüfus artışına bağlandığı için yapılan tahminlerde nüfus artışı ulusal borçlara ayarlanıyor. Ve bir endeks oluşturuluyor. İşte bu endekse göre yapılan tahminlerde ulusal borçlar aynı hızla arttığı takdirde diğer ülkelerde de benzeri gelişmeler olacağından dolar, pound, euro ve yen borçlanma nedeniyle devalüe olacağından 2020yılında altının ons fiyatının 2.000 dolar olacağı tahmin ediliyor.

Yine nüfusa uyarlanmış senaryoda ulusal borçlar yılda yüzde 6,7 oranında arttığı takdirde nükleer savaş olmazsa, finansal çekilme olmazsa, parasal genişleme olduğu takdirde, siyah kuğu konmazsa bu defa2020 yılında altının ons fiyatı 2.500- 3.000 dolar arasında tahmin ediliyor.

Aynı senaryoda ulusal borçların yıllık yüzde 7,5 oranında artması varsayımıyla Ortadoğu, Ukrayna ve diğer savaş olasılıklarının gerçekleşmesi dikkate alındığında ve doların rezerv para imtiyazının kalkması hâlinde bu defa 2020’de altının ons fiyatı ortalama 5.000 dolarla 7.000 dolar olarak tahmin ediliyor.

Kısaca altın fiyatlarında işte böyle senaryolar üzerine de çalışılıyor. Bilmenizde fayda var.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums