Ekonomide yeni tehlike ne

  • 8.02.2015 00:00

 Bildiğiniz gibi son günlerde ham petrol fiyatları yükselmeye başladı. Ve Ocak ayında varili 45 dolar olan brent ham petrolün varili dün 68 dolardan işlem gördü. Böylece ham petrol fiyatları yıl başından bugüne yüzde 51 oranında arttı.

 

Peki, ham petrol fiyatları artınca ne oldu?

 

Şu oldu; uzun dönemde enflasyonun yükseleceği beklentisi arttı. Enflasyon bekleyişleri çoğalınca bu defa ellerinde sabit getirili menkul kıymet yani tahvil bulunduranlar satışa geçti. Böylece Amerikan ve Alman hazine tahvillerinin faizleri yükselmeye başladı. Tabii bu arada Alman 10 yıllık hazine tahvil faizleri yüzde 0,05’den yüzde 0,59’e yükseldi. Yine Amerikan 10 yıllık hazine tahvil faizleri de 5 puan artarak yüzde 2,22 oldu.

 

Gelelim Amerika ve Avrupa’da tahvil faizlerindeki yükselmenin Türkiye’ye etkisine…

 

Alman ve ABD tahvil faizlerinin artması Türkiye’nin borçlanma faizlerinin artmasına neden olacak.Bu arada Merkez Bankası elini çabuk tutup politika faizlerini yükseltmediği takdirde Türkiye’den döviz çıkışı hızlanacak. Böylece Türk parası değer kaybetmeye devam edecek. Bildiğiniz gibi euro/dolar paritesi euro lehine arttığı hâlde bu defa dolar Türk parası karşısında değer kaybetmiyor. Tam aksine yarım dolar ve yarım eurodan oluşan sepet kur sürekli yükseliyor. Dün sepet kur 2 lira 90 kuruşa kadar yükseldi. Oysa bu yıl başında sepet kur 2 lira 57 kuruş düzeyindeydi. Böylece sepet kur yıl başına göre yüzde 13 oranında değer kaybetti. Böylece karşımıza yeni bir sorun daha çıktı.

 

İşte bu nedenle Merkez Bankası’nın hemen harekete geçip politika faizinin alt ve üst bantlarını artırması şart. Aksi takdirde aniden 5-6 puan faiz artırması gerekecek. Uyarmakta fayda var.

 

***

 

TARİH KÖŞESİ

 

  • İlber Ortaylı tarihinde bugün:
  • Mithat Paşa’nın Taif zindanlarında boğularak öldürülmesinin 131. yılı.
  • Coca-Cola’nın icadının 129. yılı.
  • Bucaspor’un ilk defa Süper Lig’e yükselmesinin 5. yılı.
  • Alkolik ve geri zekâlı Engin Ardıç’ın havuz terapisiyle tedavisine başlanılmasının 6. yılı.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums