Dört ayda suya yüzde 14,6, gıdaya yüzde 10,6 zam geldi

  • 5.02.2015 00:00

 Dün enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre tüketici fiyat enflasyonu Nisan ayında yüzde 1,63, üretici fiyatları yüzde 1,43 oranında arttı. Bu arada yıllık tüketici enflasyonu yüzde 7,91’e yükseldi.

Peki, niye tüketici fiyatları hızla yükseliyor?

Yükseliyor, çünkü gıda fiyatları hızla artıyor. Son dört ayda gıda fiyatları tam yüzde 10,6 oranında çoğaldı. Dolayısıyla enflasyonun yükselmesinde gıda fiyat artışı önemli rol oynuyor. Hâlbuki dünyada gıda fiyatları geriliyor. Şöyle ki; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun verilerine göre Mart ayında gıda fiyat endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 oranında geriledi.

Peki, dünyada gerilerken gıda fiyatları niye Türkiye’de hızla artıyor?

Gıda fiyatlarının hızla artmasının nedeni şu; son 13 yılda ekonominin kaynakları lüks AVM, lüks konut, lüks lokanta, lüks otomobil ve lüks kamu binalarına harcandı. Dolayısıyla tarımsal üretimi artıracak GAP ve Konya Ovası Sulaması Projesi’ne yeterli kaynak aktarılmadı. İşte bu nedenle nüfus hızla artarken tarımda üretim artmadığı için gıda arzı yeterli düzeyde çoğalmadı. Tabii bunun sonucunda gıda fiyatları hızla yükselmeye başladı.

 

SUYA HER AY YÜZDE 3,65 ZAM YAPILDI

Bu arada önemli bir gelişmeyi de dikkatlere sunmakta fayda var. Üretici fiyatları arasında yer alan su temini fiyatlarındaki artış son bir yılda yüzde 22,7 düzeyine ulaştı. Yine son dört ayda su fiyatları yüzde 14,6 oranında çoğaldı. Bildiğiniz gibi şehirlerin içme ve sanayi suları kamu tarafından yönetiliyor. Ve fiyatlanıyor. İşte su fiyatlarındaki bu artış kamunun su yönetimini iyi yapamadığını bize gösteriyor.

Anlayacağınız iktidar lüks AVM’ye, lüks konuta, lüks kamu binalarına paraları harcadı. Ama vatandaşın temel tüketim maddesi su ve gıdada kıtlık var.

 

PLAN MI YAPTINIZ PLAV MI YAPTINIZ?

Hemen hatırlatalım, bu ülke ilk defa böyle bir durumla karşı karşıya kaldı. Bu arada güya hükümet 2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planı’nı hazırladı. Ve 1 Temmuz 2013’te TBMM’den yasalaşıp geçti bu plan. Daha planın uygulamasının 16. ayında ülkede su yok, gıda yok. Bu nasıl plan diye sormak gerekiyor şimdi; siz plan mı yaptınız yoksa pilav mı yaptınız?

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums