Yunanistan moratoryum ilan eder mi

  • 13.01.2015 00:00

 Yunanistan’da 25 Ocak’ta seçim var. Ve bu seçimde SYRİZA partisi kamuoyu yoklamalarına göre önde gidiyor. Tabii SYRİZA’ya Yunan seçmeninin talebi, Euro Bölgesi için tehlike olarak görülüyor.

Niye tehlike olarak görülüyor? Çünkü SYRİZA partisi Yunanistan’ın devlet borçlarının nominal değerleriyle ödenemez olduğunu ileri sürüyor. Ve moratoryum yani borçların faiz ve ana parası için uzun bir ödemesiz dönem öneriyor. Bu arada Yunanistan’ın uyguladığı IMF programına son vereceğini söylüyor.

İşte SYRİZA seçimleri kazandığı takdirde moratoryum ilan ederse tahvil piyasaları birdenbire çökebilir. Bildiğiniz gibi Yunanistan Avrupa Birliği ve IMF’den tam 240 milyar euro ya da 282 milyar dolar yardım aldı. Bu para ödenmeyeceği gibi diğer tahvil borçları da ödenemeyecek. Bu arada Kıbrıs Rum kesimi de Yunanistan beraberinde soruna ilave olacak. Çünkü Kıbrıs, Yunanistan Hazine tahvillerini aldığı için zora düşmüştü. Yeni durumda aynı olay tekrarlanacak.

Gelelim bütün bunları niye anlattığımıza…

Anlattık çünkü Yunanistan’ın moratoryum ilanı ihtimaline karşı CitigroupGoldman Sachs ve broker firma ICAP PLC hafta sonu stres testi yaptırdı. Ve Yunanistan’ın moratoryum ilanı hâlinde bu bankalar risklerini ve fonlamayı nasıl yapacaklarını test ettiler. Tabii bu arada Yunanistan’ın maliyetini ölçtüler. Bankalar bu stres testlerini yaparken Yunanistan riski bir yandan altın fiyatlarına yansımaya başladı. Çünkü ödeme sisteminde olası bir temerrüt güvenli liman olan altına talebi çoğaltıyor. Dolayısıyla altın fiyatları yukarı doğru gitmeye başladı.

 

DÜNYA BANKASI 2015 ALTIN ONS FİYAT TAHMİNİ 1.240 DOLAR

Hemen belirtelim yıl başında bir ons (31,1 gram) altın fiyatı 1.188 dolar düzeyindeyken dün öğle üzeri bir ons altının fiyatı 1.220 dolardan işlem gördü. Yıl başına göre altın fiyatları dolar bazında yüzde 2,6 oranında arttı. Cumhuriyet Altını satış fiyatı ise yıl başında 606 lirayken dün 607 lira oldu. Bu arada Türk Lirası değer kazandığı için artış lira bazında pek yansımadı.

Tekrar hatırlatalım altın fiyatlarının dolar bazında bu hızlı yükselişinin nedeni Yunanistan riski oluyor. Yunanistan seçim sonuçları farklı çıkarsa bu defa altın fiyatları hızla gerileyebilir. Çünkü küresel enflasyon beklentileri altından yana değil.

Gelelim Dünya Bankası’nın fiyat tahminine…

Dünya Bankası 2015 için altın ons fiyatını ortalama 1.240 dolar düzeyinde tahmin ediyor. Bu nedenle bu fiyat düzeyi aştığında satmakta fayda var.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums