Kriz derinleşecek

  • 18.12.2014 00:00

Avrupa Birliği, Rusya’ya yaptırımlarını artıracak. Bugün ve yarın Brüksel’de toplanacak Avrupalı liderler Kırım’daki gaz ve petrol aramalarına yaptırım getirecekler.

Bundan böyle Kırım’a Karadeniz’deki zengin gaz ve petrol aramaları için para ve malzeme temin edilmeyecek. Avrupalı firmalar bu bölgede gaz ve petrol arayamayacaklar. Böylece Gazprom’un ilave finansman ve malzeme kaynakları kesilecek.

Yine Kırım’a altyapı yatırımı için finansman ve malzeme sağlanmayacak. Avrupalı girişimciler Kırım’da yatırım yapamayacaklar. Ve Avrupa’nın yaptırımları Doğu Ukrayna’daki isyancılara Rusya yardımı kesene kadar devam edecek. Alınacak bu yaptırım kararlarına ABD’nin de katılacağı dün Reuters haber ajansında belirtildi.

Peki, niye anlattık bütün bunları?

Şundan anlattık; on beş yıllık Putin iktidarının sonuna gelindi. Rusya artık rublenin değerini koruyamıyor. Yabancı sermaye hızla ülkeyi terk ediyor. Ve bütün bu yaşananlar daha yaptırımların ilk etkisi oluyor. Rusya ekonomisinde yaşanan parasal krizin derinleşeceği Rusya uzmanları tarafından ileri sürülüyor. Hatta Putin ekonomisi çöktü diyenler bile var. Çünkü Rusya’da fiyatlar hızla yükseldi. Prof. Elena Grekhnyova; günlük et, süt, yumurta ve sebze için bir hafta önce 1200 ruble harcayan her ailenin aynı malzemeler için şimdi yüzde 20 daha fazla harcama yaptığını söylüyor. Dolayısıyla 144 milyon Rus, rublenin değeri daha fazla düşmeden hemen ellerindeki parayı gıda stoklamak için kullanıyor.

Gelelim krizin derinleşmesinin Türkiye ekonomisine etkisine…

Avrupa Birliği’nin yeni yaptırım kararları almasının Rusya ekonomisindeki parasal krizi ekonomik krize dönüştüreceğini söylemek abartılı olmaz herhalde.

İşte Rusya’nın ekonomik krize girmesi önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisine de hasar verecek. Dün Rusya Merkez Bankası rubleye müdahale etmesine rağmen Amerikan Doları’nın fiyatı 60 rublenin üzerinde işlem gördü. Dolayısıyla ruble toparlanamayınca, Türk Lirası dolar karşısında dün yine 2,30’un üzerinde alınıp satıldı.

Tabii Türk parasındaki bu değer kaybı devam ettiği sürece petrol fiyatlarının gerilemesinin olumlu etkisi ekonomiye yansımayacak.

Bu arada bir önemli haberi de belirtmekte fayda var. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, bankalara, gelişmekte olan ülkelerin önümüzdeki dönemde kırılganlıklarının artığı uyarısını yaptı. Her an gelişmekte olan ülkelerin varlık fiyatlarında keskin düzeltme olabileceğini ileri sürdü.

Anlayacağınız önümüzdeki dönemde riskler çoğalıyor. Kırılganlıklar artıyor. “Peki, ne yapalım” diyerek sorarsanız, böyle dönemlerde nakitte kalmakta fayda var.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums