İhracat niye geriliyor

  • 5.12.2014 00:00

Kasım ayında ihracat geriledi.Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre; 2014 yılı ihracat hedefinin tutması da mümkün değil artık.

 

Peki, neydi 2014 yılı ihracat hedefi?

 

Orta Vadeli Program’da 2014 yılı ihracat hedefi 160,5 milyar dolar olarak açıklanmıştı.En son verilere göre bu yılın on bir ayında toplam ihracat 144,2 milyar dolar oldu. Hedefi tutturmak için aralık ayında 16 milyar dolar tutarında ihracat yapabilmek oldukça zor.

 

Peki, niye ihracat hedefi tutmadı?

 

Tutmadı çünkü kasım ayında sanayi ürünlerinin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,5 oranında azaldı. O hâlde sanayi ürünleri ihracatında azalma toplam ihracattaki yüzde 6,4 oranından daha fazla oldu Kasım 2014’te.

 

Gelelim sanayi ürünleri ihracatının azalmasına...

 

Sanayi ürünleri ihracatının azalmasında dış talep gerilemesi yanında Türkiye’nin dış ticarete konu olan mallara yatırımların azalmasını neden olarak gösterebiliriz.Çünkü ekonominin kaynakları lüks konut, lüks AVM, lüks lokanta, lüks otomobil, kamunun lüks saray yapımı, lüks uçak alımları kaynak dağılımını bozdu. Ve Türkiye ekonomisinin kaynakları ihracata yönelik mal üretimi yerine ihracatı mümkün olmayan alanlara yöneldi.

 

 

KUR SAVAŞLARINA DÖNÜYORUZ

 

Gelelim ihracatın artırılması ve kaynak dağılımının nasıl düzeltileceğine...

 

Japonya’nın parasal genişlemeye hız vermesi diğer Asya ülkelerini de etkiledi. Ve Çin, Güney Kore, Tayvan, Singapur ve Tayland Japonya karşısında rekabet gücünü kaybettiler. Dolayısıyla adı geçen ülke merkez bankaları ihracata rekabet gücü kazandırmak için parasal gevşemeye yöneldiler. Yine İsviçre, İsveç ve Norveç merkez bankaları da parasal genişleme yoluna başvurdular. Dün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi de parasal genişlemeye devam edeceklerini açıkladı. Amaç paralarının değerini düşürüp rekabet gücü kazanmak oluyor tabii.

 

Bu arada özellikle gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızlarının son iki yılda gerilemesi yine bir başka sorunu önümüze getiriyor. İşte bütün bu yeni gelişmeler kur savaşlarının yeniden başlamasına neden olabilir. Tabii bu arada Amerikan Doları’ndaki değerlenme ABD ekonomisine yeni bir darbe vuracağından doların faiz artırımı da ötelenebilir.

 

 

HÜKÜMET EMEK PİYASASI REFORMLARINI BİR TÜRLÜ YAPAMADI

 

Gelelim bütün bunları niye anlattığımıza...

 

Kriz kâhini Nouriel Roubini önceki gün Project Syndicate’te yazdığı makalesinde kur savaşlarına dönüleceğini ileri sürüyor. O hâlde Türkiye bu savaşın dışında kalamaz.İhracatını artırmak için kur savaşına girmek zorunda kalabilir.

 

Anlayacağınız Türk parası reel kur endeksine göre yüzde 10 oranında değerli olduğundan yine aynı oranda değer kaybedebilir. Rekabet gücü kazanmak ve kaynak dağılımını yeniden düzenlemek için pek başka alternatif yok gibi şu anda.

 

Niye böyle bir tespit yapıyoruz?

 

Yapıyoruz çünkü verimliliği artırmak için tren kaçtıHükümet emek verimliliğini artıracak reformları bir türlü yapamadı.

 

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums