IMF, Türkiye’den faiz artırmasını istedi

  • 24.11.2014 00:00

 Hafta sonunda IMF’nin Türkiye konsültasyon raporu yayınlandı. Buna göre IMF direktörleri yaniIMF memurları;2014 yılı başında uygulamaya konulan sıkı para politikasının pozitif reel faizler artırılarak enflasyona odaklanmasını istiyor.

Peki, bu öneri doğru mu?

Hemen cevaplayalım doğru değilÇünkü IMF’nin istediğiyle hükümet 2014 başında enflasyonu düşürmek için kredi talebini azaltan tedbirler aldı. Bildiğiniz gibi taksit sayısını azalttı, tüketici kredilerini kısıtladı. Ama enflasyon azalacağına arttı. Çünkü 2013 sonunda yüzde 7 düzeyinde olan enflasyon oranı yüzde 9’a yükseldi.

Yine işsizlik oranı 2013 sonunda yüzde 9 düzeyindeydi şimdi yüzde 10’un üzerine yükseldi. Yani IMF’nin önerdiği sıkı para politikası enflasyonu ve işsizliği çoğalttı.

İşte şimdi yine aynı IMF memurları bu defa pozitif reel faizleri artırarak enflasyonu düşürün diyor. Güya bu öneriyi iç tasarrufları artırmak için yapıyor. Ama açık bir ekonomide bu öneri tasarrufları artıracağına azaltıyor. Dış kaynak ihtiyacını azaltacağına çoğaltıyor. Çünkü bu IMF memurunun önerisi dinlenirse bu defa Türk parası değerleneceği için tüketim artıyorOysa yapılması gereken iç ve dış reel faiz hadlerini biri birine eşitlemek.Böylece kurların serbest dalgalanmasını sağlayarak dış dengeyi oluşturmak. Ama maalesef IMF bunu bir türlü yaptırmıyor bu ülkeye.

FİNANSÇI OLMAK İÇİN BEYAZ VE ERKEK OLMAK GEREKİYOR

Finans sektöründe özellikle yatırım fonlarında çalışanların hemen tümü beyaz ve erkek elemanlardan oluşuyor. Hatta gazetelerin finans sayfalarını da beyaz erkekler yönetiyorlar ve köşe yazarlığı yapıyorlar.

Yine bu beyaz erkeklerin hemen hepsi aynı eğitimden geçiyorlar. Dolayısıyla yatırımların yönlendirilmesinde hep aynı modelleri kullanıyorlar. Böylece alternatif kazançlar yaratacak alternatif modeller ortaya çıkamıyor. İşte bu nedenle Financial Times’ın kendisi de beyaz erkek olan köşe yazarı John Authers artık bu yapının değişmesi gerektiğini, finansal yatırım çevresinin beyaz erkek kulübü olmaktan çıkması gerektiğini söylüyor. Ve daha az beyaz erkeğin olduğu bir finansal yatırım endüstrisinden herkesin daha fazla fayda sağlayabileceğini ileri sürüyor.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (2)

  • atilla keskin
    atilla keskin
    22.12.2013 16:14

    Eline sağlık selami güzel bir yazı

  • atilla keskin
    atilla keskin
    22.12.2013 16:14

    Eline sağlık selami güzel bir yazı

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums