Para tüccarlarının yeni söylemi: dolar al, euro sat

  • 13.11.2014 00:00

 Bildiğiniz gibi Amerikan Doları diğer para birimleri karşısında son dört ayda ortalama yüzde 7 oranında değer kazandı.

Hâlbuki Amerikan Doları 2008 krizinin ardından güvenilirliği tartışılan bir para birimi hâline gelmişti. Hatta doların rezerv para birimi olmaktan çıkması bile sözkonusuydu. Fakat dolar şimdi yine talep edilen para birimi oldu.

Peki, niçin dolar talep ediliyor?

Talep ediliyor çünkü Amerikan ekonomisi, Avrupa ve Japonya’dan daha hızlı büyüyor ve dinamik bir ekonomi. Bu arada Amerikan Merkez Bankası’nın para basımını sonlandırıp faiz artırımına gideceği düşüncesi Amerikan ekonomisine sermaye girişini artırdı. Ünlü ekonomi danışmanı Mohammed El Erian’a göre bunun nedeni, yani ABD’ye sermaye girişinin çoğalması, Avrupa Merkez Bankası ve Japon Merkez Bankası’nın parasal genişleme kararı almasından kaynaklanıyor.

İşte bu nedenle sermaye ABD’ye doğru yol alıyor. Tabii bu durum, yani sermayenin ABD’ye yönelmesi, Avrupa ve Japonya’da durgunluğu çoğaltabilir. Ama işin bir de kur savaşları yönü var. El Erian’a göre Avrupa ve Japonya’nın, paralarının değerini düşürüp ihracatta rekabet gücü kazanmaları bu iki ekonominin Amerikan ekonomisine karşı avantaj sağlamasına neden oluyor. Dolayısıyla ABD’nin ihracatının azalması büyüme hızını düşürebilir. İşte bu nedenle Amerikan Kongresi, Avrupa ve Japonya’nın yeni gevşek para politikasını kur savaşı olarak değerlendirip önlemler alınmasını isteyebilir. Tabii bu türden önlemler doların tekrar zayıflamasına neden olabilirAma şimdi talep dolara doğru gelişiyor. Vepara tacirleri dolar pozisyonlarını çoğaltıyorlar, ellerindeki euroları satıyorlar.

Bu arada euro/dolar paritesi en düşük 1.2394 düzeyine kadar geriledi. Dün 1.24’ün üzerinde işlem gördü. Yine Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin 6 Kasım 2014’te yaptığı toplantıda parasal genişleme söylemi ve 1 trilyon euro tutarında senet alımından bahsetmesinin para piyasalarında spekülasyonlara neden olduğunu belirtelim. Tabii Draghi’nin bu söyleminin ardından euronun önümüzdeki dönemde değer kaybedeceğini ileri sürenler çoğaldı. Ve Kopenhag merkezli büyük bir banka Danske Bank’ın uzmanları, euro/dolar paritesinin önümüzdeki altı ayda 1.20 düzeyine gelebileceğini ileri sürüyorlar. İşte Amerikan dolarının için son durumu böyle.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums