Başbakan Davutoğlu’nun İdris Küçükömer tebliği

  • 30.10.2014 00:00

 Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1998 yılında Dünya Yerel Yönetimler ve Demokrasi Akademisi (WALD)’ın düzenlediği, “İdris Küçükömer Anısına: Türkiye’de Sivil Toplum Arayışları” yuvarlak masa toplantısına katılır.

Ve bu toplantıda “Tekerrür Eden Talihsizlikten, Kendini Fethe: İdris Küçükömer ve Sivil Toplum Arayışları” başlıklı bir tebliğ sunar. Tebliğinde Davutoğlu; İdris Küçükömer’in “27 Mayıs’ın getirdiği öne sürülen sosyal içerik, eski ilişkilere bürokratik, yukarıdan dengeci bir tepkidir. 1961 Anayasası’nın en önemli kurumu Milli Güvenlik Kurulu’dur. Bu parlamentonun adeta üçüncü bir bölümü gibi düşünülebilir” tespitine yer verir.

Ve bunun üzerine;

“Bu tespitin üzerinden yaklaşık çeyrek asır geçmiş bulunmaktadır. Ama çeyrek asır sonra, Türk siyasi hayatında süreklilik arzeden, kısır döngü unsurlarının geldiği nokta, bu görüşlerdeki iç tutarlılığı ve mantık dokusunu daha da anlamlı bir şekilde teyit etmiş bulunmaktadır. Bu satırlarda, sanki 28 Şubat sürecinde burjuvazi- aydın- askeri bürokrasi (Jön Türklerin İttihat Terakki- Milli İktisat ilişkisi) üçlüsünün güç eliti olarak yaptığı koalisyona da bu koalisyonun Milli Güvenlik Kurulu (MGK) başta olmak üzere oturduğu kurumsal çerçeveye de herkes tarafından farklı bir perspektifle yorumlanan Kemalizm’in sağladığı meşrulaştırıcı retorik desteğe de çeyrek asır öncesinden işaret vardır. Bu işaret bir kerametin ya da önsezinin değil, Osmanlı-Türk siyasal tecrübesine dayalı güçlü bir gözlemin eseridir. Bu tespitler aynı zamanda, sivil toplumun gelişmesinin önündeki temel kurumsal ve zihni engelleri de ortaya koymaktadır” değerlendirmesini yapar.

Gelelim niye şimdi Davutoğlu’nun bu tebliğini ele aldığımıza...

Ele aldık çünkü, 16 yıl önce Davutoğlu, sivil toplumun gelişmesinin önündeki kurum olarak gördüğü MGK’yı ve onun kırmızı kitabını şimdi Başbakan olunca kendi çıkarları için bir araç olarak kullanıyor. Adeta makamının bir güvencesi olarak görüyor bu kurulu. Bu arada Davutoğlu’nun 28 Şubat’ı yapan güç eliti koalisyonunun oturduğu kurumun MGK olduğunu ileri sürdüğünü hemen hatırlatalım. Demek ki Davutoğlu, 28 Şubatı yapan güç elitinin oturduğu kurumun üzerine bu defa kendisi oturup aynı şeyleri yapmaktan hiç çekinmiyor.

Tabii bir de İdris Küçükömer’in “Kurumlar uzun ömürlüdür. Düzen devam ettiği sürece kurumlar üretim yapısını kendi koşullarına göre şekillendirir” tespitini Davutoğlu’na hatırlatmakta fayda var. Çünkü kendisi Başbakan olarak Küçükömer’in bu tespitini doğruluyor MGK’nın üzerine oturarak.

Bu arada hemen hatırlatalım, İdris Küçükömer kitabını geliştirmek için çalışıyordu. Eğer yaşasaydı, Düzenin Yabancılaşması kitabının yeni baskılarına Davutoğlu’nun başbakanlık dönemini, düzenin yabancılaşmasında tespitlerini doğrulayan gözlem olarak kesinlikle yer verirdi. Düzenin yabancılaşmasında rol oynayan Batıcı laik paşalara bu defa nasıl bir paşa kavramı ilave ederdi onu bilemeyiz tabii.

Kısaca; ey Davutoğlu nereden nereye?

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums