AKP piyasacıyız dedi devletçi çıktı

  • 20.10.2014 00:00

Yeni bir devlet bankası kuruluyor. Bu banka katılım bankası olarak faaliyet gösterecek.

 

Peki, bu yeni devlet bankası verimli çalışır mı?

 

Hemen cevaplayalım, verimli çalışması mümkün değilÇünkü şu anda devlet bankaları bu ülke bankacılık sisteminin yarısına sahipler. Ama Türkiye’de paranın fiyatı epeyce yüksek.Paranın fiyatı yani faizlerin yüksek olmasının nedeni sistemin yarısına sahip olan devlet bankalarının etkin çalışamamasından kaynaklanıyor.

 

Peki, niçin devlet bankaları etkin çalışamıyorlar?

 

Çünkü bankacılık bir tür ticarettir. Yani para ticareti yapar bankalar. Bürokrat ve politikacı ticaret yapamaz. İşte bu nedenle devlet bankası yüksek maliyetle çalışır ve topladıkları paraları kalitesiz yatırımlara aktarır. Böylece geri dönüşü olmayan kredilerin bu defa bankaya ilave maliyet getirmesi faizleri çoğaltır.

 

Bir de hemen hatırlatalım devlet bankaları faiz lobiciliği yapıyorlar bu ülkede. Bildiğiniz gibi Rekabet Kurulu aralarında kartel anlaşması yaparak halkı zarara uğratan on iki bankayı yakaladı. Bu bankaların arasında devlet bankaları da vardı. Dolayısıyla bu ülkede devlet bankalarının, faiz yoluyla vatandaşın soyulması ve köleleştirilmesinde aktif rol oynadığını söylemek herhalde yanlış olmaz.

 

O hâlde ne yapmalı?

 

Madem devlet bankalarını özelleştirmek için 4603 sayılı yasa çıkartıldı, bu yasa uygulanmalı vedevlet bankaları özelleştirilmeli. Zaten BDDK olduğuna göre devlet her türlü düzenlemeyi yapabileceğinden bir de oyuncu devlet bankalarına ihtiyaç yok piyasalarda. Dolayısıylayeni kurulacak katılım bankası sisteme yük olacak. Bankacılık sektöründe devletin payı artacak. Maliyetler yükselecek. Ardından yatırımlar azalacak. Ve yüzde 3’e düşen büyüme hızı bir daha düşecek. Anlayacağınız ekonomide büyümenin gerilemesi için elden ne gelirse yapılıyor.

 

 

PEKİ, DEVLET İSLAMİ ESASLARA GÖRE ÇALIŞAN BANKA KURABİLİR Mİ?

 

Gelelim yeni bankanın nasıl kurulacağına... Yeni katılım bankası Ziraat Bankası’na bağlı olacak. Ama yeni bankanın 300 milyon dolar tutarındaki sermayesini Hazine Müsteşarlığı koyacak. Böylece bu yeni bankaya İslami hassasiyetler gereği faizle çalışan Ziraat Bankası’ndan para aktarımı önlenecek.

 

Oysa bu ülkede Hazine’nin sermaye koyması da bu hassasiyetleri gidermiyor. Çünkü devletin koyduğu sermaye, alkollü içeceklerden, İslam’a uygun olmayan üretim ve ticaretten toplanan vergileri de içerdiğinden yine hassasiyetler ortadan kalkmayacak. Kısaca bu formül de çözüm getirmiyor. İşte bu nedenle konuyu bilen Müslümanlar bu bankayla iş yapmazlar. Dolayısıyla özel sektöre rakip olup devletin parasını israf etmeyin.

 

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums