Kürt petrolü 56 dolardan satılıyor, piyasada petrol 114 dolar, aradaki fark kime gidiyor

  • 20.06.2014 00:00

 Bildiğiniz gibi Kuzey Irak’ta 55 milyar varil ham petrol rezervi var. Bu rezerv miktarı Irak toplam rezervinin yarısına eşit oluyor. Ve bu önemli petrol bölgesinde yer alan Musul’u IŞİD’in ele geçirmesinin ardından Peşmergeler, Kerkük’ün petrol üretim bölgelerine el koydu. İşte şimdi bu petrol de Türkiye üzerinden küresel piyasalara pazarlanmaya başlandı. Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın verdiği bilgiye göre Ceyhan’da Kürt petrolü için 12 depolama tankı ayrıldıBu tanklarda 2,3 milyon varil petrol birikti. Yine Bakan Yıldız’ın verdiği bilgiye göre Kürt bölgesinden Ceyhan’a günde 100 bin ile 120 bin varil arasında petrol gönderiliyor.

Gelelim Kürt petrolünün kaç dolara satıldığına...

Kürt petrolünün varili 56 dolardan satıldığıileri sürülüyor. Tabii bu fiyat Irak merkezî yönetimini rahatsız ediyor. Bağdat yetkilileri ve Irak petrol pazarlama şirketi SOMO, Kürt yönetiminin petrolü 56 dolardan satmasının Irak’ın bir ayda 1,2 milyar dolar gelir kaybına neden olduğunu ileri sürüyor. İşte bu nedenle Irak Hükümeti, bu işe aracılık ettiği gerekçesiyle Türkiye aleyhine Paris’te Uluslararası Ticaret Odası’nda yasal süreç başlattı.

Şimdi gelelim asıl soruya “Peki petrolün varili piyasada 114 dolardan işlem gördüğüne göre Kürt petrolü 56 dolardan satılınca aradaki fark kimin cebine gidiyor?” Bu sorunun cevabı henüz ortada yok.

***

Ramazan kazıkçısı İstanbul Belediyesi’ne Berlin’den mektup var

Dün İstanbul Belediyesi’nin ekonomik akla uymayan toplu taşım ve su fiyatlamasını açıklamamızın ardından Berlin’den bir okurumuz aşağıdaki elektronik mektubu gönderdi. Herhalde İstanbul Belediyesi için örnek olabilir.

“Merhaba,

İstanbul’da yaşamadığım için konuya tam hâkim değilim, ama İETT web sayfasındaki fiyatlar üzerinden yaptığım hesaba göre örnek yolculuk maliyeti şöyle olmalı:

Otobüs 2,15 TL

Motor 1,60 TL

Otobüs 1,15 TL

Toplam 4,90 X 2 olmak üzere 9,80 TL.

Yine de otomobilden pahalı.

Ayrıca 180 biniş ile sınırlı aylık kart aldığımızı düşünürsek ve bir yolculukta üç aktarma yaptığımızı varsayarsak 170 karşılığında 60 kez yolculuk yapma imkânı var. Haftada altı gün çalışan biri 48 biniş hakkını işe gitmek için kullanıyor. Geriye sadece altı kez başka yerlere gitmek-gelmek için hakkı kalıyor.

Berlin’de şehrin yüzde 90’ını kapsayan AB bölgesi bileti abonman fiyatı 60 Euro X 2,9 TL = 174 TL

Biniş hakkı sınırlaması yok, hafta sonları ve tüm resmi tatil günlerinde ve iş günleri akşam saat 8’den sonra yanınızda bir yetişkin ve üç çocuk ücretsiz seyahat edebiliyor. Gece seferleri ve ekspres seferler için ek ücret uygulaması yok. İstanbul buna benzer bir modeli benimsemedikten sonra istediği kadar metro yapsın, İstanbullular özel araçları ile seyahat etmeye devam edecektir.

Saygılarımla,

E.E.

Berlin/ Almanya.”

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums