Altın fiyatlarını El Nino etkiliyor

  • 3.06.2014 00:00

 Son dönemde altının fiziki talebinde bir zayıflama var. Bunun nedeni, bu yılın tarım ürünleri hasadının pek de olumlu olmayacağı beklentisine, bağlanıyor.

Niye böyle bir değerlendirme yapıyoruz?

Çünkü El Nino atmosfer olayı ya da kasırgaları Güney Amerika’da emtia üretimini ve dolayısıyla fiyatlarını yıl başından beri olumsuz etkiliyor. Bu arada El Nino, Pasifik Okyanusu’na sıcak ve kuru havayı getirebiliyor. İşte bu nedenle bu yıl Güney Asya’da zayıf bir muson mevsimi yaşanabilir beklentisi var. Yine meteoroloji uzmanlarına göre Atlantik’teki tropikal rüzgârlar ve kasırgalar enerjiden, portakal suyuna kadar emtia üretiminde olumsuz sonuçlara neden olabiliyor.

Tabii emtia piyasasındaki bu gelişmelerin yarattığı beklentiler altın fiyatlarını da etkiliyor. Özellikle Hindistan’da iyi bir muson mevsiminde altın fiyatları yükseliyor. Çünkü çiftçilerin gelirleri artınca altın talebi çoğalıyor. Tabii aksi yönde bir gelişme bu defa çiftçilerin ellerindeki altının bir kısmını satmasına neden oluyor. Bir de doğal olarak, yeni altın talebi hasadın azaldığı dönemlerde geriliyor.

Hemen hatırlatmakta fayda var; Hindistan’da ülke içi altın talebinin yüzde 60’ı kırsal kesimden geliyor. İşte bu yıl Hindistan’da muson mevsimi yeni başlıyor. Muson rüzgârlarının beklenen etkisi altının fiziki talebini azaltıyor. Tabii bu beklenti fiyatlara da yansıyor, altın fiyatlarını aşağıya doğru çekiyor.

Gelelim altın fiyatlarındaki gelişmelere...

2 Ocak 2014’te bir ons (31,1 gram) altının fiyatı 1.224 dolar düzeyindeydi. Daha sonra altın ons fiyatları Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim nedeniyle 14 Mart 2014’te 1.382 dolara kadar yükseldi. Gerilimin azalmasının ardından nisan ayında altın ons fiyatları 1.300 doların altına doğru geriledi. Ve dün haziran ayının ilk işlem gününde altının ons fiyatı 1.246 dolardan işlem gördü. İşte 26 Mayıs 2014’ten sonra birdenbire yaşanan bu hızlı fiyat gerilemesi özellikle Hindistan tarım sektöründe yaşanabilecek olumsuz hasat beklentisine bağlanıyor. Bu beklentiyi yorumlayan Financial Times gazetesinden Emiko Terazono, altın fiyatlarındaki düşüşün temel nedeninin El Nino gölgesi olduğunu söylüyor.

Peki, fiyat beklentileri ne düzeyde” sorusu akla gelebilir.

İsviçre bankası UBS bu yılın ortalama altın ons fiyatını 1300 dolar, 2015 için 1200 dolar düzeyinde bekliyor. Barclays bankası ise bu yıl ortalama altın ons fiyatını 1.250 dolar düzeyinde tahmin ediyor. Bu arada altın uzmanları, altın ons fiyatları 1.232 doların altına gerilediği takdirde daha da aşağı yani 1.000 dolar seviyesine doğru hareket edebileceğini ileri sürüyorlar. Fakat üretim maliyetleri bu fiyatları taşıyamayacağından üretimin azalması tekrar fiyatları yukarı doğru ittirebilir. Kısaca şu sıralar altın fiyatları tarım üretimindeki beklentilere göre şekilleniyor.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums