Türkiye yatırımcının yeni umudu oldu

  • 30.05.2014 00:00

 Kırılgan beşliolarak sayılan BrezilyaGüney AfrikaTürkiyeHindistan ve Endonezya’ya adeta para yağmaya başladı.

Peki, niye bu ülkelere kırılgan beşli denmesine rağmen para gelmeye başladı?

Çünkü Almanya ve ABD’de büyüme hızı beklenenin altında performans gösteriyor. Ve bu ülkelerin bono faizleri çok düşük düzeyde seyrediyor. Yine son dönemde hisse senedi fiyatları gerilemeye başladı bu ülkelerde. Hemen bonolardan örnek verelim, ABD’nin çöp seviyesindeki bonoları yüzde 5,03 faiz getirirken, Brezilya on yıllık devlet bonoları yüzde 12,4, Güney Afrika bonoları yüzde 8,1 oranında faiz getiriyor. Bir de hisse senedi fiyatlarına bakıldığında Hindistan hisse senedi borsası bu yıl yüzde 16, Endonezya borsası yüzde 17, Brezilya borsası yüzde 16 ve Türkiye BİST 100 endeksi yıl başından bugüne yüzde 17 oranında yükseldi.

Hatta BİST’te işlem gören bazı kâğıtların yıl başından bugüne fiyat performansını örnek olarak verirsek; Tüpraş hisse senetleri 34 liradan 51 liraya yükselerek yüzde 50, Akbank hisseleri 5.45 liradan 8.21 liraya yükselerek yüzde 50, Garanti Bankası hisseleri 5.65 liradan 8.58 liraya yükselerek yüzde 51, Konya Çimento hisseleri 225 liradan 285 liraya yükselerek yüzde 25, Aygaz hisseleri 7 liradan 9.18 liraya yükselerek yüzde 30 oranında sahibine kazandırdı.

Gelelim gelişmekte olan ülkelerin büyüme performanslarına...

Dört yıldır düşük büyüyen Endonezya ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,2 oranında büyüdü. Yine IMF beklentilerine göre, gelişmekte olan ülkeler kategorisi bu yıl ortalama yüzde 4,9 oranında büyürken, gelişmiş zengin ülkeler ancak yüzde 2,2 oranında büyüyebilecek. İşte bu nedenle gelişmekte olan ülkeler yine cazip hâle geldi. Ve talep olduğundan gelişmekte olan ülkeler bu yıl 63 milyar dolar tutarında devlet borçlanma senedi ihraç ettiler. Bu arada hemen belirtmekte fayda var, dün The Wall Street Journal’da askerî bir darbe yaşayan Tayland, Asya’da en iyi piyasa performansı gösteren ülke olarak gösteriliyor. Unutmadan söyleyelim küresel yatırım fonları ve döviz fonları bu yılın nisan ve mayıs aylarında gelişmekte olan ülkelerden 13,2 milyar dolarlık ilave varlık alımı yaptılar. Bu alımlar yıl başına göre yükselen ya da gelişmekte olan ülkelere bakışın nasıl olumlu yönde değiştiğini bize gösteriyor.

Anlayacağınız, kırılgan beşli olarak gösterilen içinde Türkiye’nin de dâhil olduğu ülkeler, kısa sürede cazip hâle geldi. Kategorik olarak Türkiye’nin gelişen ülkelerden etkilenmesi, bütçe açığının düşük olması ve Rusya’dan kaçan paranın bir kısmının gelmesi bu ülkeyi yine olumlu etkiledi. Tabii bu arada Türk parasının değerlenip rekabet gücünü kaybetmesinin önüne geçmeli. İşte bu nedenle bir miktar faiz indirimi gerekiyor.

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums